Малки истории за велики европейци: ШЕЛИНГ И БОРБАТА ЗА ТЪЖДЕСТВОТО НА АБСОЛЮТА

декември 6, 2019 at 1:54 pm (Публицистика) (, , , , , , , )

Пламен Асенов

Не е трудно да си приятел с Гьоте, Хегел, Хьолдерлин, Новалис, Шилер, Фихте, братя Шлегел – трябва само да си най-умният немски философи на име Фридрих Шелинг.

В началото на немската класическа философия е Кант, идват Фихте, Шелинг и Хегел. Кант казва: „Предметите трябва да се съобразяват с познанието, не обратно”. Но не абсолютизира той, а Фихте, според когото „абсолютното Аз” е дейност. А Шелинг слага нещата на мястото им в своята „Система на трансценденталния идеализъм”. Тя се появява през 1800, на границата между просвещенския ХVІІІ-ти и индустриалния ХІХ век. Шелинг е роден през 1775 в Леонберг, на 15 учи в университета в Тюбинген и дели стая с Хьолдерлин и Хегел. После три години пътува из Германия, слуша лекции по химия и биология, но и по изкуство – две отправни точки за опита му философски да свърже Природата и Творчеството в Абсолют. В Дрезден се сприятелява с бащите на немския романтизъм Новалис и братята Шлегел, както и с бъдещата си жена Каролине, тогава съпруга на Август Шлегел. Гьоте го кани за професор в университета в Йена. Шелинг е на 23, но е толкова умен, че трудно понася хора, равни му в мисленето, така че бързо създава приятелства и бързо печели врагове. Още повече се сближава само с Хегел и го измъква от философското небитие, като му урежда място в Йена. През 1800-та излиза „Система на трансценденталния идеализъм”, а след година – „Изложение на моята философска система”, двете основни книги, в които Шелинг прави огромна крачка в развитието на идеалистическата философия. За разлика от Фихте, който залага изцяло на Аз-а, Шелинг търси Абсолюта и го намира в тъждеството между реално и идеално, изразено с математическата формула Аз + Обект = Абсолют. През 1800 година Шелинг за малко да се ожени за Аугуста, дъщеря от първия брак на Каролине Шлегел, но тя умира от дизентерия. В общата мъка, той силно се сближава с майката, с която и без това се харесват. Скоро Каролине  се развежда и двамата скрепяват скандалната си връзка. През 1807-ма Шелинг получава от Хегел ръкопис на „Феноменология на духа” с молба за критични бележки. Той отвръща, че в книгата има много идеи и пасажи, заети пряко от него, така че приятелят му да има добрината да отбележи произхода им. Хегел отвръща с мълчание и приятелството им умира. След две години умира и любимата Каролине, тя му липсва цял живот, въпреки последвалата женитба с Полин Готер, от която има пет деца. Шелинг дълго чете лекции в Мюнхен и Берлин, като все по остро критикува Хегел и хегелианците. На 70 се оттегля в Швейцария. Академичните среди бързо го забравят, той тях – също. След смъртта му през 1854-та те се сещат за него, той за тях – не. Вероятно, седнал зад бюрото на мрачния Абсолют, и досега е зает със светлата философска задача да проучи на място – дали Абсолютът е тъждествен на самия себе си.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: