ДИАЛОГ НЯМА ДА ИМА, НАПРЕЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

септември 25, 2020 at 8:08 am (Публицистика) (, , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ На фона на продължаващото напрежение в България, бе направен опит, засега неуспешен, за стимулиране на диалог между президента и премиера. В същото време стари и нови партии се готвят за парламентарните избори, които, редовни или предсрочни, ще са в близките 6 месеца. Ситуацията в страната обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, някои наблюдатели смятат, че в основата на напрежението в България стои откритата война, която президент и премиер отдавна водят. Така ли е наистина?

– Ролята на това противопоставяне за нагнетяване на общественото напрежение леко се преувеличава, Фили, има и други фактори, но – да, този е сред основните. Проблемът е още откак Румен Радев бе избран за президент – и за годините оттогава премина през различни етапи, а сега има своята роля и в протеста, който продължава вече близо 80 дни в България. В него например президентът намери нещо, което досега му липсваше – външна опора за нови, още по-яростни атаки срещу управлението на ГЕРБ.

– Казваш, че опора му липсваше, но Румен Радев бе издигнат от БСП. Не трябва ли точно тази партия да му бъде политическа опора?

– Теоретично би трябвало, но отдавна е ясно, че Румен Радев иска да се еманципира от БСП, а в същото време – че БСП, макар най-голяма опозиционна партия, изобщо не е така силна, че да го подпомогне сериозно. И това е по две причини. Първо, тя е раздирана от вътрешни противоречия и второ – некадърна е във воденето на демократични политически битки. А протестът, особено с лозунга „няма леви, няма десни“, се оказа добра почва за политическите амбиции на президента и той успя практически да го оглави, нищо, че това противоречи на конституционните му права и задължения. Сега вече нещата от гледна точка на Радев изглеждат така, сякаш той е по-равностоен на Борисов, вече единият държи формалната власт, другият – неформалната, уличната.

– Затова ли точно в момента бе направен и опит да се стимулира диалог между двамата?

– Не знам дали моментът е съзнателно подбран, но – да, от тази гледна точка той е точен. Предложението дойде от Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и вицепремиер в правителството на Бойко Борисов. Не е ясно дали и доколко зад това предложение стои самият Борисов, но той досега не го е коментирал, така че май го одобрява мълчаливо. А Каракачанов каза, че е време президент и премиер да се срещнат без предварителни условия, като срещу това заложи себе си – обеща да подаде оставка в момента, щом срещата се състои. Такава опасност за Каракачанов обаче май няма, поне засега. Румен Радев отговори почти веднага на предложението, но постави условия. Той поиска първо да се изнесе истината за корупцията на правителството, да се обяснят парите и златото от прочутите снимки на нощното шкафче на премиера и още подобни, трудно изпълними в оперативен порядък неща и това блокира възможностите за диалог. Никой дори не си прави труд да отвърне на Радев, че тогава трябва да излезе наяве и истината за неговите съветници, които са разследвани в момента, защото са се поставили в услуга на чужда държава, както е според официалното съобщение на прокуратурата. Онова, което се знае неофициално е, че става дума за хора, предавали на Русия стратегическа информация за българската армия, която е и армия на НАТО. Така че, Фили, малко вероятно изглежда в момента премиер и президент да седнат на една маса, а още по-малко вероятно – да се разберат. И не заради лошите човешки отношения между тях, а защото интересите им са коренно различни.

– Какво значи това, доколко разделението на върха е разделение и в обществото?

– Българското общество и без това е разделено, Фили, и не на две, а на много. Но сега има нов щрих – едно фалшиво, измислено, натрапено разделение. Имам предвид процес, който тече под повърхността на събитията. Хората от протеста, чиито адреналин разбираемо е висок, не приемат позиция, различна от тяхната. Всичко, което дори малко се отклонява, се обявява за подкрепа на Борисов и бива заклеймено като предателство. Това е днешен проблем, чиито ужасни ефекти ще усетим утре, когато ситуацията се успокои.

– А ще се успокои ли тя?

– Трудно е да се каже, сега и най-дребното нещо може да доведе до взрив. От друга страна – не се виждат много възможности за успокояване. В момента ситуацията е такава – и протестът е жив, и правителството е живо, а изборите наближават. Независимо дали редовни или педсрочни, те ще се състоят до 6 месеца, но, поне засега, социологията сочи, че е по-вероятно да родят не политически решения, а политически чудовища. Какво ще правим тогава – май вече това е важният въпрос.

– А готвят ли се партиите за изборите и вижда ли се сред тях дългоочакваната алтернатива?

– Партиите със сигурност се готвят, Фили. Плюс стандартната подготовка, която още не е толкова видима, за отбелязване са три неща. Първо, управляващата ГЕРБ опитва да минимизира щетите, които им нанася протестът. Второ, БСП опитват да откъснат от този протест каквото могат, за да разширят влиянието си, но не успяват. Затова и според последните проучвания двете формации са с равни сили – но не защото ГЕРБ губи, а БСП печели, а защото ГЕРБ губи много, а БСП – по-малко. Така че равенството им е на доста ниски нива и е ясно, че никоя от тези две най-големи формации утре не би имала възможност да управлява самостоятелно или в що-годе разумна коалиция, напротив, в бъдещия парламент ще трябва да се правят безумни комбинации, за да се стигне до съставяне на какво да е правителство. От друга страна, имаме заявки за съвсем предстоящо създаване на две нови политически формации. Едната, в ляво, ще се казва „Възраждане за отечеството“. Тя е откровено проруска, начело с Николай Малинов, човек, разследван за шпионаж в поза на Русия. Другата е „Републиканци за България“ на бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Този проект се заявява като десен, проевропейски и пронатовски, нещо, от което България действително има огромна нужда. Проблемът обаче е фигурата на самия Цветанов, върху който тежат много политически и личностни негативи. Конкретно на въпроса, Фили, не, реална политическа алтернатива в България не се забелязва дори на хоризонта, така че проблемите ще продължат не просто да съществуват, а и да се изострят.

Б.а. Текстът бе приключен редакционно, преди последните разменени реплики между премиера Борисов и президента Радев, но и от тях изводът е същият – диалог няма да има.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: