Малки истории за велики европейци: ДЖЕФРИ ЧОСЪР – И АНГЛИЯ ВЕЧЕ ИМА ЛИТЕРАТУРА

декември 2, 2019 at 7:30 am (Публицистика) (, , , , , , , )

Пламен Асенов

„Когато той се роди, Англия имаше език, след като умря, тя вече имаше и литература”. Всеки писател би искал да чуе това за себе си, но само на един е дадено – Джефри Чосър.

„И тръгнаха от Норфолк и от Съри/към древната обител в Кентърбъри”. В деня вторник, 16 април, започват прочутите „Кентърбърийски разкази” на Чосър, приживе известен повече като светски човек и дипломат, отколкото като велик поет, който издига високо английската литература. Англия до към ХІV век е по-скоро френска провинция – езикът на двора е френски, книгите са на френски и латински, английският е за простолюдието. Средноанглийски е езикът, на който героите на Чосър разказват своите истории, докато са на поклонническо пътешествие до катедралата в Кентърбъри, най-значимият религиозен и духовен център в страната. Чосър подбира хора с различни професии, социален статус, образователно ниво, събира ги в страноприемница край пътя и ги оставя да разговарят – а те като на изповед разкриват себе си и света около себе си. Картината е доста пълна, а книгата – безсмъртна. Джефри Чосър, „бащата на английската литература”, е роден в Лондон, около 1340. „Чосър” идва от френски и означава „обущар”. Но семейството е богато, Джефри получава добро образование по езици и философия, а като тийнейджър става паж на графиня Елизабет де Бърг, съпруга на Лайънел Антверпенски, херцог Кларънс, втори син на крал Едуард ІІІ. С него заминава за континента, участва в обсадата на Реймс и е пленен. Самият крал се включва в приятелската група, която събира солидната сума от 16 лири, за да плати искания от французите откуп. Чосър се връща като герой, учи право и през 1366 се жени за Филипа Роет, рицарска дъщеря и придворна дама. През 1367 той е вече официално член на кралския двор, пътува с мисии в Европа, познава се лично с Бокачо и Петрарка. Заради заслуги, през 1374 получава щедра награда от крала – „галон вино дневно до края на живота му”. Да уточним – към 4.5 литра. Дневно. Цял живот Чосър служи на короната. Той е дипломат, шеф на митница, мирови съдия и депутат от Кент, кралски секретар по строителството, заместник шеф на кралските гори и градини. Междувременно превежда и сам започва да пише. Сред най-известните му творби са историята за Троил и Кресида, сюжетът на която взима от „Метаморфози” на Овидий, както и „Кентърбърийски разкази”. Пише разказите десетина години и спира около 1390. Макар едва на 50, твърде уморен е вече. Джефри Чосър е първият английски поет, положен в онзи край на Уестминстърското абатство, известен като „ъгълът на поетите”. Датата на смъртта му не е сигурна – надгробната плоча е гравирана чак стотина години по-късно, когато в страната влиза печатарската машина на Гутенберг. Тогава Чосър става звезда, а „Кентърбърийски разкази” – бестселър. Англия вече има литература.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: