Малки истории за велики европейци: СВЕТИ ИЗИДОР ОТ СЕВИЛЯ, СВЕТИЛНИКЪТ НА ЗНАНИЕТО

януари 19, 2020 at 8:19 am (Публицистика) (, , , , , , , , , )

Пламен Асенов

Ако влезем в зала със сървъри, ще чуем звука на Интернет – чудото на модерната мисъл. Както всяко велико земно творение обаче, и това не може да мине без закрила свише, затова от 2003 Мрежата има официален покровител – Св. Изидор от Севиля.

Той се ражда през 560-та, в „тъмните векове” на Европа. За тях малко се знае – много се предполага, те са родина на базисни трансформации в европейската психика, мисъл и история. Тогава Европа магически се опложда сама, за да се роди после от себе си. Тогава се ражда момчето Изидор и расте като светилник на знанието.

Наричат го „последен античен мислител” или „първи средновековен учен”, но заради книгата  „Етимологии” всички го признават за първия енциклопедист на нова Европа. 14 века по-късно това го прави най-подходящия светец-покровител на последното световно чудо – Интернет. И не е зле всеки път, щом влизате в Мрежата, да кажете съответната молитва, която гласи: „Всемогъщи и вечен Боже, който ни създаде по свой образ и ни заръча винаги да търсим всичко, което е добро, вярно и красиво, особено в божественото лице на Твоя Единороден Син, нашия Господ Исус Христос, направи така, молим те, че чрез застъпничеството на Свети Изидор, епископ и лекар, по време на пътуванията си през Интернет да насочим нашите очи и ръце само към онова, което е угодно на теб и прояви милосърдие и търпение към всички онези души, с които се срещаме. Чрез Христос, нашия Господ, амин.” Изидор е роден през 560 в Картахена, баща му е от знатна и богата испано-римска фамилия, а майка му – от вестготското кралско семейство. От четирите деца в семейството, католическата църква получава четирима светци. Изидор учи тривиума и квадривиума в катедралното училище на Севиля. Освен латински, знае гръцки и еврейски и чете семейната библиотека, която цял живот допълва до 1 000 тома – може би най-богатата европейска библиотека тогава. А после, докато продължава да чете и да се учи цял живот, сам се превръща в прочут учител. Изидор не просто учи другите, а и пише, за да разпространява знанието. Наследството му включва десетки книги, най-важна от които е „Етимологии”, първата енциклопедия на ранното Средновековие и носи на Изидор славата на учен и мъдър човек, продължител на делото на античните гръцки и римски мислители. „Етимологии” е от 20 книги и събира есенцията на цялото световно знание тогава. Столетия наред тя се ползва в цяла Европа – и като буквар по наука, и като наръчник по обучение. И точно „Етимологии” е едно от чудесата, заради които през 1598 Изидор е канонизиран, през 1772 е обявен за доктор на църквата, а през 2003 обявен светец-покровител на енциклопедичния Интернет. А в забележителното му наследство блести една наистина велика мисъл: „Когато се молим, ние говорим на Бог, когато четем – Бог говори на нас”.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: