Малки истории за велики европейци: ВИКТОР ЮГО И ПЪТЯТ МУ ПРЕЗ СМЪРТТА

декември 13, 2019 at 8:00 am (Публицистика) (, , , , )

Пламен Асенов

„Оставям 50 хиляди франка на бедните. Искам да бъда погребан с тяхната катафалка. Отказвам да бъда опят от която и да било църква. Моля се за душите на всички. Вярвам в Бог.” Това са последните изречения на Виктор Юго, велик поет, прозаик, драматург, политик и любовник от ХІХ век.

Цял живот Юго е обграден от смърт, която отнема всичко, но него оставя да страда. Майка му, Софи, умира, когато Виктор е на 19, но 25 години той преодолява нейното католическо и монархическо възпитание. Месеци след раждането умира и първият му син, Леополд. Брат му, Йожен, е шизофреник и прибран в психиатрия до живот. Самотен, Юго се сближава с баща си, но Юго старши също умира скоро. Няма и десет години след женитбата с Адел, тя му изневерява, но и той не остава назад. С красивата и умна актриса Жулиет Друе, с която има връзка 50 години, Юго се запознава на репетиция за пиесата му „Лукреция Борджия”, пламва любов, той наема за Жулиет къща, дава ѝ рента, тя му става секретарка. Сигурно забелязахте – щом заговорихме за смърт, намеси се и любовта. Но през 1843 умира при инцидент с лодка дъщерята на Юго, Леополдин. Тогава той е вече прочут писател, е издал и „Парижката Света Богородица”, има 5 стихосбирки и много пиеси. Но съкрушеният баща спира да пише за цели десет години. Виктор Юго е известен общественик, но през 40-те се набърква пряко в политиката. При Юлската монархия е приближен на крал Луи-Филип, става пер на Франция и наивно опитва отвътре да промени режима. По време на революцията от 1848 Юго е кмет на 8 район в Париж и води войските, които убиват хора на барикадите, макар по-късно, в „Клетниците”, героите да са изцяло от другата страна. Но трансформацията му от монархист към републиканец е в ход. През 49-та Юго подкрепя Луи-Наполеон Бонапарт за президент, но когато бурно къса с него, щом той се обявява за пожизнен. Заради реакцията си е арестуван, но, след като е освободен, веднага се маха – първо в Белгия, а после на остров Джърси. Тук пише памфлети срещу Луи-Наполеон, те са забранени във Франция, но всички ги четат. Юго изпуска мярката и критикува също кралица Виктория, на чиито остров се намира. Прогонен е оттам на Гърнси, където се връща към литературна дейност. Но смъртта наистина е решила да не сваля никога обсадата около крепостта, наречена Виктор Юго. През 1868 година умира съпругата му Адел. Следват двамата му сина в кратък период. Последното му дете, също Адел, обезумява и е затворена в психиатрия, но големият удар е смъртта на Жулиет Друе. След две години, вече без близки, без повечето приятели и литературни колеги, на 83, Виктор Юго също си тръгва от този свят, повален от пневмония. Два милиона души го изпращат в последната му разходка с катафалката на бедните по пътя от Триумфалната арка до Пантеона, където е погребан. Въпреки че отказва да бъде опят от свещеник, той, клетникът, все пак твърди, че продължава да вярва в Бог.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: