ПИСНА МИ ДА КОМЕНТИРАМ АЕЦ „БЕЛЕНЕ“, НО НА ТЯХ НЕ ИМ ПИСНА ДА Я СТРОЯТ

юли 11, 2020 at 11:42 am (Публицистика) (, , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Вече 40 години темата АЕЦ „Белене” периодично владее българското общество, а после потъва в забрава. Сега пак е на дневен ред, след като проектът бе размразен, а компании от Русия, САЩ и Франция заявиха готовност да участват. Съмненията обаче, че и този път всичко ще се провали, имат сериозни основания. Темата обсъждаме с Пламен Асенов. 

– Пламен, през 2012 година правителството на Бойко Борисов спря проекта „Белене”, а през 2018 правителството на същия Бойко Борисов го възобнови. Защо?

– Бих дал последните си пет лева на онзи, който ми каже истината по въпроса, Фили. Да, промяната е пълна и колкото отрицанието на премиера беше категорично при спирането на проекта, толкова сега подкрепата му за него е безрезервна. Поне ако се съди по настойчивия, дори нахален маниер, по който енергийният министър Теменужка Петкова брани проекта. Тя нито е силен човек в правителството, нито е голям мислител в енергетиката, а е от онези министри, които светят с отразената светлина на Борисов. И вършат черната му работа, след което заминават в небитието. В случая обаче Петкова явно има силната подкрепа на премиера, дотам, че си позволява да неглижира дори общите европейски правила за работа по такъв стратегически тип проекти.

– Но аз пак питам – на какво се дължи рязката промяна в отношението към проекта?

– Това, което стана между спирането и пускането, беше, че България бе осъдена да плати на руската „Атомстройекспорт” 620 милиона евро – цената на изработената част от оборудването за централата. Оказа се, че, след като през 2004 проектът бе за пореден път размразен, НЕК прави тази поръчка на своя глава, без да има цялостен договор. И досега там се води разследване за злоупотреба, но това е друга тема. Иначе, София си плати парите на руснаците и започна да се чуди какво да прави с двата полуготови реактора, стоварени в Белене. По мнението на специалисти, те стават само за скрап и разбираемо се провали идеята да бъдат продадени на трета страна. Но някъде в този момент Бойко Борисов обърна палачинката и каза, че сега, след като реакторите и без това са платени, централата трябва да се строи, за да не отидат и тези пари на вятъра.

– Не е ли това логично?

– Не е, Фили, има в живота случаи, когато трябва да се примириш дори с големи загуби, за да не загубиш още повече. В случая – не е добра идея да се спасят вложените досега 3 милиарда, като се похарчат още 30 с обречен резултат. Помним гръмките слова на премиера Борисов преди десетина години – площадката в Белене е само гьол, където са заровени много пари и не бива да се заравят още. Прав беше – с изключение на това, че парите не са заровени, а потънали в джоба на политици и „консултанти” от ядреното енергийно лоби. И ето единият възможен отговор за изненадващото подновяване на проекта – просто Борисов и компания най-после са разбрали корупционната му сила и как да получат своя дял от баницата.

– Казваш – единия възможен отговор. Какъв е другият?

– Другият беше публично изречен преди седмица от Цветан Цветанов, бившият втори човек в ГЕРБ, който в телевизионно интервю каза: „Има официални правителствени представители, които са зависими от Русия. Кои са те? Теменужка Петрова, Томислав Дончев и Бойко Борисов са хората, които могат да отговорят на този въпрос”.

– А те отговориха ли?

– Не – и така ще си остане. Появи се само вицепремиерът Томислав Дончев и каза, че той лично не може да бъде обвинен за връзки с Русия – но не уточни кои могат. Така или иначе, Фили, проектът „Белене” бе размразен пак, а неотдавна руската „Росатом”, американската General electric и френската Framatom подписаха меморандум за сътрудничество по реализацията му.

– Това не е ли твърде солидна компания от евентуални инвеститори?

– Въпросът с инвестициите е сложен. Да, България обяви, че проектът няма да е държавен и няма да участваме с пари или гаранции, само с апортна вноска, тоест, с вложеното до момента. Но в случая всъщност като евентуален инвеститор се очаква да се яви само „Росатом”. Французи и американци просто искат да продават оборудване, а ако дори нещо малко се обърка, ще се откажат, както направи преди време немската компания RWE. Въпрос е обаче дали изобщо проектът ще стигне до такъв етап.

– Защо, какъв е проблемът?

– Главните проблеми са два. Първият е в известна степен технически. Според общите европейски енергийни правила, ЕК трябва да даде ново разрешение, след като се убеди, че проектът отговора на критериите. Това е заявено ясно в писмо на Масимо Гарибо, генерален директор на Дирекция Енергетика в ЕК. Изискват се и нови антиземетръсни стрес-тестове, а след аварията във Фукушима европейските критерии бяха силно затегнати и Белене няма да издържи. Тоест, няма да заобиколим Еврокомисията чрез разрешението от 2007, както заблуждава министър Теменужка Петкова. Вторият голям  проблем, Фили, е политически. Американците са против строежа на централата и казват това ясно. Съображенията им са същите, както и с газопровода „Северен поток 2” – прекалената европейска енергийна зависимост от Русия. И нищо, че General electric на този етап заяви готовност да се включи в проекта, предполагам, че това е по-скоро, за да се следят нещата отвътре, а дипломатическият натиск върху България за отказ от „Белене” ще се засили. Според мен би трябвало да се засили и натискът от страна на самото българско общество – както защото проектът е икономически неизгоден, непотребен за енергетиката ни и технически опасен, така и защото е крайно време да разберем, че всяка зависимост от Русия е свързана с болки и загуби за нас, а пълната ни енергийна зависимост буквално граничи с отказ от суверенитет. Е, за някои парите в джоба са по-важен аргумент от суверенитета, но аз все пак мисля, че проектът и този път ще се провали с гръм и трясък. Дано само да е наистина за последно, че вече ми омръзна да коментирам поредното му замразяване. И поредното размразяване после.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

2 коментара

 1. Krasnodar Chterev said,

  Г-н Асенов,Христо Иванов беше този,който възпламени протеста.А,колкото до кристално чистите хора,които търсите,няма такива!Освен,ако имате предвид пловдивските пияници от вашата компания.

  • asenov2007 said,

   Г-н Краснодар, писна ми да коментирам такива като вас, а на такива като вас не им писна да се множат.
   Съжалявам, но сте объркали текста. Ако бяхте прочели този, може би щяхте да разберете защо Вселената е наредила нещата така – едни да пишат, а други да мълчат.
   Може би – казвам!
   И не, че на вас ви пука, де!
   П

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: