ТВОРЕЦЪТ – МРАВКА, КОЯТО ГЛЕДА ВСЕЛЕНАТА С МИКРОСКОП

май 24, 2020 at 9:31 am (Публицистика) (, , , )

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg – https://faktor.bg/bg/articles/tvoretsat-mravka-koyato-gleda-vselenata-s-mikroskop

Подпури върху новата живописна изложба на Цвета Марова в галерия Arsenal of art, Пловдив /21 май – 10 юни 2020/

Какво вижда дадена мравка, когато гледа слон отблизо?

Същото, което вижда и човечеството, когато гледа Вселената с микроскоп – ту бисерни зрънца да се търкулват, ту грозни вируси да щъкат заплашително.

Но ние, хората, все пак сме с една надежда напред от мравките, защото имаме сред нас творците си. Сетивата им са могъщи скенери, които събират вселенските парчета и един ден…..все някой ден…..ще ги сглобят.

Да, непременно трябва, защото слонското на слона не е в частите, а в цялото на частите, което се състои от части на цялото, събрани в цели части.

От години и художничката Цвета Марова събира парчета Вселена.

Цветни, експресивни, живодишащи, дори – животодишащи, те се трупат. Вече е задръстила къщата, така че преливат от прозорците към разни изложбени зали и човешки къщи.

Много ѝ приляга тази работа – самата Цвета е като силно опъната струна и, макар да не разбира изобщо от математика, тя съвсем математически вибрира на квантово ниво в странни цветове и форми, които се разливат по платната.

В сегашния случай – и по хартиите, защото в новата си изложба Цвета смесва акрил с акварел и други техники, за да може по-добре да се разгърне, а публиката да изпита повече радост и наслада. Или поне – да погледне нанякъде през нейните винаги широко затворени очи.

През тях се виждат много неща, но най-вече – части от цветното на Цвета. Те, кой знае как и защо, са части и от важното изкуство да се постига напредък чрез разглеждане на слонове с микроскоп.

Да живеят всички творци, които го могат.

Честит празник!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: