МАЙ ЩЕ МИНЕМ И ТОЗИ ПЪТ БЕЗ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ

юни 12, 2020 at 9:50 am (Публицистика) (, , , , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В България, от началото на юни третото правителство на ГЕРБ е обект на силни атаки от много страни. Дали става дума за традиционното разместване на пластовете и заемане на стратегически позиции година преди редовните избори или реалната цел е да се предизвика правителствена криза и предсрочни избори – темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, основната опозиционна сила – БСП, иска оставка на кабинета, но това е акция, която вече сме виждали да завършва без успех. Дали сега нещата са сериозни?

– Силно се съмнявам, Фили, поне по две причини. Първо – самата форма на акцията, която се избира от левицата. Традиционно, оставка на правителството може да се иска – и да се получи – само в Парламента. Другата опция е да се иска на улицата, но за да е ефективно искането там, то трябва да е съпроводено със сериозна протестна вълна. В случая обаче не се възприема нито една от двете опции, а нещо хибридно. БСП са решили да излязат на улицата, но тъй като знаят, че голям протест не могат да вдигнат, ще бутат правителството с подписка, която лидерът Корнелия Нинова героично нарича „народен вот на недоверие”.

– Защо смяташ, че голяма протестна вълна в страната е невъзможна, в края на краищата много недоволство има натрупано и тлее?

– Недоволство има натрупано в обществото, но то не е едно голямо, а много малки, ако мога така да го опиша. Но може и по друг начин. Недоволството на медицинските сестри например има съвършено различна причина, насоченост и цел, в сравнение с недоволството на спасителите на плажа. Те няма как да се срещнат, между тях няма обединяващо звено, затова всеки си протестира в своята сфера, но не заплашва правителството като цяло.

– А не може ли обединяващо звено да стане точно БСП?

– Не може, Фили и тук е ред да обясня втората причина, поради която смятам, че „народният вот на недоверие” от страна на левицата няма да постигне нищо сериозно. Причината е, че самата левица, вече от доста години насам, но особено в последните 6-7, е все по-беззъба и втренчена в собствените си все по-сериозни проблеми. В момента ситуацията вътре в БСП е още по-сложна, отколкото когато и да било. Първо, общият рейтинг на партията е спаднал до критичните 10-12 процента. И второ, В БСП се води нова битка за председателското място между поне две враждебни клики. Не, подобна битка сама по себе си не е новото, новото е, че изборът на председател, който трябваше да се състои през май, но заради кризата с коронавируса се отложи за септември, ще става по нов начин. За лидер вече ще гласува не само управителното тяло, а всички редови социалисти. И неизвестностите, свързани с този нов механизъм, нагнетяват допълнително вътрешно-партийните противоречия. С други думи, в този момент БСП не може да изведе на протест дори самата себе си, какво остава да оглави наистина някакво широко народно недоволство.

– Искаш да кажеш, че подписката за оставка на правителството от страна на левицата няма за истинска цел оставка на правителството?

– Така смятам, Фили. Подобен ход според мен е ясно ориентиран към преброяване на активните привърженици и стягане на партийните редици, тоест, повече към редовните парламентарни избори след година, отколкото към евентуален предсрочен вот сега, който левицата би загубила катастрофално.

– Пламен, дали така стоят нещата обаче и с някои заявки, направени през последните дни, за поява на нови политически проекти?

– Е, тези заявки изглеждат доста агресивни, но това е очаквано. Ако ще правиш нова партия в шумното политическо пространство на България, където основен метод е не диалогът, а крясъкът, трябва да крещиш повече от другите. Или да имаш необичаен ПР, който да прикове вниманието на публиката. Точно такъв ПР демонстрира например „бизнесменът” Васил Божков, известен като Черепа, една от малкото живи знакови фигури на бандитския български преход. От февруари той е разследван по 16 тежки обвинения, включително убийства, изнасилвания, данъчни престъпления, но е на свобода в Дубай, където успя да избяга, а оттам води кампания за дискредитация на правителството, по-специално финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов. Макар че подхвърля трохи и не казва нищо наистина уличаващо, изявите му се следят с голям интерес от медиите. И така, в Туитър Божков попита колцина биха подкрепили негов нов политически проект и после гордо обяви, че 70 на сто от отговорилите са „за”. Той добави, че смята да се върне в България и да реализира идеята, въпреки че тук го чака арест. Но да видим дали приказките ще се превърнат в дела. Още по-интересно е обаче, че Васил Божкав веднага намери конкуренция. Друг беглец от правосъдието, банкерът Цветан Василев, който от години се крие в Белград, веднага каза, че също ще прави нов политически проект.  Да, и двамата имат голям финансов ресурс, но заявките им  звучат съвършено несериозно от политическа гледна точка. Все пак – всякакви чудеса сме виждали, така че ще почакаме още малко за развитието.

– Не така несериозна обаче изглежда заявката на Цветан Цветанов, бившият втори в ГЕРБ, който вече обикаля страната и подготвя нова партия. От него какво може да се очаква?

– Цветанов, въпреки, меко казано, личните си несъвършенства, е човекът, който създаде и държа здраво местните структури на ГЕРБ години наред. Сега се смята, че за основа на новата си партия той ще опита да откъсне колкото може повече хора от старата. Така че в известен смисъл ГЕРБ и Борисов трябва да се чувстват наистина заплашени. Друг е въпросът, че всички нови политически проекти всъщност са ориентирани за реална активност поне след година. Това е минималният срок, за да се създаде, регистрира, структурира и заработи на добри обороти една нова политическа формация. С други думи, Фили, ако не се случи нещо наистина извънредно, очаквам политическата ситуация да се изостря в следващите месеци, но не и да се стигне до предсрочни избори. Просто никой няма интерес от това, защото никой няма да ги спечели, а условният победител ще трябва да създава още по-измислени и невъзможни коалиции от управляващата в момента.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: