Малки истории за велики европейци: ДЕМОКРИТ, ЖИВИЯТ АТОМ

януари 5, 2020 at 8:07 am (Публицистика) (, , , , , , )

Пламен Асенов

Знаете ли, че обемът на конуса е една трета от този на цилиндъра със същата основа и височина? Не, но философът Демокрит, живял в Гърция преди 2 400 години, знае – той го е открил. Знае, че Земята е кръгла, че светът се състои от атоми, че да мислиш е по-добре, отколкото да не мислиш.

Демокрит не е виждал отделен атом, но знае, че те са невидими, съществуват в празното, вечни са, движат се по правила, по размер и форма са много видове. За масата им казва: „Колкото са по-невидими, толкова са по-тежки”. Нещата се получават от струпването на атоми. Твърдите и тежките образуват метали, като се закачат с кукички. Атомите на водата са гладки и хлъзгави, на солта – остри, на въздуха – леки, въртят се и проникват навсякъде. Част от тези визии модерната наука потвърждава, друга отхвърля, на трета се смее – но благоговее пред Демокрит, който систематизира атомистичната идея на Левкип. Демокрит е „смеещият се философ”, хили се постоянно на човешката глупост. Може би защото се ражда и прекарва голяма част от живота си в Абдера, тракийски град на река Нестос /Места/, чиито жители древните гърци считат за най-глупавите хора в света. Сам той обаче е сред най-умните. Баща му е толкова богат, че цар Ксеркс отсяда у тях и оставя образовани маги да учат малкия. Но Демокрит е ненаситен на знания, Гърция му е малка и тръгва по далечни земи за още – Персия, Вавилон, Индия, Египет, Етиопия. В Атина слуша Сократ и се запознава с Анаксагор. После написва около 70 книги по физика, астрономия, етика, математика, медицина, техника, музика, от които имаме само 300 фрагмента. Демокрит се връща в Абдера с идеята сред глупците да има повече спокойствие, но спокойствие няма, поне отначало. Местните власти отварят срещу него процес за „разсипничество” – пропилял е бащиното наследство. Налага се специално освидетелстване, за да признаят властите, че парите за учене не са пропилени, а полезно похарчени. Доста анекдоти има за живота на Демокрит. Граждани на Абдера викат Хипократ с молба да излекува Демокрит от обзелата го лудост. „Той бодърства нощем като през деня, смее се на всяко нещо – голямо или малко, и смята, че целият живот е нищо” – описват ситуацията умните абдерци. И Хипократ пристига, но ги успокоява – Демокрит всъщност играе луд, за да разбере какво е усещането, защото в момента пише книга по темата. А постоянния му присмех към всичко и всички Хипократ определя като проява на „велик мъдрец, който е изследвал и уловил същността на човешката природа и се надсмива над безплодния живот”. Почти атеистично е отношението на Демокрит към боговете – те са в периферията на философията му и зависят от атомите, не атомите от тях. Така печели много врагове и унищожаването на съчиненията му започва още в античността. А иначе Демокрит доживява дълбоки старини – 90, други казват 104, дори 109. Но има ли значение кога точно се разпадат атомите на тялото, ако атомите на духа ти останат живи завинаги?

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: