ПОКРАЙ КОРОНАВИРУСА ДА НЕ ПРАВИМ ГЛУПОСТИ С ПАЗАРА

април 11, 2020 at 8:16 am (Публицистика) (, , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Депутати и министри в България ще работят без заплати до края на извънредното положение, а парите им ще отиват за борбата с коронавируса. Този и други „странични” ефекти от кризата обсъждаме днес с Пламен Асенов.

– Пламен, от 1 април заплатите на министри и депутати трябваше да се увеличат и това предизвика скандал – но как се посреща сега решението им да работят без заплати?

– Скандалът беше изкуствен, увеличението не е нагло решение, което депутатите взимат посред битката срещу коронавируса. Става дума за стандартната индексация, която те получават на определен период и която се базира на статистиката за нивото на средната работна заплата в предишни месеци. Беше ясно, че такова решение няма да мине, точно заради влошената икономическа ситуация, но опозицията се възползва от случая да потренира гласа си, заглъхнал в дебрите на тревожните новини. В резултат се появиха доста варианти как да се реагира, но накрая се прие радикалното решение – до края на кризата висшите политици да работят изобщо без заплати. Чисто човешки, колкото и популизъм да е заложен в този жест, новината е добра. Ако грубо приемем, че става дума за 500 души със заплати по 5 000 лв, за купуване на лекарства и помощни средства ще има допълнителни 2.5 милиона на месец. Не са малко пари – питайте болницата в Каспичан колко е нейният бюджет. От друга страна обаче, не е добре човек да работи без заплата, защото бързо губи стимул и започва да прави глупости. Това е подсъзнателен процес и всички го знаят – дори ударниците при комунизма получаваха заплати и бонуси. И се страхувам да не вземат сега депутатите, чисто подсъзнателно, да отменят веднага извънредното положение, просто за да не стоят с празен джоб.

– А шегите по време на коронавирус разрешени ли са в България?

– Шегувам се само донякъде, Фили. След всичко, което се стовари напоследък, черният хумор трудно се различава от реалността. Президентът Румен Радев например видя, че подковават вола, и също вдигна крак. Първо, в злостна и безсмислена атака срещу правителството, той сподели, че още миналия месец е дарил заплатата си на видинската болница. Похвално – но не и когато се хвалиш сам с внушението, че управляващите чак сега следват светлия ти пример. И второ, Фили, Радев препоръча едва ли не всички мерки за временна изолация и забавяне на епидемията да отпаднат, хората да тръгнат на робота, за да спасяват икономиката, вместо живота си. Позволявам си да нарека атаката злостна и безсмислена, защото точно в момента правителството, въпреки грешките, които прави, все пак търси баланс между живота и здравето на хората от една страна – и икономическото оцеляване от друга. Да, прави го по метода „проба – грешка”, но в ситуация, когато в глобален план няма яснота както за самата болест, така и за икономическите последствия от кризата, този метод е по-добър, отколкото нищоправенето. Или правенето само на „проба”, без поправяне на грешките.

– Какво имаш предвид като казваш, че правителството действа с „проба – грешка”?

– Миналата седмица имаше цяла сага за защитните маски – те първо бяха излишни, после станаха задължителни, а сега са само препоръчителни. По подобен начин май стоят нещата и с масовите тестове. Оперативният щаб още настоява, че няма нужда от тях – но изглежда мнението се променя, вероятно под влияние на информацията на страни като Германия, които смятат масовите тестове за ключов фактор. В България също се правят първи реални стъпки в тази посока тестувани са вече 1 000 полицаи и лекари, а започна и масов тест в Банско, едно от огнищата на заразата. В момента на дневен ред е и друг проблем, който обаче далеч надхвърля рамката на с кризата и се докосва до философията на икономиката. Министерството на земеделието, горите и храните има проект, според който в големите търговски вериги трябва да се обособят места, щандове, витрини, за храни само на български производители и те да заемат поне половината от търговската площ за всяка група храни. Срещу проекта обаче силно възразяват от Сдружението за модерна търговия.

– Защо, не е ли това добра защита на българските производители в тежката ситуация?

– Да, но там е проблемът. Търговците казват, че протекционистичната политика ще насити пазара с нискокачествени стоки, ще ограничи избора и ще повиши цените. Не съм икономист, но покрай изолацията тъкмо чета Фридрих Хайек и ще си позволя да кажа, че според мен са прави – грубите намеси на пазара никога не дават добър плод. Е, подозирам, че проектът на Земеделското министерство ще си остане само проект, а дори да влезе в сила, няма да просъществува дълго. Още повече, не винаги българското производство отразява вкусът на българина. Аз например съм сред онези, които най-непатриотично предпочитат полско прясно мляко, ирландско масло, френско сирене, унгарски грах или испански салам. За да се натъпчат половината щандове с български стоки, които не харесвам и пак няма да купувам, чуждите ще трябва да изчезнат. Или ще останат само в специализираните магазини на по-високи цени. Откъде накъде земеделското министерство ще ми налага своя избор. А идеята, че така се предпазват от фалит българските производители, изобщо не е адекватна. В края на краищата – да се научат да правят качествени стоки, за да са конкурентни, такава е истинската икономическа логика, другото са маршови песни от времето на социализма.

– Пламен, говорим основно за икономическите ефекти, свързани с кризата, но какво да кажем за психологическите, има ли информация за това?

– От началото на март досега случаите на домашно насилие тук са нараснали три пъти, Фили. Според доц. Михаил Околийски, представител на СЗО в България, причината е социалната изолация и принудителното затваряне в къщи заедно с насилника. А скоро имаше случай, когато двама мъже публично разбиха телевизор на парчета с псувни и закани срещу правителството и срещу мерките за изолация. Подобен ефект обаче донякъде е разбираем. Но какво да кажем за информацията, че силно са намалели инфарктите в България. Съобщи я доц. д-р Васил Велчев, кардиолог в софийската болница „Св. Ана”, който нарече ставащото „феномен” и призна, че лекарите не знаят как е възможно това. И аз не знам, но си мисля, че напоследък, освен коронавирусът, нещо друго странно витае във въздуха на България, Фили – само дето не може да се каже дали то витае за добро или за още по-лошо.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: