ЛОШАТА НОВИНА Е, ЧЕ ЛОШАТА НОВИНА СЕ СЪСТОИ ОТ ДВЕ ЛОШИ НОВИНИ

август 1, 2020 at 1:34 pm (Публицистика) (, , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Антиправителствените протести в България продължават вече над три седмици, но управляващите нямат намерение да отстъпват. Дали обаче смените на министри и приетият пакет икономически мерки за облекчаване на загубите от кризата с Ковид 19 ще намалят недоволството – темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, има ли нови развития, свързани с целите или характера на самия протест?

– Има детайли, които не трябва да се подминават, Фили, за да схванем по-добре онова, което става. Или онова, в което ще се събудим. Например онзи ден от микрофона на протеста млад гражданин поиска оставката не само на премиера Борисов и главния прокурор Гешев, а и на президента Румен Радев. Но протестът го освирка, отне му микрофона и май го ритна един-два пъти. Това ясно показва, че не са случайни съмненията за силна връзка между Радев и случващото се на площада. Досега обаче се смяташе, че тази връзка се прокарва леко през организаторите на протеста, а самият президент се вклинява с поредица изказвания. Но се оказва, че връзката е не просто осъзната, а и приета от мнозинството протестиращи и вече дори няма притеснения тя публично да се демонстрира. Друг интересен детайл е, че в последното си изявление президентът директно зададе и нови цели на протеста – разпускане на Парламента и свикване на Велико народно събрание за промяна на Конституцията.

– Доколко това е реалистична цел?

– Засега не изглежда реалистична, макар да е политически легитимна, Конституцията наистина има нужда от промяна, особено в частите за съдебната система и баланса между властите. Но апетитите на Румен Радев са за коренна промяна на този баланс – той неведнъж открито заявява желание системата на парламентарна демокрация в България да се замени с президентска република.

– Не е ли нормално да иска повече правомощия, след като е пряко избран?

– Всъщност българският президент има много правомощия – но няма власт. Затова са и вечните напрежения между президент и премиер, независимо кои са те и от коя партия. В този смисъл, Конституцията трябва да се промени, но като отнеме правомощия от президента, не като му даде. Някой да знае кой е президентът на Германия? Не, той е изцяло представителна фигура, с по-малко власт дори от британската кралица. И така трябва да бъде. Някои тук са склонни да приемат идеята за президентска република, защото парламентарната демокрация, казват, не работи. Ами да я направим да работи, да хвърлим усилията си там, а не в токсичната идея за пълна смяна на модела, нещо, за което нямаме нито традиции, нито опит, нито особено добри примери по света.

– Да се върнем на протеста – засилват ли се енергията и обхватът му?

– Макар в сряда протестът да достигна един от пиковите си моменти, като цяло силата на протеста намалява и това се отчита от наблюдателите. Причини – много, няма да ни стигне предаването да ги изброим, но е ясно, че отслабването на енергията му е сред факторите, които правят пък правителството все по-неотстъпчиво пред исканията за оставка и предсрочни избори.

– Кои са другите причини за тази неотстъпчивост?

– Правителството е легитимно избрано и неговите привърженици в страната никак не са малко. А и не са разочаровани от действията му, обратно, подкрепят го и покрай събитията сега допълнително се сплотяват. Те даже леко се изнервят и са нетърпеливи да отвърнат на протестите, та се наложи онзи ден премиерът Борисов, който е и лидер на ГЕРБ, да забрани на младежката организация да започне контрапротести. Това в политически план е добър ход, защото е ясно, че при по-силен отпор протестът ще се сплоти, докато меката съпротива го разпилява. В партия ГЕРБ освен това има и силни вътрешни настроения този път да не се подава оставка, както направи Бойко Борисов при протестите през 2013. Няма какво да се лъжем, колкото и еретично да прозвучи, така стоят нещата – нищо чудно ако в момента се проведат предсрочни избори, ГЕРБ пак да се окаже водещата политическа сила, която ще трябва да поеме управлението. Друг въпрос е – в каква коалиция, защото в следващия парламент опциите за това вероятно ще бъдат практически нулеви.

– Пламен, спомена за „мека съпротива” на управляващите срещу протеста. Но това не означава все пак, че те седят със скръстени ръце, нали?

– Не, Фили, и очевидно с действията си правителството също ерозира протеста, макар това да се отрича от протестиращите. Първо беше приемането на България в чакалнята на еврозоната. Ефектът от този успех на кабинета обаче се удави в силното начало на протеста. После дойдоха европейските средства, помощ за кризата с коронавируса – с милиард повече от очакваното. Макар правителството да няма особена заслуга за това, то се похвали – но пак бе посрещнато на нож. След това премиерът Борисов смени петима министри. И този път протестиращите казаха – не, искаме оставка на целия кабинет. През тази седмица пък управляващите предложиха национален пакет от мерки за кризата с коронавируса, на стойност около 2 милиарда лева. Предвижда се помощ за всички пенсионери по 50 лева за 3 месеца, повишаване на обезщетението за безработица и нови средства за социално слаби. 15 милиона са предвидени за творци на свободна практика, а с 30 на сто се увеличават парите за институциите, работещи пряко с коронавируса. Сериозни средства са предвидени и за укрепване на здравната система. По този повод протестиращите смятат, че средствата са недостатъчни, а част от тях – и недобре насочени. Правителството се опитва да си прави ПР с европейски пари – казват още те. Така или иначе обаче, картината в момента е следната – кабинетът си стои на мястото и поне дава вид, че е относително стабилен, докато протестът бавно, но видимо оредява. Тази патова ситуация може да свърши утре, може да продължи и месеци. Лошата новина е, че и двете опции са лоша новина.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: