Малки истории за велики европейци: ВОЛФРАМ ФОН ЕШЕНБАХ, ПОЕТЪТ НА СВЕТИЯ ГРААЛ

януари 8, 2020 at 12:35 pm (Публицистика) (, , , , , , , , , )

Пламен Асенов

„Титурел” е прелестна средновековна песен, фрагмент от роман в стихове на Волфрам фон Ешенбах, най-великият поет на Германия през ХІІІ век и автор на историята за рицаря Парсифал и търсенето на една чаша. Или един камък. Или нещото, каквото е там, наречено Светия Граал.

 

Волфрам е старогерманска вариация на Волфганг, значи „пътуващ вълк” и доказва, че името на човека е свързано по магичен начин с живота му. Да, пътуването е основно занимание както на автора, така и на героя Парсифал.

Сред малкото творби на Ешенбах, стигнали до нас, блестят 9 лирически стихотворения за любовта. „Изгря зората на пазача с песента/ и сепна дамата, която тайно/ нощес лежа в прегръдките на мъж любим.” – ето драмата на рицаря, който тръгва рано от покоите на дамата, тя горко страда, а той я утешава още два пъти, преди наистина да тръгне. Така е в песните на минизингерите, най-прочут сред които е точно фон Ешенбах. Но после той разчупва канона и хваща да рекламира съпружеската любов, дори за мъжете. Да, в епохата на девствените пояси, които пазят семейната чест, докато рицарите са на поход, самите рицари отбягват моногамията. Но Волфрам внушава, че е досадно да не гушкаш любимата цял ден, а трябва всеки път сколасваш преди изгрев. Но Ешенбах създава и една от най-романтичните приказки на човечеството – Парсифал и голямото приключение в търсене на Граала. Името Парсифал идва от старофренски и значи „през тази долина”. А Светият Граал, смята се, е чашата, от която  Христос пие вино на Тайната вечеря и в която после Йосиф Ариматейски събира кръвта след свалянето му от кръста.

Така тази чаша носи толкова земна и небесна мощ, че е най-търсеният артефакт на света. И може би най-описваният с думи, четка или ноти. А Парсифал е един от дванайсетте рицари на крал Артур, точно онзи, който намира Светия Граал след дълго търсене. Друга версия е, че когато умира сър Галахад, именно Парсифал става официален пазител на Граала. Информацията ни за самия Волфрам фон Ешенбах е оскъдна. Смята се, че е роден  около 1170 година и умира на 50 или 60. Подобно на Омир, да са негово родно място и до днес спорят поне пет села в Бавария. Идеята, че Ешенбах е баварец, се крепи на стих от „Парсифал” – „wir, Beier”, „ние, баварците”. На мен ми прилича на „ние, бираджиите”, но аз не съм компетентен по старонемския, така че вярвам на учените.  Волфрам произхожда от благородническо семейство и служи в различни дворове, основно във Франкония и Тюрингия. Твърди се, че Ешенбах е илитерат – не може да чете и пише, а диктува. Не разбирам обаче как, ако наистина не може да чете, той попива невероятната културна и духовна традиция, заложена в от него текста на „Парсифал”. Тогава до това знание никой необразован не се допуска. Е, това е част от самата тайна за Граала, която без да искам сега ви издадох. Но е много по-малка част от онази голяма тайна за приключението на живота, която самият поет-рицар Волфрам фон Ешенбах ни издава в знаменитата си книга. 

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: