КАКТО ВИНАГИ В БЪЛГАРИЯ – ВСЯКА ЗАПОВЕД Е ПРЕДПОСЛЕДНА

май 10, 2020 at 6:42 am (Публицистика) (, , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В България продължава разхлабване на мерките срещу коронавируса в отговор на натрупаното психологическо и икономическо напрежение. Рейтингът на премиера Бойко Борисов остава висок и той пак би спечелил, ако днес имаше предсрочни избори. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, отпаднаха ред ограничения, очаква се на 13 май да се отмени и извънредното положение в България. Това значи ли, че ситуацията с коронавируса е овладяна?

– Не бих казал, Фили, поне не според критериите, които се ползваха до вчера, за да ни убедят властите в опасността от заразата. Но сега май има други критерии, за които, поне аз, още не знам нищо. По тях на бърза ръка отпаднаха забраните за пътуване и носене на маски, отворени бяха спортните зали, плувните басейни, външните части на ресторантите и други  Да, има остатъчни ограничения, но всички знаем каква е възможността да се контролират те. А ако някой не знае, да му кажа – нула.

– Не беше ли точно невъзможността за контрол факторът, довел до падане на мерките?

– Един от факторите, Фили, но доста важен. Проблемът е, че това дори аз го знаех, какво остава за онези, които реално трябваше да контролират. И човек се чуди – защо бяха големите напъни, не можеше ли мерките да са прости, ясни за всички и ефективни откъм контрол. Сега излиза, че властта лъжеше нас, че ни пази, а ние лъжехме властта, че ѝ вярваме. Така или иначе обаче, ограниченията падат бързо – но трябва да почакаме поне седмица, за да видим и реалния ефект от това върху развитието на заразата с коронавируса. А и, както обикновено тук, всяка заповед е предпоследна – премиерът Борисов в сряда заяви, че ако броят на заразените надхвърли 100 на ден, отново ще бъде затворено всичко.

– Пламен, вече се отчитат и реални поражения върху икономическото състояние на хората в България. Какво показват данните?

– Според анкета на Българската търговско-промишлена палата, 61 на сто от фирмите очакват да оцелеят от кризата, било и с влошени резултати, а 6 на сто се закриват. Доколкото стана известно, към 28 април около 1 000 фирми са се възползвали от правителствената помощ по мярката, известна като 60 на 40. Тя е за запазване на работните места и предвижда правителството да поеме 60 на сто заплата на наетите работници, ако фирмата поеме останалите 40. Според водещия български икономист Красен Станчев, в прилагането на мярката се открояват някои особености. Като цяло, реално предоставените пари до края на април са малко, около 6 милиона лева, като 2/5 от фирмите получават „толкова малки помощи, че разходите за нормално работно време по участие в програмата не са покрити”. Най-много кандидати за тази помощ са от ресторантьорския и хотелиерския бизнес, големите производители са рядкост. И, нещо особено важно за България – „упрекът, че това са приятелски на властта фирми, не е основателен – кандидатстват онези, които успяват, а процедурата не позволява предпочитания”. Друг е въпросът дали е морално някои фирми да участват – добавя Станчев. Той изразява и съмнения към сметките на правителството така да се спасят около 100 000 работни места. Да оставим настрани какво се случва с онези около 800 000 души, самонаети и със свободни професии, които са извън тази програма.

– Пламен, говорим главно за фирмите, но имаме ли наистина поглед и към оцеляването на отделния човек, как върви то?

– Преди дни агенция Алфа рисърч публикува данни от представително проучване, проведено в средата на април, което дава информация за икономическото положение на гражданите. На въпрос „Как бихте оценили доходите си през последните два месеца”, 45 на сто отговарят, че няма промяна. Други 26 на сто казват, че доходите им леко са спаднали, но се справят, а при 1 процент те дори са увеличени. Тревожната тенденция идва от онези 25.4 на сто, чиито доходи са спаднали драстично. Според изследването, три са основните социално-демографски групи, включени в тази четвърт от българите, застрашени от сериозна липса на средства – безработните, 6 на сто от които са загубили работата си в последния месец, а 7 на сто – малко преди това, самонаетите лица и хората със свободни професии. Има и доста хора, застрашени да попаднат скоро в тази категория – онези, които в момента са на намален работен ден или в принудителен отпуск. На този фон обаче по-скоро като подигравка, а не като здрав разум звучат идеите на някои политици за справяне със ситуацията. Например вицепремиерът и военен министър Каракачанов подкрепя идеята да отпаднат визите за руски туристи, за да се спаси туристическия сезон. И това на фона на вихрения танц на коронавируса в Русия. А председателят на „Воля” Веселин Марешки пък предложи да поискаме от САЩ спешно да ни изпратят 1 милион американски туристи на почивка в България. Сякаш Вашингтон управлява ГУЛАГ и може да си праща затворници където поиска. Не знам дали някои не полудяват просто заради извънредната ситуация, Фили, но наистина абсурдно е дори да ти хрумнат подобни идеи, какво остава да ги споделиш съвсем сериозно на високо политическо ниво.

-А как се отразява цялата ситуация върху рейтингите на политиците?

– Основната опозиционна партия – БСП, въпреки критиките си към управляващите, не печели привърженици, дори напротив, губи подкрепа, както признават дори нейни откровени адепти като политолога Андрей Райчев. Поради вътрешните си проблеми, съчетани с пълно неумение да защитават ясни и последователни обществени позиции, социалистите не успяха да се възползват от вълната на недоволство срещу мерките, наложени от правителството за справяне с коронавируса. Тази вълна обаче май вече спадна и в момента премиерът Бойко Борисов се радва на доверие от порядъка на 55 процента – както отчитат социолозите от „Галъп”, това е по-високо дори от рейтинга му в нормална ситуация. На този фон има спекулации, че точно сега е време Борисов да поиска нов кредит на доверие чрез предсрочни избори и да спечели рекорден четвърти мандат. Това надали ще стане, Фили, и не само защото, за да има предсрочни избори, трябва да се мине през служебен кабинет, назначен от основния политически противник на Борисов – президента Румен Радев. Просто психологията на българина е такава, че ако в момента някой демонстрира по-сериозна склонност да следва частния си политически интерес, а не общите нужди, той ще катастрофира. А Бойко Борисов, точно защото е инстинктивен политик и тактически играч, добре разбира това.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: