ЩЕ СЕ ПООЧИСТИМ, АКО ПРАТИМ И ГОЛЕМИТЕ ПОКРОВИТЕЛИ НА БОЖКОВ В ОАЕ

февруари 8, 2020 at 7:05 am (Публицистика) (, , , , , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Прокуратурата в България повдигна редица тежки обвинения на хазартния бос Васил Божков. Той е задържан в Обединените арабски емирства, но не е ясно кога ще бъде екстрадиран. Дали поредната знакова акция на новия главен прокурор Иван Гешев е реален опит за търсене на справедливост или поредна кампания „много шум за нищо” – темата обсъждаме с Пламен Асенов. 

– Пламен, до скоро Васил Божков беше сред най-недосегаемите хора в България. Какво се случи, защо той бе обвинен за престъпления – от корупция, до убийства?

– По този въпрос има много мнения, Фили, но не и реална яснота. Ако вярваме на новия главен прокурор Иван Гешев, акцията срещу Божков е плод на факта, че българската прокуратура е непримирима срещу закононарушителите и не се съобразява с това кой колко пари има и дали над него е разпънат политически чадър. Въпреки че думите му противоречат на досегашната прокурорска практика, версията си струва да се разгледа, като вземем предвид факта, че през последните месеци наистина има и доста други знакови фигури, обвинени в различни престъпления – Миньо Стайков, Ветко Арабаджиев, Николай Банев. „Защо въпреки това прокуратурата не печели симпатии?” – с право попита обаче бившият депутат и шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев. И сам отговори, че нивото, на което се работи, не е достатъчно високо, за да засегне хората, наистина отговорни за корупцията по горните етажи на властта. В случая се визира фактът, че Васил Божков няма как да укрива данъци и да не плаща такси от хазартния си бизнес, без съучастието на Комисията по хазарта. Но не е само до нейният председател, който, впрочем, вече направи пълни самопризнания, а трябва да се пипне и по-нагоре. По закон министрите на финансите, правосъдието и икономиката, плюс председателят на ДАНС, назначават по един свой представител в държавната Комисия по хазарта, затова тези четиримата също носят персонална отговорност за корупцията там. „Когато Иван Гешев реши да прибере и тези хора, тогава ще получи някакви симпатии” – каза още Методи Андреев.

– С това обаче явно не се изчерпват версиите по темата защо Васил Божков изведнъж от недосегаем се оказа обвиняем…..

– Не, Фили, най-разпространената друга версия е, че в случая прокуратурата може би се използва като бухалка, за да се отнеме бизнеса на един човек в полза на друг. Натам насочи с първите си изявления самият Васил Божков, като заяви: „Явно този път са решили да ме премахнат”. Тази хипотеза обаче не е хрумнала само на Божков, тя не е далеч от ума на всеки, който следи процесите в България, защото това не би бил първи, а пореден подобен случай.

– В чия полза би могла да е тогава шумната прокурорска акция?

– Най-силно заподозрян за апетити към доходоносния хазартен бизнес е Делян Пеевски, скандално известният депутат от ДПС, сочен за най-влиятелният олигарх, който има не само финансови, но и властови възможности, реализиращи се задкулисно. Смята се, че той е в някаква комбина с правителството на Бойко Борисов или поне – че държи по един или друг начин някои ключови министри, дори този на финансите. Разбира се, това са само предположения, но нищо не е изключено, ако си спомним по какъв начин преди време бе фалирана „Корпоративна търговска банка” на Цветан Василев.

– Пламен, говорим за Васил Божков, но кажи малко повече за него – как той стигна до позицията си на голям бос с единия крак в черния, с другия – в белия бизнес.

– За разлика от мнозина герои на първоначалното натрупване на капитала в България, Васил Божков явно е интелигентен човек, макар и с неинтелигентен прякор – Черепа. Той завършва математика в СУ и още по комунистическо време започва нелегален бизнес с валута край сладкарница „Магура”, където се въртят и незаконни антики. Точно те са огромната страст на Божков, а в момента скъпата му колекция се описва и прибира. Поне досега няма данни Васил Божков да е свързан пряко с комунистическата ДС, но пък цялата му дейност се осъществява в близко сътрудничество с такива хора. След промените той прави първите бюра за обмен на валута, скоро минава към хазарта и е съдружник с престъпни босове като Илия Павлов и Младен Михалев – Маджо. По времето на Сакскобургготски Божков „очиства” бизнеса, като влиза в „легални” сфери – туризъм, пътно строителство и други. За него обаче постоянно има държавни поръчки, така че и постоянно витаят съмнения за огромна корупция, ако не и за още по-силови практики, свързани с тъмната страна на бизнеса – изнудване, заплахи и т.н.. Неслучайно в доклад на американското посолство в София, разсекретен преди време от Уикилийкс, Божков е наречен „известен гангстер”. Отдавна вече се смята, че богатството на Васил Божков е между 1 и 3 милиарда лева, но сега, най-после и въпреки всичко, е обвиняем за корупция, създаване на организирана престъпна група, изнудване, склоняване към престъпление, плюс изнасилване и убийство. Което значи, че дори всички обвинения срещу него да отпаднат в съда, той надали ще може да възстанови вече финансовата си империя.

– Пламен, но подобна империя не може да се създаде, а още по-малко – да устои, толкова дълги години, без политически чадър. Кой държи чадъра?

– Не само политически, говорим за евентуален чадър от прокуратура и специални служби, плюс наистина много политици от различни цветове. За един предишен парламент се говореше, че в него Васил Божков притежава третата парламентарна група от над 30 депутати. Всеизвестни са връзките му с бившия президент Георги Първанов и с бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Говори се за плащания от 10 000 лева на ден за купуване на хора, които да защитават хазартния бизнес чрез удобни закони или затваряне на очи за начина, по който законите се заобикалят. Сега пък прокуратурата твърди, че Божков дължи на хазната около 500 милиона лева данъци и такси. Но как става това? За да дължи половин милиард в тази бедна и обрулена страна, колко е спечелил? Наистина много са неяснотите, Фили. Последната информация е, че Васил Божков, по искане на българската прокуратура, е задържан в Обединените арабски емирства и се очаква да бъде екстрадиран. Дали това ще стане, има съмнения, но е сигурно друго – на повърхността на цялата тази каша поне веднъж трябва да изплува не само името на онзи, който яде зелника, а и на онзи, който му го дава. Иначе усилията на прокуратурата ще останат безсмислени, а българското общество ще има нови поводи за разочарование и потъване в апатия, вместо за надежда и активност.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: