Малки истории за велики европейци: ЙЕРОНИМУС БОШ, ХУДОЖНИКЪТ НА АДА И РАЯ

декември 26, 2019 at 9:04 am (Публицистика) (, , , , , , , , , , , )

Пламен Асенов

Талантът му е огромен, знаем малко за него и почти не разбираме образите му. Той е Йеронимус Бош и живее през 15-16 век в Нидерландия. „Първи хеви-метъл художник”, „Почетен доктор по кошмарите”, „Сюрреалист преди сюрреализма” – с такива титли пълним празнотите.

Представете си книга на китайски, но написана с кирилица – можем да прочетем всяка дума, но не разбираме нито една. Това е положението и спрямо Бош – често дори не можем да си представим каква алегория изобразява неистовият танц на живота и смъртта, на дяволските грехове, скрити в ангелски криле, който се вихри пред очите ни. На един късен автопортрет Бош е дребно старче, с мъдър, тъжен и ироничен поглед. Да, за да рисува онова, което рисува, той наистина трябва да е живял няколко живота, пребродил няколко свята. Йеронимус Бош е роден около 1450 в Хертогенбос. През 1463 градът е опожарен, изгарят 4 хиляди къщи, загиват много хора. Картините от този апокалипсис, дяволските пушеци и обгорелите трупове, вероятно са запечатани в детското съзнание и са основа на послешните му художествени търсения в света на демоничното, Ада, греха и наказанието. ош има добро образование, занимава се с алхимия, астрономия и медицина, но е силно религиозен. През 1488 става член на мистичното и влиятелно католическо „Братство на Богородица”. Това европейско елитно общество в Хертогенбос управлява града. Мястото в братството Бош получава заради дълбоката си религиозност, огромния художнически талант, пъргавата мисъл, но и заради богатството, с което го дарява бракът с Алейт Гояртс ван ден Меервеен. Художникът умира неясно от какво, през 1516. Погребан е в църквата „Свети Йоан Богослов”, герой в една от най-интересните картини на Бош – „Сватбата в Кана Галилейска”. Тя е много различна от всички негови творби, защото не включва нито един демоничен образ и нито едно от гротескните лица в другите му фигурални композиции  – „Носенето на кръста” например. В същото време „Сватбата…..” е смразяващо тайнствена, езотерична и пълна с потенциал за опасни спекулации. Смята се, че в ролята на младоженеца Бош изобразява младия Свети Йоан, а в ролята на младоженката – Мария Магдалина. Заради тази и други негови интерпретации има съмнения, че художникът е таен еретик, адамит, катар. Но най-известната му творба си остава триптихът „Градината на земните удоволствия”. Левият панел изобразява Рая, в който невинно голите Адам и Ева играят като деца с Твореца. В средата са сонм голи тела, преплетени в изумителни форми на човешки наслади. Отдясно е Адът, където попадаме след земните удоволствия. Има версия, според която Йеронимус Бош вярва, че Вселената е само частица от храносмилателната система на Сатаната, затова положението на човека е такова окаяно. Не знам дали е вярно – но ако да, значи живеем изцяло в Ада. Обаче тогава как у нас се е загнездила представата за Рай.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: