De Profundis: КАКВО ЗНАЧИ „ПРЕГОВАРЯМЕ ЗА ПОЛИТИКИ, НО НЕ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО“

ноември 9, 2022 at 2:10 pm (Публицистика) (, , , )

Пламен Асенов, специално за Faktor.bghttps://faktor.bg/bg/articles/de-profundis-kakvo-znachi-pozitsiyata-pregovaryame-za-politiki-no-ne-za-pravitelstvo

„Няма да преговаряме за правителство, само за политики“ – вика Даниел Лорер в навечерието на срещата с ГЕРБ.

И наистина – на самата среща така и стана. Както се казва – видяха се, но не се познаха. Имат синхрон във вижданията поне по 16 основни точки, както каза Кирил Петков. Имаj, както се видя, някаква нагласа да бъде постигнато съгласие и по други теми, които подлежат на обсъждане. И какво, тези съгласия не стигат, за да се хванат партиите и да ги реализират заедно, така ли. Струва им се, че ще свършат работата прекалено бързо и след това ще се чудят какво да правят ли?

Нещо ми бяга логиката в цялата работа за преговори по политики, без преговори за правителство. И то по няколко линии.

Първо, как ще се правят политики, ако няма правителство? Кой ще ги прави? От самите себе си ли те ще се случват, по метода на Барон Мюнхаузен – да се вдигне от блатото, като се хване сам за косата? Или по метода на бебетата, които, щом са гладни, веднага започват да реват и знаят, че все някой ще им подаде цицка – поне за да млъкнат, ако не за друго? Или всъщност се интересуваме само от това да договорим за пред публиката прекрасни политики с ГЕРБ, а после да оставим служебното правителство на Румен Радев да ги изпълнява?

Второ, случващото се означава – с ГЕРБ не може, с БСП може. Тази версия не е нова и още от появата си е просто един огромен, много тъп парадокс. Да, добре, съгласен съм – ГЕРБ по много линии са креатура на комунистите, по време на управлението си те сътвориха големи безобразия, включително в руска полза и прочие. Но пак да го кажа, за да се вслушаме – с ГЕРБ не може, с БСП може! Така ли?

Със чудовищното създание – не, с чудовищния създател – да!

При това, след като вече и слепите видяха, поне покрай гласуването за оръжията за Украйна, че именно БСП – не ГЕРБ и не дори ДПС, е наистина най-ретроградната сила в този парламент. А и в тази страна, ако игнорираме разните копейки. И след като, ако искаме да сме прагматични – а в създадената ситуация е задължително да сме, за да спрем Гълъбаря и гълъбовото ято в порива им да ни управляват до безкрай – трябва да си дадем сметка, че с БСП дори простата бакалска сметка на гласовете пак не излиза. А това значи към евентуалното бъдещо управление на ПП, ДБ и БСП, да се приобщи и БВ на Стефан Янев.

Дори няма да го коментирам, толкова е безобразно.

Трето, като не се преговаря за правителство с ГЕРБ, а само за политики, това означава никакви читави политики да не могат да се реализират, защото няма да има време – и този Парламент няма да излъчи управление, така че скоро ще фалира напълно и ще вървим към следващи избори. Докога? Защото лошата новина – да ви я кажа отсега – е, че и след следващите избори конфигурацията в Народното събрание ще бъде почти като сегашната, защото от нийде взорът истинска алтернатива не види. Така че просто ще продължим да си падаме по спиралата, която се върти надолу в политическата криза. До пълната победа на Нищото, може би?

Четвърто, зад нежеланието на ПП да се преговаря за правителство с ГЕРБ, стои умопомрачителната идиотщина, че може да се мисли за някакви съвместни „политики“ с тях, или дори за някакво „евро-атлантическо мнозинство“, но без корупция. Добре, пак казвам, приемам, че от ГЕРБ са замесени здраво в корупционните практики. Но, както знаем, корупцията никъде и никога по света не е концентрирана само в една партия, това просто е невъзможно. И от друга страна – не е ли възможността да се бориш с корупцията свързана с това да бъдеш във властта и да държиш в ръцете си реални механизми за тази цел, а не като стоиш отстрани и подвикваш от резервната скамейка като сладкопойна чучулига.

Да си представим само за миг еретичната картинка, че ПП, ДБ и ГЕРБ направят общо правителство, без значение как ще бъде формулирано то, кой ще бъде начело и прочие. Това значи, че ПП и ДБ могат да контролират отвътре всички решения и практики на този кабинет, да ги прекратяват или поне да им се противопоставят много силно, ако видят, че те са корупционни. А ако не могат да противодействат достатъчно силно, могат веднага да напуснат и буквално да срутят ГЕРБ с факти и доказателства пред публиката и правосъдието.

Важен е въпросът защо не искат ПП и ДБ да участват в евентуално общо управление с ГЕРБ? Да, като доста некадърни политици, в последните две години те не си оставиха нито една открехната портичка за подобен контакт, а изгориха всички мостове, като гръмогласно убеждаваха и продължават да убеждават своята публика, че ГЕРБ е основният враг и те няма да се конущисват с него в никакъв случай.

Но извън този чисто политически аргумент, който, при това, не е свещена крава и винаги може да се преодолее, остават само две опции за отговор на въпроса – ПП и ДБ или се страхуват, че не са достатъчно способни да контролират нещата отвътре в една такава конфигурация, или истинската им идея е не реално да се борят с корупцията, а да се борят с корупцията точно на ГЕРБ – с цел да я заменят със своя. Защото тази работа празно място не търпи.

Точно така, впрочем, направиха ГЕРБ, които по време на управлението си постепенно и целенасочено отнеха повечето важни корупционни ниши от ръцете на БСП и ги концентрираха в своите. Те комунистите защо пищят като недоклани прасета и са готови ортак дори с „партиите на промяната“ да станат, само и само да си върнат поне част от цицката с млякото. Ами гладни са, разбирам ги.  

Четвърто, последните две важни гласувания в Парламента – оръжията за Украйна и купуването на още 8 Ф-16 – показаха, че мнозинството, което може да се получи в този Парламент по наистина важни въпроси, е толкова сериозно, че е почти на ръба, за да се извършат дори промени в Конституцията. А това, както знаем отдавна, но както ПП и ДБ научиха на наш гръб по трудния начин, е възможност да се тръгне по единствения път, по който могат да се направят промени, свързани с главния прокурор и бакиите в съдебната система изобщо.

Друго важно – това е и начин да се премахне институцията „служебно правителство“ и така да се отнеме възможността Румен Радев или който и да било следващ президент, да управлява страната реално и безконтролно, като далеч надхвърля президентските си правомощия.

Не ви ли харесва тази опция, граждани? На мен ми харесва.

Ще се случи ли тя, след като във вторник ГЕРБ и ПП говориха само за политики, но не и за правителство? Не.

Защо няма да се случи? Ами ако не сте разбрали защо, прочетете отново този текст. Или някой друг, все едно, пак няма да разберете.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа, втора и трета част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: