Малки истории за велики европейци: ЗАХАРИАС ЯНСЕН, КОЙТО МАЙ ПОГЛЕДНА В ОТВЪДНОТО

декември 17, 2019 at 12:26 pm (Публицистика) (, , , , , )

Пламен Асенов

Той е роден в Нидерландия, казва се Захариас Янсен и е изобретател на два невероятни инструмента – телескопа и микроскопа. Роден е между 1580 и 1588 или в Хага, или в Мидълбърг и живее от края на късния Ренесанс до ранното Просвещение.

Zacharias

До ХV век сегашните Белгия и Холандия са в Свещената Римска империя, но са разпокъсани на градове и провинции. Обединява ги херцогът на Бургундия, но после отиват в ръцете на Карл V, испанският Хабсбург, който им дава широка автономия. Синът му, Фелипе ІІ обаче, с ужас гледа как в Нидерландиите се шири Реформацията, но опитът му за централизация води до бунт и тъй наречената 80-годишна война. Въпреки проблемите обаче, това е Златен век в Нидерландия, свързан с бум на икономиката и изкуствата. Там се раждат както телескопа, така и микроскопа – две технологични чудеса, довели до изумителни открития и тласнали човечеството напред в битката за опознаване на света. В края на ХVІ в. двама италианци правят телескоп като поставят две лупи в тръба, но не постигат увеличение. През ХVІІ в Мидълбърг изведнъж четирима души, включително Захариас Янсен, показват работещи телескопи и искат патент. Властите соломоновски ги отрязват – не дават патент на никого, защото не е ясно кой е първи. Но залагаме на Янсен, защото, въпреки разпространеното мнение, май исторически не микроскопът е обърнат телескоп, обратно – телескопът е обърнат микроскоп. А поне десетина години по-рано младият Захариас създава микроскоп, който увеличава 10 пъти – примитивен от сегашна гледна точка, но революционен тогава. Името на този фантастичен уред е от гръцки и значи „гледам малкото”. Британецът Робърт Хук пише за него: „Току-що е открит един нов видим свят”, а Уйлям Борел вижда микроскоп на Янсен в Англия през 1619 и го описва: „Той е с тръба, дълга стъпка и половина, от позлатена мед, с диаметър два цола, носена от три медни делфина. Поставката е кръгла, от абанос и върху нея се поставят дребни предмети, които при наблюдение отгоре наедряват като по чудо.” Първото научно изследване с микроскоп е на Франческо Стелути, който описва пчели. Най-мощният микроскоп изобщо пък, „Титан 80-300”, прониква в наносвета и създателите му го наричат „Хъбъл” на атомно ниво. Но какво стана с изобретателя Захариас Янсен, ще попита някой, какъв беше неговият живот, защо почти нищо не научихме лично за него, а само за епохата и делата му? Ами просто за него наистина малко се знае. През краткия си живот Янсен се жени два пъти, умира преди 1632 и ако не е истинският изобретател на двата знаменити уреда, ще трябва да го запомним само като фалшификатор на пари, какъвто със сигурност е в един период от живота си. Все пак обаче – парите са от този свят, а микроскопът и телескопът – от другия. И какво и пречи на Вселената, ако любопитният човек, който е изобретил тези уреди с цел да погледне в отвъдното, се нарича именно Захариас Янсен.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: