ВИРУСЪТ КАТО ДЕТЕКТОР НА ГЛУПОСТТА

юни 19, 2020 at 10:24 am (Публицистика) (, , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ 2 на сто от българите са се срещали с вируса Ковид 19 и имат антитела, показа официален медицински скрийнинг в Пловдив. А според социологическо проучване над 1 милион души изобщо не вярват в съществуването на коронавируса, въпреки че пред очите ни се развива втора вълна на заразата. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, заразените с вируса в България сега са около два пъти повече от средното ниво на тъй наречената „първа вълна”, но ограниченията продължават да падат. Защо?

– Обяснения много, Фили, най-вече икономически и политически. Но накрая май властите решиха да оставят нещата на естествения ход – който ще боледува, да боледува, който ще умира, да умира, който ще се спасява сам, да се спасява. Не казвам, че има такова официално решение, казвам, че така изглеждат нещата. Иначе не мога да си обясня рекордния брой заразени, на фона на които предпазните мерки продължават да падат. Всички помнят, че когато на 13 май бе отменено извънредното положение, премиерът Борисов заяви – ако броят на заразените стане над сто души в три поредни дни, мерките ще се върнат. Всички го помнят, само той не – амнезия, впрочем, доста типична за него и начина му на управление. Така или иначе обаче, неотдавна, щом новите заразени надхвърлиха сто и някой го попита какво правим сега, Борисов, почти възмутен, заяви, че никакви ограничения повече няма да се въвеждат и нищо повече няма да се затваря.

– Тази „амнезия” на премиера не идва ли от силния икономически натиск, който оказват най-засегнатите от коронавируса браншове – туризъм, превозвачи и други? 

– Вероятно е така, Фили. Отварянето на туризма в България поразително точно съвпадна със затихването на заразата и края на извънредното положение. Или обратно. Това в нечии очи може да е много хитър ход, но е свързан с три провала. Първо, точно същото и в почти същия момент стана във всички страни с по-развит туризъм в Европа и на Балканите – което директно навежда на мисълта за манипулиране в полза на икономиката. Второ, подозренията се засилват от факта, че след разхлабването на мерките, за да се задвижи туризмът, броят на заразените рязко скочи. Така е в Гърция, така е в Македония, така е в България и другаде. Но ако тези два провала са общи, то третият си е само и чисто български. В понеделник, щом Гърция отмени карантината за туристи, българите, вместо към българското море, на тълпи се втурнаха към гръцкото. Направиха го, въпреки призивите за подкрепа на местния туризъм, въпреки воплите на министър Ангелкова, която първо щеше да спасява сезона с руснаци и турци, а после започна да се уповава на българите, въпреки набързо организираната телевизионна рекламна кампания, която удря по тънката патриотична струна. Но, както се казва, българите гласуваха с краката си, защото добре знаят, че българското море е по-скъпо, по-мръсно, по-шумно и по-опасно от гръцкото.

– Но българите знаят и други любопитни неща. Според проучване на агенция „Тренд”, над 1 милион вярват, че коронавирусът не съществува. Това как може да се тълкува?

– Да, идеята, че всички правителства, лекари и други специалисти по света са се сговорили да ни мамят и правят конспирацията толкова успешно, явно е нанесла сериозни щети в много български глави, Фили. Изненадан съм, защото знаех, че има подобни хора, но не предполагах, че са чак толкова много, над милион. Това е потресаваща информация, свързана с умственото здраве на българската нация изобщо и със сигурност е сред важните причини и политиката, и икономиката, и гражданското общество в България да се намират в сегашното си незавидно състояние. Още по-страшно изглежда положението обаче, като се разчетат и другите данни от проучването на агенция „Тренд”. 43 на сто от анкетираните смятат, че коронавирусът е изкуствено творение, пуснато на свобода, за да могат фармацевтичните компании да печелят милиарди от ваксините. 22 процента пък вярват, че главният конспиратор е Бил Гейтс, който цели после чрез ваксините да ни вкара чипове за перманентен контрол.

– Тези проценти означават ли, че говорим за различни групи хора с различни вярвания?

– Според мен – не, Фили, защото като се съберат всички тези проценти, плюс онези 39, които казват, че не могат да преценят каква е истината, ще излязат далеч над сто. Авно има сериозно преливане от една група в друга, макар да не мога да си обясня как така нормален човек веднъж вярва, че коронавирус изобщо не съществува, а след 2 секунди започва да вярва, че – да, има го, но той е пъклено оръжие на тъмните сили. В добавка, всеки десети българин е сигурен, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията, нещо, което вече наистина съсипва представите ми по въпроса що е то разум и има ли той почва у нас.

– Добре, Пламен, но какъв е практическият израз на тези фантастични иначе вярвания?

– Практическият израз е отразен кратко и ясно в резултата от друго проучване – на агенция „Алфа рисърч”. Според него 32.9 на сто, тоест, една трета от българските граждани, не предприемат абсолютно никакви мерки, за да защитят себе си и другите от коронавируса. Тук явно говорим вече и за пълна морална разруха, Фили. Защото тези хора не са взимали мерки, дори когато мерките бяха задължителни. А можеш да си представиш какво е сега, след като две трети от анкетираните смятат, че вече всичко е приключило и сме се справили добре с кризата.

– За приключване ли говори фактът, че официалният скрийнинг за антитела, проведен в Пловдив, показа, че само около 2 на сто от хората са се срещали с коронавируса?

– Точно обратното, това означава, че вирусът има широко поле за развитие, независимо дали някой „вярва” или „не вярва” в неговото съществуване. Ако аз бях обаче от онези умни конспиратори, които са сглобили и пуснали на свобода Ковид 19, бих му сложил и детектор на глупостта, за да открива невярващите в него и да разболява само тях. Ето, това щеше да бъде вече истинска конспирация – макар на майтап.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: