БСП И ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ? МОЖЕ, АМА СЛЕД ПОСЛЕ

септември 11, 2020 at 11:33 am (Публицистика) (, , , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Утре е отдавна чаканият, но силно оспорван, пряк вътрешен избор за  председател на БСП. Трима от общо петимата кандидати вече се отказаха заради неравните условия, при които трябва да се борят със сегашния лидер Корнелия Нинова. Каква е стойността на този избор за БСП, а и за българския политически живот – обсъждаме с Пламен Асенов. 

– Пламен, БСП казва, че е най-демократичната партия, но за първи път посяга към най-демократичния инструмент за партийно управление – пряк избор на председател. Защо?

– При българските социалисти думите и делата рядко са едно и също, Фили. Трябва да внимаваме какво казват, но още повече – какво правят, ако искаме да знаем какво става всъщност. Фактите сочат, че българската левица е донякъде демократична, само когато е БСДП с Дядо Благоев начело. От 1919, откак се откъсват „тесните социалисти“ или просъветските комунисти, чиито пряк потомък е БСП, те винаги носят силен тоталитарен рефлекс. Това включва некадърни „революции“ и тероризъм, бандитски актове и държавно насилие, плюс емблематичното за тукашната левица национално предателство в името на руската кауза. Както и пълна неспособност да се управлява в демократична и пазарна среда. Да споменем само правителствата на Луканов и Виденов, които през 90-те докараха страната до две национални катастрофи в мирно време. Тези и много други дела са изрисувани с ярки бои на  българската историческа карта – не ги виждат само слепите и онези, които не желаят да ги видят. Тоест, твърдението на БСП, че са най-демократичната българска партия, трябва да се приема като пропаганда, а не като реалност. Затова може би и толкова късно, далеч след повечето си колеги от европейската левица, те също решиха да избират председателя пряко. Както изглежда обаче, вместо източник на нова политическа енергия, този избор може да се окаже поредната партийна катастрофа за социалистите.

– Защо, какъв е проблемът?

– Проблемите са много, но главният е точно в тоталитарните рефлекси на партията. Те са в самата нейна тъкан, както и да се преименува тя, както и да се хвали, те винаги избиват. Конкретно имам предвид вечното желание на БСП за централизация. В общ политически план това е техният етатизъм – желанието им да концентрират максимални правомощия в държавата. В икономиката пък то се проявява в две посоки. Първо – да се отнеме от хората и гражданското общество почти всичко, да се колективизира и национализира чрез държавно организиран грабеж. А втората посока е обратната – заграбеното, сложено под шапката на някаква уж планова икономика, да се преразпределя, но пак отгоре. В обществен план пък БСП има рефлекс да прикрива провалите на тази неработеща система с активна пропаганда. Сами си направете справката с фактите, но тук само ще напомня, че всички леви правителства в последните 30 години на прехода демонстрираха в една или друга степен точно тези типични социалистически рефлекси. Затова и се провалиха. Но работата е там, че същите рефлекси ръководят не само външното поведение на БСП, а и нейния вътрешно-партиен живот. БСП е силно централизирана, не само партийните пари са в ръководството, но и решенията за всичко, включително кои кандидати да се издигат на местни избори, се взимат на върха – уж от колективни органи, но фактически – пряко от председателя и хората от най-близкото му обкръжение.

– И сега изведнъж – не конгресът ще избира председател, а всички партийни членове. Искаш да кажеш, че това идва като шок за цялата партия?

– Точно шок, Фили. Лидерът Корнелия Нинова е кандидат, но срещу нея отдавна има силна вътрешна съпротива и то от лобита с различни интереси, така че тя резонно се притеснява дали ще бъде преизбрана. Насреща пък са четиримата други кандидати, които се чувстват като мухи в паяжина, заради силните тоталитарни рефлекси на партията и влиянието, което по дефиниция има председателят. И ето, че тази седмица, само броени дни преди деня на избора, трима от тези кандидати се отказаха. Редовите членове пък са все по-объркани от противоречията, която излизат наяве.

– Какво посочиха като причина тримата отказали се от борбата за лидерския пост?

– Първо се дръпнаха Владимир Янков и Валери Жаблянов, казаха – в знак на протест срещу манипулациите на ръководството и надменността на председателя Корнелия Нинова, която отказа да участва в дискусия за бъдещето на партията с другите кандидати. Жаблянов и Янков призоваха редовите социалисти да бойкотират избора изобщо. Последен от битката се отказа Георги Тодоров. Според него левицата не е готова за пряк избор на председател, а основният проблем е, че няма равнопоставеност между председателя на партията и другите кандидати в достъпа им до организационен и медиен ресурс. Тодоров се обърна към партийните членове с призива да изберат непременно нов председател, а не стария.

– Ако те го послушат, кой би трябвало да е новият лидер на БСП?

– След като останаха само двама кандидати, от които единият е председателят Корнелия Нинова, задачата не е много трудна, Фили – другият кандидат се казва Кирил Добрев. Той е син на покойния бивш вътрешен министър Николай Добрев, чието име за БСП е нещо като свещена крава. В същото време обаче синът му е известен с доста издънки. Като по-млад той беше арестуван за някакви презгранични бизнес афери, та се наложи баща му да го спасява. Преди 7-8 години пък направи скандалното изказване, че предпочита жените за други работи, не за партиен лидер. Сега Добрев казва, че ще се бори докрай, въпреки безумията около организацията на избора. Както става ясно, липсва например информация колко точно са редовите социалисти с право на глас. И също – че информацията къде се намират всички около 1000 избирателни секции, са получени от алтернативните кандидати едва в сряда тази седмица, докато председателят отдавна разполага с тях. С други думи, Фили, съмнявам се, че този първи пряк избор на председател на БСП ще доведе до смяна на сегашния лидер, мисля, че това не е краят на Корнелия Нинова. Ако наистина стане така, очаквам да се задълбочат противоречията в партията, точно когато тя има нужда от единство и сила на фона на драматичните събития в страната. Дали новината за поредното пропадане на БСП обаче би била добра или лоша за страната като цяло – преценете сами.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: