КАКВО ЩЕ СТАНЕ ЛИ? АМИ КАКВОТО СТАНЕ

септември 4, 2020 at 6:33 am (Публицистика) (, , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В сряда, при откриването на есенния политически сезон в България, партиите заявиха позиции по текущата криза, на фона на обявеното „Велико народно въстание“ и сблъсъци с полицията отвън, на улицата. В същото време ГЕРБ събраха нужната подкрепа и стартираха процедура за промяна на конституцията и свикване на ВНС. Накъде реално върви страната – обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, горещото политическо лято прелива в гореща политическа есен. Какво важно чухме в сряда в Парламента като позиции на основните партии по кризата?

– Да започнем не с партиите, а с президента Румен Радев, Фили, който се изказа пръв. Той разкритикува Парламента, че е маша на премиера Борисов и повтори познатите си искания – оставка на правителството, главния прокурор, Парламента и нови избори. Радев дойде и си тръгна пеш до и от блокираното от протестиращите Народно събрание, като мина през тълпата – демонстрация на увереност, че вече е овладял протеста. Политологът Огнян Минчев веднага коментира по този повод: „Ролята на президента е нетипична, той оглавява въстание срещу институции на изпълнителната и съдебната власт.“ Справедлива бележка, Фили, но, както знаем, България е страна на чудесата, включително политическите. Така че на хората от протеста изобщо не им се вижда странно висшата власт, докато спокойно си седи в креслото, да води същевременно и улична революция.

– А имаше ли синхрон между президента и БСП в съдържанието на техните изказвания?

– Да, например за оставката на правителството и нежеланието да се работи за Велико народно събрание и нова конституция. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче май не е толкова настоятелна за оставка на главния прокурор. Донякъде разбираемо – президентът има пълен имунитет, а депутатите не са докрай защитени от наказателно преследване. Съвпаденията в позициите на БСП и президента обаче са тактически, Фили, в момента те гледат да са най-близо до лозунгите на протеста, за да печелят дивиденти. Неслучайно Корнелия Нинова в безпардонния си маниер направо се идентифицира с протестиращите, като заяви: „Сега сме заедно – вие отвън, ние отвътре“. Нещо, което е само частично вярно, защото протестът е многопластов, а БСП не е най-дебелият пласт в него.

– Пламен, очакваше се в първия парламентарен ден от новия политически сезон ключова за развитие на ситуацията да бъде позицията на ДПС. Какво казаха те? 

– По оценка на водещи наблюдатели, позицията на ДПС беше най-интересна. Формалният им лидер Мустафа Карадайъ каза, че текущата политическа криза е плод на войната между институциите, започната от президента. За да се сложи край обаче, смята ДПС оставки  трябва да подадат и Бойко Борисов, и Румен Радев, а в рамките на този парламент да има експертно правителство с премиер от най-голямата политическа сила, тоест – ГЕРБ, и вицепремиер от втората по големина, тоест – БСП.

– Доколко реалистична е такава формула изобщо?

– Това е тип правителство на националното съгласие и е задача с най-висока трудност а България, където, както знаем, всеки е вожд. Да, имаше нещо подобно в началото на прехода – кабинета на Димитър Попов, уж неутрален премиер, с двама вицепремиери от СДС и двама от БСП. Кабинетът Попов не свърши бог знае какво, но пък се държа точно според очакванията – като орел, рак и щука. Така че не само реализацията на подобна формула е трудна, Фили, още по-зле са нещата с възможност та за конкретно действие после. Да не говорим и за наличието в случая на допълнителен фактор – улицата. Тя не ще да чуе за никакви междинни варианти, освен безусловна оставка и нови избори. А и тази улица, която вече припознава президента като свой лидер, трудно ще се съгласи с условието за неговата оставка. На всичкото отгоре, предложението за експертния кабинет идва точно от ДПС, партията на двете знакови фигури – Ахмед Доган и  Делян Пеевски, които също фокусират огромно обществено недоволство. В този смисъл, идеята на ДПС вероятно ще се обсъжда много повече от политолозите, отколкото от политиците.

– Като спомена улицата – как се разви обявеното за 2 септември от протестиращите Велико народно въстание, имаше ли ескалация на напрежението?

– В сутрешните и късните вечерни часове имаше интензивни сблъсъци между протестъри и полиция, резултатът е стотина арестувани и десетки леко ранени или обгазени, както от едната, така и от другата страна. Това, което се видя ясно, Фили, беше, че от страна на протеста най-активни в битката с полицията са хората от локалната варненска партия „Възраждане“ – маргинална формация с дори не откровена, а направо яростно проруска ориентация и лидер, познат като Костя Копейкин. От месеци насам, заради престъпна дейност, срещу партията тече съдебна процедура за заличаване, поискана от страна на прокуратурата. От полицията съобщиха също за голям дял на криминално проявени лица сред задържаните за участие в безредиците в сряда – от 35 арестувани до обед, 30 са от познатия криминален  контингент. Протестиращите отричат да имат каквато и да било заслуга за нагнетеното напрежение и твърдят, че то идва от провокатори на режима, внедрени в техните редици. Може, Фили, да има и такъв момент, нищо не е изключено. Сигурно е обаче, че точно шпицкомандите от „Възраждане“ не са вкарани в протеста от режима, а са в ядрото на протестиращите вече близо два месеца.

– Добре, а как се развиха нещата с обещанието на ГЕРБ да съберат 120 гласа и да стартира процедура по свикване на ВНС и промяна на Конституцията?

– Процедурата е предстояща, Фили, след като ГЕРБ събра 7 гласа повече от нужните и вече внесе проект в Парламента. Минималният срок, за който могат да приключат дебатите, е 2 месеца, максималният – 5. Няма смисъл отсега да гадаем какво ще стане накрая, но е факт, че този ход работи в полза на управляващите. Той укрепва позициите и им дава легитимен аргумент да не подават оставка. В същото време дебатът ще ерозира силата на улицата и, в резултат на това, заедно с претенциозното, но напълно неуспешно като резултат Велико народно въстание, може да се стигне до пълната маргинализация на протеста.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: