КОНСТИТУЦИЯТА – КРЪЧМАРЯТ ЗНАЕ СМЕТКИТЕ, НО НЕ И РЕЗУЛТАТА

август 28, 2020 at 11:03 am (Публицистика) (, , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В България – ГЕРБ започна парламентарни консултации за свикване на ВНС и промяна на конституцията. До 2 септември управляващите смятат да съберат нужните 120 гласа, за да стартира процедурата. Дали ще успеят обаче – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, ГЕРБ няма мнозинство в Парламента, как управляващите смятат да се промъкнат през сложната процедура за конституционна промяна?

– Има доста отговори, Фили, някои екзотични, други – направо неприлични, но явно смятат да го направят с максимална помощ отстрани. Да, ГЕРБ през годините са доказали, че умеят да намират партньори за всякакви каузи. При формиране и на трите си кабинета, те винаги са в малцинство, но винаги успяват да създадат дори невероятни коалиции, за да покрият липсващите гласове. И при сегашните консултации вероятно ще заложат на няколко фактора. Първият е желанието на по-малките партии да останат в Парламента по-дълго, някои от тях – да продължат да са част от изпълнителната власт, други – тепърва да я докоснат реално. Вторият фактор е доказаната силна политическа повратливост на ГЕРБ. Партията изначално е популистка, няма ясна идеологическа структура и принципи, но е способна, особено на такъв ранен етап от преговорите, да приема на ангро всички чужди идеи, ако вървят с допълнителна подкрепа. Третият фактор е, че, след толкова години в управлението, ГЕРБ със сигурност имат достатъчно информация и опит по отношение на това кое копче и по какъв начин да натиснат в задкулисната игра, за да спечелят. Нали никой не се съмнява, че в момента, паралелно с официалните преговори, тече и задкулисна игра за събиране на подкрепа – защото сметките са много особени и наистина трудно излизат при сегашната конфигурация в парламента.

– Какво всъщност показват тези сметки и накъде сочат числата?

– Само да напомня, Фили, че сметките се правят при презумпцията за присъствие в парламента на всички депутати, точно когато е необходимо – без болни от коронавирус, без заминали за Брюксел или Москва. И така, от общо 240 депутати, ГЕРБ имат 95. Единият от техните коалиционни партньори – НФСБ, които дават подкрепа веднага, имат 9. Другият партньор – ВМРО, са с 12 и, макар малко да бавят топката, като искат техните допълнения и промени към сегашния проект първо да бъдат вписани черно на бяло, все пак и техните гласове могат да се смятат за сигурни. Така се събират 116 гласа. Четири обаче не достигат, за да се задвижи първоначалната процедурата, тоест, парламентът да започне изобщо да обсъжда проекта.

– Откъде могат да дойдат тези недостигащи гласове?

– Едната опция е от тъй наречените „независими“ депутати. Те са общо 7, но 6 от тях са от Атака на Волен Сидеров. До неотдавна те бяха в управляващата коалиция, но се скараха с ВМРО и НФСБ и напуснаха. Но отдавна е известно, че премиерът Борисов се разбира с Волен Сидеров, затова много е вероятно точно оттам да дойдат нужните на този етап гласове. Другата очевидна възможност е да се постигне съгласие с партия „Воля“ на Веселин Марешки, която държи ключови 12 гласа. Проблемът в случая е нейният лидер, който веднъж казва, че подкрепя промените в конституцията по принцип, а после казва, че не ги подкрепя. И обратно. През тази седмица само в един ден – понеделник, той три пъти публично се отрече от конституцията и четири пъти се врече в нея, така че положението там е хлъзгаво. Възможно е обаче да се стабилизира чрез привлекателни обещания. Все пак, официалните преговори с партия Воля предстоят, а техните гласове могат да бъдат и резерв за онзи по-късен етап от процедурата, когато за прокарване на промените ще е нужно мнозинство не от 120, а вече от 160 депутати.

– Пламен, а какви са позициите на ДПС и БСП по темата Велико народно събрание и нова конституция?

– Официално БСП са против. Те имат 80 депутати и оформят критичната граница между това да има или да няма конституционни промени. За да тръгнат реално промените, при положение, че БСП е против, трябва абсолютно всички останали партии да са „за“ и то с пълноценно присъствие в пленарна зала. Дали наистина цялата БСП е против обаче, ще проличи след вътрешния избор на председател, който непосредствено предстои. Ако социалистите преизберат Корнелия Нинова, може част от партийните дисиденти, които са в силен конфликт с нея, да подкрепят проекта на ГЕРБ. Ако има нов лидер пък, той може да види за себе си добра опция да се утвърди в партията чрез изборите за ВНС и дебата за конституцията. Така че, Фили, в случая с БСП категоричното отрицание сега не означава същото и в близко бъдеще. Що се отнася до ДПС, които имат 26 народни представители, те официално мълчат. Очаква се позицията им да стане ясна на 1 септември, когато ще е тяхната консултация с ГЕРБ. Тук нещата са доста сложни, но подозирам, че евентуалната подкрепа на ДПС може да се очаква не на този входен етап, а на следващия, изходния.

– Пламен, ГЕРБ обявиха, че искат още на 2 септември да съберат 120 гласа, за да задвижат цялата процедура, реалистично ли е това?

– Предполагам, че ще стане, Фили. Как после ще се развият нещата при парламентарните дебати обаче, е невъзможно да се прогнозира. Още повече, при наличието на един външен за парламента, но не и за политическия живот като цяло фактор – течащия в момента протест с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Различни лидери на протеста вече многократно изразяват несъгласие с възможността точно това народно събрание да решава такъв фундаментален въпрос като конституцията. Нещо повече, за същия 2 септември, когато ГЕРБ смята да приключи преговорите, протестиращите обявиха „всенародно въстание“ пред парламента. Това звучи високопарно и претенциозно, но показва желание и протестът да се впише в общата картинка, при това не като фон, а като персонаж. Ще успее ли, по какъв начин ще се случи и какъв ще е ефектът от това, не може в момента дори да се гадае по звездите, затова, Фили, мълчат не само политолозите, но и астролозите.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: