ЩЕ НИ КАЖЕ ЛИ ВИРУСЪТ „БЛАГОДАРЯ“ ЗА ОТСЛАБВАНЕТО НА МЕРКИТЕ

май 1, 2020 at 6:45 am (Публицистика) (, , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Въпреки че България е в пик на заболявания от Ковид 19, прилага се поетапно отслабване на мерките за изолация. Дали това е медицински оправдано, има ли в него икономически смисъл или е просто политически отговор на нетърпението на българите – обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, заболеваемостта от коронавирус в България не намалява, а расте, но въпреки това започна отслабване на мерките. Това не е ли нелогично?

– Така звучи, Фили, но има противоречиви мнения по въпроса. Първо, важно е да се знае откъде идва ръстът на заболеваемост. Вариант едно, от волностите, които мнозина си позволиха в топлите дни около Цветница и Великден – безцелни разходки, срещи с роднини и приятели, масово пътуване извън големите градове. Затова и Националният оперативен щаб предупреждава, че в момента всяко отпускане на мерките ще доведе до нов ръст на заболяването. Има и версия обаче, че ръстът е механичен и се дължи на по-големия брой тестове напоследък. Макар че България вероятно продължава да е последна в ЕС по брой тестове – 6 500 на е милион души, нарастването е в пъти в сравнение с преди дни. Числата, които доказват това, са убедителни и може би правителството се води по тях, така че отпуска хватката. Но според мен и двата фактора са валидни, Фили. Казвам го, защото вярвам на изчисленията, но и видях наистина безобразни сценки по улиците – хора се събират на групи, ръкуват се, говорят, смеят се, кашлят и кихат в лицата си, повечето от тях без маски, да не говорим за ръкавици. И това са най-вече две категории люде – или от третата възраст, тоест, най-застрашените от коронавирус, или младежи, които явно се чувстват безсмъртни. И не им пука, че, дори сами да не се разболеят, могат да заразят и дори да убият родителите или бабите си например.

– А какви са другите фактори за решението да се отслабят мерките?

– Според мен надделяват политически съображения, Фили. В смисъл – от въвеждането на ограниченията мина месец и половина, но търпението на българите сякаш наистина се изчерпва. Това личи не само в социалните мрежи, които врат от недоволство, макар често базирано на глупости и лъжи. Личи обаче и по начина, по който все повече се пренебрегват ограниченията, а контрол практически няма. Затова според мен правителството реши да реагира първо на най-масовото недоволство – затворените паркове, като преди дни ги отвори. Или полуотвори. Направи го обаче твърде несръчно и това май наистина доведе – или ще доведе – до лош ефект.

– Какво имаш предвид, като казваш, че отварянето стана „твърде несръчно”? 

– Старата слабост – противоречията, които съдържа заповедта за това. В нея са изброени условия, които трябва да се спазват, но те се обезсмислят от уточнението, че всеки кмет решава за собствения си град как да станат нещата. И това доведе до пълен хаос. Първо, хората, повечето от които се информират главно от националните медии, не знаят какво може и какво не може в техния град и парк. И второ – дори да знаят, чувстват се объркани, че царят дава едно, а пъдарят – друго, както се получи на места. На всичкото отгоре, вече има случаи, когато полицията или общинската охрана, призвана да съблюдава мерките в парковете, тълкува ограниченията както дяволът – евангелието и внася още хаос. От това май на хората съвсем им писна и те напълно го удариха през просото, като решиха, че щом отгоре отслабват мерките, макар частично, те пък отдолу ще си ги отслабят ками, едва ли не до край. В Пловдив например с просто око се вижда увеличената тълпа по улиците през последните дни, а и се завръщат леко позабравените автомобилни задръствания. Това с автомобилите не е логично, то не може да се обясни, както някои опитват, със засилена икономическа активност, защото не са отслабени никакви мерки, които засягат икономиката.

– А все пак, какво се очаква в тази посока – ще има ли и в икономиката облекчения?

– Прав е, Фили, премиерът Борисов да твърди, че мерките в България, включително икономическите, са сред най-либералните. Освен кафенета, ресторанти и МОЛ-ове, не е затворено нищо друго – всички производства, малки магазини и работилници могат да работят при съответните хигиенни мерки. Друг е въпросът, че част от бизнеса затваря поради свития външен пазар. Както каза проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на Оперативния щаб: „Ако някой произвежда фарове за „Мерцедес” и е спрял, направил го е не защото ние сме го затворили, а защото „Мерцедес” е спрял и няма нужда от фарове.” Има обаче две сфери, в които се обсъжда отпадане на ограниченията, което, поне за мен, звучи плашещо. Първо – отваряне от 1 юли на морските курорти, както иска Министерството на туризма. Да, в предложението са изписани добри пожелания за дистанция и дезинфекция,  но всички знаят, че това няма да стане и плажове и хотели ще се превърнат в сериозно гнездо за разпространение на вируса. Просто не виждам по какъв начин ще се следи за спазване на мерки и те няма да сработят. Точно както стана с отварянето и затварянето на плажовете в Австралия, Фили. Още по притеснително пък е повтарянето на старата песен на министъра на туризма Ангелкова да отпаднат визите за руски и турски туристи, за да се спаси новия туристически сезон. Което е пълна глупост, защото руските, да не говорим пък за турските туристи, не са решаващ брой за кой да е български морски сезон. А и в двете страни вирусът тепърва набира сила и опасността да си довлечем втора вълна на заразяване отвън, тъкмо след като е започнала да стихва нашата, е огромна. Да не говорим, че не може ние като европейска страна да взимаме едностранно визово решение точно за руснаци и турци, това противоречи на общата европейска политика. Втората мярка, която сериозно се обмисляше буквално до вчера, е за поне частично отваряне на училищата. Но май някакъв разум надделя и сега се обсъжда възможността за събиране само на учениците от 7 и 12 клас, за да положат изпити. И това крие сериозни опасности, но очевидно българското Министерство на образованието просто не може да си представи как се организират изпити онлайн. Или органически се страхува някой умен родител да не подскаже нещо на глупавото си дете. Доколкото съм се пробвал с някои тестове в предишни години, Фили, дори тези по български ме затрудняват, а тези по математика направо ме влудяват – така че аз не бих могъл да подскажа реално и не знам колцина българи биха могли. Подозирам обаче, че страховете на министерството все пак ще надделеят и през юни – юли ще се сътвори сериозната глупост в училищата да се съберат заедно много тийнейджъри, които нито сами могат да се контролират, нито някой отвън може. А ако това се случи, Ковид 19 ще ни каже искрено „благодаря”, задето му създаваме среда, толкова подходяща за неговото развитие и разцъфтяване.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: