УСПЕХЪТ НА ПРОТЕСТА И НЕУСПЕХЪТ НА ПРОТЕСТА СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО

юли 18, 2020 at 5:51 am (Публицистика) (, , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Какво става в България? Дали сме свидетели на граждански протест за оставка на правителството, легитимна политическа крачка към промяна, съчетана с уличен натиск, опит за преврат на „тъмни сили” или и трите едновременно – силните летни демонстрации в страната коментираме с Пламен Асенов. 

– Пламен, всичко започна, когото НСО не пусна до плажа пред имота на Ахмед Доган в Росенец десния лидер Христо Иванов. Защо тази искра запали така силно недоволство?

– Недоволството отдавна се трупа, а акостирането на Христо Иванов в Росенец открои няколко повода едновременно. Първо, системното незачитане на законите от НСО, те се смятат за безнаказани и наистина никой не им търси сметка. Второ – статутът на недосегаеми, който имат лидерът на ДПС Ахмед Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Трето – съмненията, че ГЕРБ играе с ДПС играта политически чадър срещу политическа подкрепа. Има и още, но и това стига да разберем защо гръмна силно  недоволство.

– Протестът обаче започна пред президентството, не пред Министерския съвет. Защо?

– Не съм сигурен, а и няма кого да питаш, тъй като протестът започна като спонтанен, без организатори. Но подозирам, че стана така, защото в същия момент президентът Румен Радев отправи нападки срещу правителството и поиска оставките на премиера и главния прокурор – което иска и протестът. Пред президентството обаче нещата рязко се промениха. Там дойдоха не само спонтанно протестиращи, а част от върхушката на БСП, също Мая Манолова, Румен Петков и други политици от левицата. Така че от политическа гледна точка протестът бързо преля в многопластова тълпа – хора с противоположни позиции, събрани заедно от общ тактически интерес. Още по-странно стана, когато Румен Радев излезе от президентството да ги поздрави с вдигнат по партизански юмрук. Той държа революционна реч, в която поиска оставка на премиера, кабинета и главния прокурор – на практика, поиска цялата власт в държавата и опита да оглави „народното недоволство” за своите цели.

– Защо Румен Радев се оказа в толкова остър конфликт с управляващите?

– Конфликтът не е от вчера, но се изостри, когато прокуратурата арестува двама президентски съветници за разгласяване на държавна тайна и търговия с влияние. Доколкото е ясно, и в двата случая има „руска връзка”. При положение, че сам Радев е подозиран в подобен грях, разследването ще му се отрази много зле. Затова той пробва да отвори политически чадър над съветниците си, като обвини прокуратурата в превишаване на правомощия и се обяви за „съхранение на държавността”. Направи и внушение, че за действията на прокуратурата, макар независима, отговаря пряко премиерът Борисов, което допадна на протестиращите.

– Пламен, но има мнения, че акцията на прокуратурата в президентството наистина не е законосъобразна?

– Има, но аз не мога да преценя дали и доколко това е юридически издържано. За мен като наблюдател обаче е важен фактът, че когато прокуратурата арестува министъра на околната среда и някои зам.-министри, премиерът Борисов понесе политическите последствия, без обвинения към институцията. Тогава президентът също си замълча и не поиска оставката на главния прокурор, за да „защити държавността”. А това е грозен двоен стандарт, Фили – когато бият твоите хора, е спазване на закона, когато бият моите, е престъпление. Така че ето още един пласт, да го наречем законодателен, който участва в протеста. А един от най-важните пластове там пък е скрит в дългата сянка, която хвърля върху всичко бившият хазартен бос Васил Божков. Вече месеци той се укрива в Дубай, защото срещу него има повдигнати 19 обвинения, включително създаване на организирана престъпна група, убийства и данъчни измами. Последното е от този вторник – опит за държавен преврат и престъпление срещу Републиката.

– Не е ли малко пресилено да се обвинява някой в Дубай за преврат в София?

– Специализираната прокуратура разпространи записи, получени с разрешение на съда, в които Васил Божков обсъжда протестите с журналиста Огнян Стефанов, депутата от ПГ на БСП и лидер на БКП Александър Паунов и трето, неизвестно засега лице. В тях Божков обяснява как чрез подставени лица дистанционно управлява протеста, а дори прави щаб за по-голяма ефективност. Той дава указания на журналиста какво да пише и недвусмислено обяснява как, щом падне правителството, той, Божков, ще съветва президента кого да назначи в служебния кабинет. И допълва още, че правомощията на главния прокурор – който не може да се махне, защото това е свързано с невъзможна в момента промяна на Конституцията – ще бъдат така орязани, та той ще стане безгласна буква като самия президент и повече няма да може да вреди. Мисля, че казаното е ясно, Фили, нека всеки сам си прави изводите.

– Пламен, в сряда БСП внесе пети вот на недоверие и втори по темата корупция. Как смяташ, че ще се развият нещата в близките дни? 

–  Изглежда, че протестите не подкопават, а сплотяват управляващата коалиция, тя е консолидирана и по принцип не се очаква вотът да мине. С него обаче БСП гони две цели – да тушира силните си вътрешни напрежения и да се доближи максимално до властта. Но социалистите не са готови за нови избори, те са пред избор на ново ръководство и биха предпочели да се назначи експертен или програмен кабинет в рамките на този парламент – нещо, което би подразнило протестиращите. Както и президента Радев, който предпочита нови избори, за да хване юздите в държавата чрез служебния кабинет. Интересът на обвиняемия Божков пък е да управлява задкулисно управляващите, независимо кои са те. Какъв е конкретният интерес на ДПС, още не е ясно. За съжаление обаче, изброените дотук играчи със сигурност ще продължат да са на терена, ако и когато правителството на Борисов падне. И е сигурно, че никой от тях няма за една нощ да се превърне в некорумпиран, честен и умен политик, само защото на некорумпирания, честен и умен протестър така му се иска. Затова със съжаление ще прогнозирам, Фили, че колкото и искрени да са желанията за промяна на хората от площада, те за пореден път няма да се реализират. Протестът е недобре структуриран, няма политическо лице и представителство, нито позитивна политическа програма, затова най-вероятно желанията на хората за пореден път ще затънат в амбициите на хищниците и блатото на процедурата, като направят още по-тъжна и без това тъжната българска реалност.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: