ЩО Е ТО „БАЛКАНСКИ ПОТОК“ И ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ТЕЧЕ

януари 17, 2020 at 10:59 am (Публицистика) (, , , , , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ България активно продължава изграждането на газопровод – продължение на тъй наречения „Турски поток”, който всъщност е руски, към Сърбия и Унгария. Това поставя сложни въпроси и за националната сигурност, и за развитието на отношенията с различни страни, включително САЩ. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, какво строи България – български, турски, европейски или друг газопровод?

– Строи южния руски газопровод, Фили, сега наречен „Турски поток”. Той замени първия вариант – „Южен поток”, който бе блокиран от европейските енергийни правила. Тогава на власт в Турция вече бе приятелят на Путин Ердоган и двамата се разбраха за ново руско трасе през Черно море с две тръби – едната с газ за Турция, другата – за Европа. Тази договорка бе направена на зелено, без нито една европейска страна да заяви желание да се включи в проекта и да получава газ оттам.

– Това не е ли голям риск за инвеститора „Газпром”?

– Теоретично е така, но клиенти за газ винаги се намират. Единият вариант за продължението от Турция бе през Гърция за Италия, с отклонение към Македония и Сърбия, а другият – през България за Сърбия и Унгария. Така Кремъл има опции за натиск и видяхме на живо как се прави спрямо България – със заплахи, че тръбата ще ни заобиколи и ще търпим загуби. Предполага се, че паралелно са използвани и други, по-задкулисни форми на натиск, защото София от мълчалив противник на новите руски енергийни проекти, внезапно се оказа шумен техен привърженик и ги възобнови.

– Пламен, казваш – има предположения за задкулисен натиск, на какво се базират те? 

– На рязката промяна в позицията на правителството и самото политическо поведение на премиера Бойко Борисов. По тази линия страната преживя унизителни моменти, особено след като през декември Путин безцеремонно заяви, че България умишлено бави изграждането на тръбата. Тогава София се обърна на Изток и започна поредица от поклони, а Борисов побърза да рапортува, че никакво забавяне няма и се изграждат по 5 км. газопровод на ден. Това беше сериозна наглост от руска страна, защото всъщност България хвърля близо 3 милиарда лева в проекта, само за да угоди на руснаците, като свърже руския съюзник Турция с руския съюзник Сърбия. Ние изграждаме нещо, което не ни трябва, защото и без това си имаме договорения газ по трасето от Украйна.

– Това трасе не беше ли заплашено от пресъхване заради спор на „Газпром” с Украйна?

– Беше, но те сключиха договор за още пет години. А сега пък Украйна спира газа за България, защото ние ще получаваме количествата си руски газ вече през „Турски поток”. С други думи, при налична здрава и читава газова инфраструктура, построихме нова. Сега правителството опитва да представи нещата, сякаш новото трасе, което тук упорито наричат „Балкански поток”, е диверсификация на българската енергийна зависимост от Русия. Има обаче простичък въпрос – какъв друг газ, освен руски, ще тече по това трасе? Къде са договорите за този „друг” газ или поне – с кого се водят преговори. Не, не се водят, защото Русия не допуска и няма да допусне конкуренция в своите тръби. А от това става ясно, че новият газопровод не е в български интерес, колкото и правителството да се опитва да ни убеждава в това.

– Добре, Пламен, но какъв е смисълът в цялото това разместване на газовите трасета?

– От българска гледна точка то няма смисъл. От руска обаче има и още как. Говорим за геополитика и най-лесно ще схванем за какво става дума, ако погледнем картата на Европа. Досега руски газ за Европа се транзитираше само през Украйна. Логично – това е най-краткият път, тоест, най-евтината опция. Но от известно време насам руснаците решиха да изградят два нови газови коридора, които да заобиколят Украйна – „Северен поток 2” и Южен поток”. Това са истински газови клещи, с които Москва от една страна държи в шах непокорния Киев, а от друга – въвлича все по-дълбоко в своята газова орбита част от европейските държави. А не е тайна, че Кремъл активно използва енергийните възможности за политически натиск. В началото ме попита, Фили, дали руснаците не рискуват, като изграждат газово трасе на юг, без да имат гарантиран пазар. Това е другата част от отговора – те не винаги се интересуват от преките икономически, а повече от политическите ползи, които може да им донесе такъв проект. Не отказват парите, разбира се, още повече – голяма част от тях потъва в дълбоките джобове на самата руска олигархия, но политиката е приоритет. Затова и американският конгрес обяви санкции срещу фирмите, които строят и „Северен поток 2”, и втората тръба на „Турски поток”. Да, Турция не е в ЕС и може да си сключва каквито договори иска с Русия, но ако го правят страни като България, това наистина заплашва общата система на европейска сигурност.

– Германия, силно обвързана със „Северен поток 2”, отрича това и се противопоставя на американските санкции, по същия път ли тръгва сега и България?

– Очевидно, преди броени дни тук бе на посещение един заместник шеф на Държавния департамент, който в интервю за БНР каза, че САЩ не одобряват втората тръба на „Турски поток” точно защото така се повишава европейската зависимост от Русия. Българското правителство обаче засега се прави на умряла лисица и настоява, че нашият „Балкански поток” не е продължение на „Турски поток”, а нещо различно. Е, не е, на подобно обяснение вече няма да се хванат и децата. Последното изявление по тази тема пък беше на външния министър Екатерина Захариева, която излезе с нова версия, като каза – ОК, Вашингтон има отрицателно мнение за тази тръба, но с нея ние защитаваме българския национален интерес. Така че – да, българската позиция става все по-сходна с тази на Меркел и германското правителство. Разликите в положението на двете страни обаче са огромни. Първо, делът на руския газ в Германия е далеч под 50 на сто, докато в България е сто процента. Второ – Германия плаща значително по-ниска цена на руснаците от България. И трето – Германия няма дългата политическа история на пряка, на моменти груба, зависимост от Русия, което е един от най-сериозните български проблеми изобщо, не само в енергийните отношения. Така че, Фили, сегашното правителство в София може да прави каквито си иска газови сметки, но утре то ще си тръгне, а поколения българи ще продължат да изплащат неговите икономически, а още по-важно – и политически, задължения към Москва.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: