БСП – ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ЛИ НАЙ-ПОСЛЕ ИЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА НИ СПАСЯВА

октомври 2, 2020 at 8:34 am (Публицистика) (, , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ След преизбирането на Корнелия Нинова за председател на БСП, сътресенията в най-голямата опозиционна формация в България се засилват. Знакови фигури останаха извън новото ръководство на партията, шестима депутати напуснаха парламентарната група, а петима от тях – и самата партия. Докъде могат да стигнат процесите на разпад в левицата – темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, както се очакваше, преизбирането на Корнелия Нинова за председател на БСП доведе не до консолидация, а до ново напрежение в партията. Какво всъщност се случи?

– Случи се първо един инфарктен, вместо тържествен, петдесети конгрес на БСП. Той беше призван да узакони избора на новия стар председател и в известен смисъл, наистина го направи. Както сочат вътрешно-партийни източници, около 80 процента от членовете на новия Национален съвет, тоест, широкото ръководно тяло от над 100 души, са хора на Корнелия Нинова, а част от другите – на Кирил Добрев, един от неуспелите кандидати за председателския пост при проведения неотдавна вътрешен избор. Добрев и Нинова не се погаждат, но тя все пак трябва да демонстрира демократичност, а вероятно по някакъв начин той е най-удобен за нея. Или има най-силно влияние и тя не може да го мръдне. В същото време обаче Корнелия Нинова безпощадно се разправи с редица бивши величия на социалистическата партия, известни като „червените барони“.

– Кои са познатите имена сред тях?

– На първо място е Сергей Станишев, бивш председател на БСП, евродепутат и шеф на ПЕС. „БСП е лидерска партия, която няма здрава и ясна идейна основа, а Националният съвет се превръща в гумен печат“ – каза веднага след проваления си избор Станишев. Той допълни също, че партията завива в посока консервативна левица, а се отдалечава от европейската социалдемокрация. От гледна точка на европейската левица, това може и да звучи като силно обвинение за тежък грях, но аз не съм сигурен, Фили, че е така от гледна точка на левия електорат в България. Нито пък бих се подписал под твърдението, че БСП някога реално е имала нещо общо с европейската социалдемокрация, та сега драматично да се отдалечава от нея. Така или иначе, извън новото партийно ръководство останаха и още знакови фигури като Михаил Миков, друг бивш председател на БСП и бивш вътрешен министър, бившият военен министър Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, доскоро сочен за един от сивите кардинали в партията, журналистката Велислава Дърева и доста други. В политическото нищо се озоваха също двама от преките съперници на Корнелия Нинова за председателския пост – Красимир Янков и Валери Жаблянов. Така че логично беше тези трусове в буйния партиен вулкан да произведат и истинска ерупция.  

– Имаш предвид жеста на шестимата червени депутати, които напуснаха парламентарната група на БСП, а петима от тях – и самата партия?

– Да, от гледна точка на БСП, която държи на публичния мит за своето единство, колкото и привидно да е то, случилото се е истински кошмар. Такова нещо стана за последно преди цели десет конгреса, на 40-я, проведен през 1991. Тогава петима депутати се разделиха с партията, сега – 6. Злите езици твърдят, че така ако продължава, след още 200 – 300 години  социалистите няма да имат нито един депутат. Но, шегата настрана, от гледна точка на БСП това изобщо не е шега. Твърди се, че до последния момент никой от ръководството не знае за напускането, а когато научава, че то вече е факт, Корнелия Нинова изпада в ступор за известно време. На всичкото отгоре, съобщения за напускане на ръководни постове и самата партия започват да пристигат и от някои местни структури. Това е още по-лоша новина за новото ръководство на БСП, защото означава, че кипежът не е повърхностен, а и в дълбоките партийни слоеве.

– Пламен, има ли яснота накъде ще се насочат тези напуснали леви депутати, нова партия ли ще се прави, към друг проект ли ще се прелеят…..

– Засега нищо не се знае, Фили. Не е известно дори доколко напусналите са организирана група или имаме просто жестове на отделни хора по едно и също време. Както вече стана ясно обаче, те, въпреки призивите на ръководството на БСП, няма да напуснат своите депутатски места, а в Парламента ще станат „независими“. Така че ако са заедно и намерят още малко съмишленици, могат да направят дори нова парламентарна група. Засега някои от тях твърдят, че в никакъв случай няма да подкрепят ГЕРБ, точно обратно, те обвиняват Нинова, че, макар на думи да атакува партията на Борисов, често предприема стъпки, с които обективно я подкрепя. От това и други техни изявления може да се заключи, че те са ориентирани откровено левичарски, но дали и доколко е така, реално ще си проличи малко по-късно по действията им, не сега по-думите. Втората хипотеза е свързана с това дали тези хора ще правят партия. На мен не ми се вярва, те не са наистина големи и влиятелни политически фигури, за да успеят. Третата хипотеза е доколко напусналите сега депутати от БСП ще се влеят в друг политически проект. Възможности за това има няколко. Може да се включат например в още необявения официално, но отдавна подготвян проект на Васил Божков, обвиняемият бизнесмен, укрил се в Дубай от българското правосъдие. Индикация за това би било например евентуалното сътрудничество между напусналите депутати и Александър Паунов, лидер на БКП, който също бе депутат от левицата като коалиционен партньор, но бе изгонен заради огласени от прокуратурата негови връзки с Божков. Другата възможност е напусналите БСП да се включат в новата русофилска формация на Николай Малинов, друг обвиняем, но за шпионаж в полза на Русия. Може обаче новите независими депутати да останат в резерв за евентуалния проект, който отдавна се очаква да инициира президентът Румен Радев. Ще видим, засега е ясно само, че, сами по себе си, те не могат да наклонят чувствително политическите везни в една или друга посока. Ако процесът на напускане от БСП продължи обаче, както се очаква, той скоро може да доведе до истински зрелищен разпад. За българските социалисти тази опция е винаги налице, защото БСП е и винаги е била колос на глинени крака. Тоталитарните принципи, върху които е изградена и съществува тя, са твърди и трудни за пробив, но, веднъж започнал, процесът протича лавинообразно и води до катастрофа, както, впрочем, стана с комунистическите партии в почти всички други източно-европейски страни скоро след началото на промените през 1989.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: