Малки истории за велики европейци: КАРЛ ЦАЙС, ЧОВЕКЪТ, ПО-ГОЛЯМ ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ МЕЧТИ

декември 1, 2019 at 8:18 am (Публицистика) (, , , , , , , , )

Пламен Асенов

Има велики хора, които не са измислили нищо, но са създали много и един от тях е Карл Цайс. Да, казваме на очилата „цайси”, но да не забравяме – контактни лещи, фотографски обективи, телескопи, микроскопи, оптични мерници. Карл Цайс е механик от Ваймар, чието име е синоним на прецизност, упоритост, въображение, красота и ефективност.

Той е роден през 1816 и от малък има интерес към техниката. Чиракува при прочут механик и учи в университета в Йена, където през 1846 отваря работилница с магазин. Там конструира, произвежда и ремонтира  инструменти, свързани с физиката и химията, продава микроскопи, телескопи, термометри и други устройства. Печалбите растат, но Цайс живее скромно, а средствата инвестира в бизнеса. Е, малко и в хобитата си – градинарство и книги. Големият пробив е през 1857, когато Цайс създава „Станд 1”, първият микроскоп с комбинирани обектив и окуляр.

Малко по-късно той има вече десетки работници, известен е в цяла Европа и продава хилядния микроскоп. Но колко произвежда, без да продаде? Знае се, че инспектира лично всичко произведено и разбива негодното с чук. И – да, Цайс е успешен, но не е щастлив, защото работи по метода проба-грешка. Продукцията е непредвидима, всеки микроскоп е уникат, защото никой не може предварително да изчисли качествата на лещите и да ги произведе по изисквания. Решението е просто, ако си Карл Цайс да се сетиш – отиваш в университета в Йена и привличаш най-умния професор, 26-годишния Ернст Абе. Абе вече има теория за оптиката на микроскопа, доразвива я и скоро предприятието на Цайс е единственото в света, чиито микроскопи са с изчислени предварително качества. Заради това постижение науката ликува. Цайс и Абе също, но пак се препъват в проблем с качеството. Сега пък не може да се създаде стъкло с такива качества, които да ги задоволяват напълно. И се развива познатият сценарий. Наемат Ото Шот, доктор по дефектите в стъклото, химик, който знае как да се справя с проблемите и как да придаде нови качества на стъклото. Работилниците на Карл Цайс се разрастват, стават големи предприятия със стотици заети и световна продукция. Известни са обаче не само с новаторски подход, прецизност, качество и голям асортимент, но и с пионерство в социалната сфера. Работниците имат осем часов работен ден, платен годишен отпуск, пенсионни и здравни осигуровки. Е, никакви осигуровки не помагат на самия Карл Цайс, когато през 1885 получава първи си удар, а три години по-късно – последния. Погребан е в Йена, където има и паметник. Но истинският му паметник са заводите „Карл Цайс”, преживели дори времето на комунизма, когато Йена е зад Берлинската стена. По-голямата част от сегашната продукция на заводите самият Карл Цайс не вижда на живо. Той е от малкото примери за човек, чието наследство е много по-голямо не просто от собствения му живот и дейност, а дори от най-смелите му мечти.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: