БАЛКАНСКА ДЕМОГРАФИЯ – АМИ НАПРАВЕТЕ НЕЩО, ДЕ

декември 20, 2019 at 12:40 pm (Публицистика) (, , , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Отрицателен демографски прираст и сериозни проблеми в резултат – това показва погледа към демографската карта на Балканите. Какво е положението в отделните страни и как те, включително България, опитват да се справят с предизвикателствата – темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, във всички балкански страни ли имаме отрицателен прираст на населението?

– Не, Фили, но в повечето – и общата картина е тревожна, защото тенденцията е към траен спад. Но нека започна с конкретна информация, за да има на какво да стъпим в анализа. Турция е единствената страна, която има реален положителен темп на прираст на населението от 1.32 процента за миналата година. Но тя има балкански територии, обаче не е същинска балканска страна. Интересно би било да се видят данни само за ситуацията в Одринска околия  например. Другата държава с положителен прираст е Северна Македония. Тук обаче трябва да се отчете друга специфика. Прирастът е едва 0.02 на сто, толкова малък, че може да е статистическа грешка. И това е прираст не на самите етнически македонци, които реално намаляват, а на македонските граждани албанци и турци. За тази картина, освен раждаемостта, спомагат и фактът, че самите македонци се изселват сравнително интензивно, а в същото време там се заселват албанци от Албания и Косово. С това се изчерпва положителния прираст на Балканите, Фили, оттам нататък има само отрицателен.

– Къде ситуацията е най-тревожна?

– В Румъния и България. За Румъния прирастът на населението през 2018 е – 0.73, а за България е – 0.71. В Румъния това е свързано с отчетената най-ниска раждаемост през последните 50 години. Нямам повече данни за тамошната демографска динамика, но за българската имам и то от 60-те години насам. Веднага прави впечатление, че трайната тенденция на спад в прираста започва през 1967, а от 1987 вече става и отрицателна, тоест, задържа се вече 32 години. Неслучайно според Фонда на ООН за населението, България е страната с най-бързо намаляващо и застаряващо население в света. Ако трябва да обобщим политически тези данни, Фили, това значи, че комунистическата диктатура постави здравата основа за българския демографски срив и никакви усилия в годините на посткомунистическия преход не успяха да поправят нещата.

– Колко наистина сериозни усилия бяха положение в тази посока?

– Това е само израз, всъщност в годините на комунизма „усилията” си бяха чиста пропаганда, а не знам някой български политик или правителство на прехода да са имали план и да са се потрудили сериозно в тази посока. Да, често чуваме да се говори разпалено за катастрофалното състояние на нещата с демографията, но това са приказки от сорта – аз ви казвам, пък вие вземете мерки, тоест, част е от популисткото говорене. Освен когато не е част, разбира се, от говоренето на крайните националисти, които винаги намират някой враг, виновен за цялата работа, в българския случай – най-често ромите. Подобни приказки обаче всъщност само изкривяват картината, пречат да се види истинската дълбочина на проблема и да се вземат адекватни мерки за неговото решаване.

– Пламен, а какви са причините за това състояние на България, какво стои в основата на сериозната тенденция за демографски спад?

– По принцип факторите са еднакви навсякъде, Фили – смъртност, раждаемост и миграция. В Скандинавските страни например основният фактор е раждаемостта. Там тя е толкова ниска, че прирастът е отрицателен, дори при ниските нива на смъртност и практически нулевата миграция. В България обаче нещата не опират до един фактор, а до съчетание от трите, тук имаме коктейл от висока смъртност и ниска раждаемост, плюс високо ниво на миграция. На всичкото отгоре, дупките не се запушват механично, защото страната не е привлекателна за имигранти. Тя е най-бедната в Европа, към чуждите и бедните отношението е расистко, мизерната социална система няма какво да предложи, а административните процедури са много тежки. Според Васил Велев, шеф на Асоциацията на индустриалният капитал, дори появилите се напоследък виетнамци, готови да работят тук, не могат, защото разрешението им се бави най-малко 6 месеца. В същото време, казва Велев, в резултат на този и многото други проблеми, в България има незаети поне 100 000 работни места. Но пак да напомня, Фили – демографският спад след промените през 1989 се усложнява като причини, но истинските проблеми са заровени дълбоко във времето на комунизма. Нека напомня само един факт, който го доказва – тогава за България практически не действаше факторът миграция. И въпреки това, само заради съотношението висока смъртност – ниска раждаемост, удряме дъното едва за 20 години, спад, както твърдят специалистите, характерен за военно време.

– Пламен, а какво е положението в останалите балкански държави, как те успяват да се справят с проблема?

– Най-слабата тенденция на отрицателен прираст сега е в Албания – 0.06 на сто. Със сигурност обаче това е феномен на новите времена, тоест, отрицателната тенденция се дължи най-вече на голямата миграция, основно към страните от Западна Европа, станала възможна за албанците след рухването на комунизма. Гърция, Хърватия и Сърбия пък са на почти едно и също средно ниво, при тях тенденцията на отрицателен прираст е между – 0.46 и – 0.35. В сравнение с България обаче, тези страни правят опити реално да се преборят с проблема, като залагат на различни схеми, най-често – финансови стимули за раждане и отглеждане на деца. Най-много пари в това отношение раздава Сърбия, която, освен всичко друго, за отглеждането на трето дете плаща на родителите по 100 евро месечно в продължение на 10 години, а за четвърто дете – по 150 евро. Гърция пък е по-гъвкава, като комбинира система от еднократни помощи с облекчения както на преките, така и на косвените данъци. Като цяло обаче от данните може лесно да се види, че общата болест на Балканите е миграцията, фактът, че много хора не се чувстват добре в родината и заминават да търсят щастие другаде. Трудно ми е да си представя, Фили, кога в обозримо бъдеще нещата ще се променят и отрицателната тенденция в демографския прираст ще стане положителна.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: