СОВИ, ОбВИТИ В ЛИАНА И ПЕЧЕНИ НА БАВЕН ОГЪН

май 30, 2008 at 6:26 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Разговор на Фили Ладгмън от радио SBS, Мелбърн, Австралия, с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

 

30.05.2008

 

/Фили/ В България, макар бавно и постепенно, все по-голяма сила набира вълната от антикорупционни настроения и се забелязва известна активизация на политици и иниституции по въпроса.

Темата “корупция” стана особено актуална през оследните месеци главно заради все по-силния натиск, оказван от страна на Европейския съюз за справяне с проблема и първоначално засегна някои от министерствата, които имат отношение към рапределението на средствата от еврофондовете, както и Министерството на вътрешните работи, чиито министър неотдавна подаде оставка.

През тази седмица оставка подаде също Асен Асенов, шеф на Главна дирекция “Митници”, заедно с двама свои заместници. Смята се, че този акт е следствие от появилата се информация за съществуваща и потулвана досега разработка на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” в МВР под кодовото название “Сови”, която засяга корупционни практики в митниците. Съмненията, свързани с Асен Асенов обаче датират от доста по-рано, когато в скандала с висшето ръководство на МВР се появиха два прякора на свързани с организираната престъпност лица – Запалката и Дебелия. Както се установи, “Запалката” се оказа самият тогавашен министър Румен Петков, а за “Дебелия” се смята, че е именно Асенов.

Освен в митниците, съмненията за сериозни корупционни практики се появиха и покрай проверката, назначена от новия шеф на Министерството на отбраната, за извършените през последните години сделки с военни имоти. Смята се, че цените, по които са извършвани продажбите или замените с тях, са изкуствено и силно занижени. По разпореждане на главния прокурор, Софийската градска и Софийската военно-окръжна прокуратура вече образуваха досъдебно производство за тези сделки, като то може да засегне най-малко последните двама от бившите военни министри – Веселин Близнаков и Николай Свинаров.

Те и двамата са депутати от партия НДСВ, коалиционен партньор на социалистите в управлението. Шефът на Агенция “Митници” Асен Асенов също се смята за човек, близък до НДСВ и лично до влиятелния заместник-председател на партията и бивш финансов министър Милен Велчев. По този повод мнозина наблюдатели в България напоследък си задават въпроса дали сегашната вълна от мерки срещу корупцията няма паралелно с това и задачата да разчисти някои от старите сметки, които социалистите имат за уреждане с царската партия. Този ход може напълно и окончателно да неглижира НДСВ и директно да го изхвърли от сметките за парламентарните избори след една година. В същото време с просто око се вижда, че срещу другия коалиционен партньор – ДПС, който на практика крепи управляващото мнозинство, досега не се предприемат никакви действия, въпреки наличието на многобройни съмнения и сигнали.

 

– Пламен, първичната информация гласеше, че споменатата разработка “Сови”, се отнася именно до далавери на хора от висшето ръководство на Движението за права и свободи. Доколкото става ясно сега, тя всъщност се отнася до корупция в митниците и засяга НДСВ. Как стана така, че “совите не са това, което са” – ако използваме прочутата реплика от един популярен преди години сериал?

 

– Сериалът беше пълен с тайнственост и мистицизъм, Фили, точно както, от гледна точка на българското общество, са пълни с тайнственост и мистицизъм делата на българските специални служби. Почти двадесет години след промените, те все още на практика не подлежат на никакъв обществен контрол. Затова са и възможни подобни обрати. Или както коментира вчера един български вестник – “Совите отлетяха”.

Информацията за разработката “Сови” беше изнесена публично от опозиционния депутат Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването в правителството на Иван Костов. Според него тя трябваше да съдържа данни за съмнителни или направо престъпни източници за финансиране на ДПС. Новият вътрешен министър Михаил Миков обаче изпрати писмо до парламентарната комисия по вътрешна сигурност, в което се твърди, че такова нещо няма. Социалистическото мнозинство в комисията прие писмото еднозначно и гласува самата разработка да не бъде изисквана от МВР, за да се осъществи някаква форма на пряк парламентарен контрол. Така че какво точно пише в “Сови” засега си остава неизвестно. Известен е само един ефект – ефектът на подадената веднага след това оставка на Асен Асенов, обяснена с натрупана прекалено много умора от свършената през последните години тежка работа. Но истинските причини за оставката така и си остават неизвестни. Нещо повече – съществуват основателни съмнения, че оставката на Асенов е поискана директно от министър-председателя Сергей Станишев, но този факт се крие, защото ако е така, премиерът трябва да изложи публично и мотивите за своето действие.

Но тъй като известно е, че когато лошите неща започнат да се случват – дъно няма, то на бял свят, веднага след “Сови”, се появи името “Лиана”. Не, това не е името на известна чалга-певица, макар че такава, доколкото знам, съществува. Не е също намек за някое екзотично растение, поникнало в българската политическа и корупционна джунгла. Макар че и така може да се приеме. Защото всъщност това е името на друга разработка на Главна дирекция Борба с организираната престъпност, която от доста време си седи и събира прах в нечия каса, докато българската, а напоследък и европейската общественост настояват за истината. Според депутата от ДСБ Атанас Атанасов такива разработки в службата има “над десет”, но информацията, която се отнася до финансирането на Движението за права и свободи от мафията, занимаваща се с износ на дървесина от България, е именно в “Лиана”.

 

– С това подхвърляне на информация, която не винаги се оказва точна, Атанасов не се ли превръща напоследък в нещо като символ на “лъжливото овчарче”?

 

– Мнозина от управляващите смятат и публично твърдят точно това, Фили, но аз мисля, че нещата са доста по-сложни. Като бивш високопоставен човек от службите, разбираемо е Атанасов да има свои източници на информация вътре в тях. Но тази информация не винаги може да е пълна или прецизна по ред причини, а често може да бъде и нарочно подхвърлена като дезинформация. Все пак обаче, напоследък той казва нещо съвсем просто: “Аз имам някакви сведения за различни разработки, но те са непълни, а изглежда, че разработките имат сериозна обществена значимост. Като депутат от съответната парламентарна комисия, който има пълното право на достъп до класифицирана информация, искам да получим в комисията и да видим  документите. Ако в тях няма нищо съществено, ще кажем това на обществото и то ще ни повярва. Ако има важни факти, ще вземем мерки като истински Парламент.”

Но управляващите очевидно не искат това и го показаха с последното си гласуване в комисията.

 

– В същото време обаче, както стана ясно от писмото на вътрешния министър, разработката “Сови” е изпратена в прокуратурата и по нея се работи.

 

– На първо място, Фили, в България това не винаги е гаранция, че от прокуратурата истината за нещата ще стане публично достояние. Казвам “публично достояние”, защото точно до това се свежда най-силният обществен интерес в момента. Нещо повече – познавам мнозина, включително политици и магистрати, които по-скоро биха заложили на обратното, че истината може да се потули в една или друга степен.

Второ, става дума за бягане по две различни писти. В някои случаи прокуратурата може да не намери категорични данни за извършено престъпление или да не изтълкува наличните данни като достатъчно категорични, за да се стигне до процес. В същото време на политическо ниво същите тези данни може да изискват поемането на персонална или политическа отговорност.

И трето – известни са редица възможни механизми за манипулация на преписките, които се предоставят от една институция на друга, особено когато става въпрос за документи на специалните служби с тяхната мания за конспиративност и с тяхната плътно затворена система на вътрешни формални зависимости и неформални обвързаности.

 

– Така или иначе обаче, ако погледнем пак към политическото ниво, ясно е, че Движението за права и свободи продължава да бъде незасегнато като партия от последните развития на корупционни скандали, а те се оказват концентрирани около фигури от НДСВ. Случайно или неслучайно е това според теб?

 

– Не знам дали мога да отговоря така, но ще опитам – според мен не е случайно, но и не е нарочно.

Не е нарочно, ако разбираме “нарочно” в смисъл на някакъв вид политическо отмъщение за по-предишни или по-скорошни противоречия между БСП и НДСВ, както някои тълкуват ситуацията. Не е нарочно също, ако под това разбираме някакъв предварително скроен пъклен план. По-скоро ударите срещу НДСВ в момента са проява на особен вид политически инстинкт, който, цинично казано, изглежда твърде правилно ориентиран.

Че е “правилно” ориентиран, личи от аргументацията на тезата, че в същото време ставащото не е случайно. И причините за това са поне три.

Първо – НДСВ, още от появата си на политическата сцена през 2001-ва година и по време на двата си мандата във властта, натрупа сериозни активи, така да се каже, по отношение на корупционните модели и практики. Така че партията и отделни хора в нея има за какво да бъдат захапани здраво. Второ – НДСВ е най-слабото звено в сега управляващата тройна коалиция и при силния натиск от страна на Европейския съюз за справяне с корупцията в България, съвсем логично е да изгори като бушон. Трето – от гледна точка на интересите на другите две партии в самата управляваща коалиция, една година преди изборите парламентарната подкрепа на НДСВ вече не е от решаващо значение за изкарването на пълния мандат, а ударите по царските кадри могат да имат положителен ефект за имиджа на БСП и ДПС пред българския електорат.

Към това трябва да се добави и възможността разиграните за чужда сметка  скандали и разкрития да имат и друг положителен ефект от гледна точка на управляващите – да замъглят, частично или напълно, интереса на хората в България към факти като предстоящото от първи юли ново шоково увеличение на цените на тока. Или към темповете на инфлацията, които само за първите четири месеца на годината надхвърлиха четири процента, при планирани за цялата година по-малко от седем. Или дори към мнението на авторитетната международна организация “Амнести интернешънъл”, че България е сред страните, които имат сериозни проблеми с дискриминацията на малцинствата.

Така погледнато, мисля, че нещата си идват на мястото. И в същото време се надявам, че ако продължат да се засилват както вътрешният, така и външният натиск към управляващите за справяне с корупцията, не е далеч времето, когато социалистите ще трябва да спасяват преди всичко самите себе си. А това означава, че Островът на блажените политици, на който от дълго време живее Движението за права и свободи, може изведнъж да се превърне в едно не особено приятно място.

 

 

 

   

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: