КАК СЕ РЕШАВА ПОЛИТИЧЕСКА ЗАДАЧА С ФОРМУЛА БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКО СЪДЪРЖАНИЕ

април 27, 2019 at 10:31 am (Публицистика) (, , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Диана Копринкова и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Диана/ Месец преди изборите за Европейски парламент, в България се отчита равенство между двете основни политически партии – ГЕРБ и БСП. На какво се дължи това и колко реалистични са очакванията тенденцията да се запази и в дните на активна предизборна кампания – с коментар по темата слушаме Пламен Асенов.

/Пламен/ От доста време насам и буквално допреди броени дни, проучванията за нагласите преди европейските избори в България показваха преднина за ГЕРБ. Макар и малка, в границите на 2-3-4 процента, това все пак означаваше, че основната управляваща партия държи позиции.

Очакваше се тя да излъчи 7 евродепутати, поне с един повече от БСП и така не само да се похвали, че е победител в изборите, а и да има основание да отхвърли претенциите на социалистите, че в страната са необходими предсрочни избори, защото е променено политическото статукво.

В момента обаче се отчита друго – изравняване на силите между ГЕРБ и БСП и дори лека преднина за левицата. Тя е твърде незначителна, в рамките на една стотна от процента, тоест, но самият факт е символично важен.

Разбира се, въпросът, който веднага възниква, е доколко може да се вярва на резултатите от тези проучвания.

Първият сигнал за изравняването на силите в България дойде не от другаде, а от самия Европейски парламент, който представи прогнози за всички европейски държави. ЕП, разбира се, не се базира на собствено проучване, а на местни агенции. В българския случай те са две – „Алфа рисърч” и „Медиана”.

И оттук веднага започват съмненията. Защото ако „Алфа рисърч”, въпреки истинските си грешки или преживените фалшиви нападки, през годините все пак успя да запази сравнително добро име, то „Медиана” изначално е известна като социологическата агенция на социалистическата партия.

Ако някой от левицата има нужда да напомпа политически мускули и демонстративно да ги показва, за да убеди обществеността, че е достатъчно силен, търси „Медиана”. Ако някой има нужда да покаже колко наистина масови са антиевропейските или проруските чувства на българите – търси „Медиана”. И така нататък.

С други думи, в случая позоваването на тази агенция от страна на Европарламента вече само по себе си поражда силни съмнения за очакваните изборни резултати през май.

Към тези съмнения се добавят и други. Например Татяна Буруджиева, социолог и политик от БСП, който обаче е в тежък конфликт със сегашното партийно ръководство, каза по този повод: „Направих си труда да видя прогнозите от миналите избори. Тогава те пак сочеха паритет между ГЕРБ и БСП, а в крайна сметка разликата се оказа 10 на сто. Проблемът идва оттам, че това е моментна снимка на обществените нагласи, но ние го забравяме. Тоест, важното е да следим какви ще са кампаниите”.

Ще следим, разбира се, кампаниите, но отсега се знае, че в следващите 30 дни те ще стават все по-ожесточени. Битката започна рано и имам чувството, че БСП малко прибързаха с един основен коз – изнасянето на информацията, предизвикала силната обществена буря, наречена „апартаментгейт”.

Да, този скандал, който засегна висши политици от ГЕРБ, доведе до известен спад в подкрепата за управляващите, това се отчита от всички и на това се дължи известното сближаване в позициите между двете основни български партии.

В последното проучване на агенция „Тренд” обаче, която е авторитетен източник на политически прогнози, се обясняват две важни неща. Първо, в резултат на скандала с апартаментите, ГЕРБ наистина губят около 3 на сто от досегашната си подкрепа. Но второ – това не означава, че тези гласове се преливат към социалистите. Според „Тренд”, БСП практически запазва нивото си и продължава да изостава от ГЕРБ, макар вече само с минимална разлика около 1 процент.

Какво ще стане утре, в разгара на кампанията обаче, наистина никой не може да предвиди.

Както се вижда например от развитието на ситуацията около „апартаментгейт”, в момента има опит скандалът да се обърне и като бумеранг да се върне в полето на БСП. А първият удар е точно срещу водача на социалистическата листа Елена Йончева, чието семейство, както се твърди, се оказва замесено в някакви – може би незаконни – строежи с някакви европейски пари.

Трудно се следят подробностите от подобен скандал, пък и в политическия план, за който той се използва, едва ли има особено значение дали в случая наистина е нарушен  законът или не. Административната машина е бавна и докато истината се установи, изборите отдавна ще са минали и обвиненията ще са свършили своята работа.

Ако някой се възмути обаче и каже, че от страна на ГЕРБ това е нечестна политическа игра, трябва да му се напомни, че отсрещната страна изобщо не е светец и използва абсолютно същите прийоми. Поне тук, в България, така се прави политика.

И неслучайно по време на тази уж европейска кампания никой сякаш не се интересува от реалните същностни въпроси – за европейската бъдеще на страната, за бъдещето на самата Европа, за българската позиция по най-актуалните европейски теми като политиката спрямо мигрантите, отношенията с Русия, отношенията със САЩ и т.н.

Макар да е пример за ужасно неполитическо поведение, поне си вижда защо тези теми остават извън вниманието на големите партии – ГЕРБ и БСП, те просто са заети изцяло с грозната битка помежду си.

Не чувам обаче и по-малките формации да са особено загрижени и да обсъждат нашироко пред гражданите реалните европейски проблеми и своите визии за тях – а партии като ДПС, „Да, България”, може би ВМРО и „Воля” също имат шанс да спечелят места в ЕП.

Политическо обяснение защо не го правят има за всяка от тях. Изключение прави дясната и сравнително прилична коалиция „Да, България”, която изглежда трудно стига до широката публика не заради липса на идеи и готовност да ги обсъжда, а поради липса на достатъчно средства и медийни възможности.

Така или иначе обаче, очаква се над половината българи да не гласуват на евроизборите през май. Това не е оправдано, но е донякъде разбираемо, като се има предвид, че за политическата задача, която те трябва да решат, им се предлага формула без почти никакво политическо съдържание.

Забележка:  

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: