Малки истории за велики европейци: МАЙКА ТЕРЕЗА – АНГЕЛ ОТ НЕБЕТО ИЛИ АНГЕЛ ОТ АДА

ноември 26, 2019 at 12:58 pm (Публицистика) (, , , , , )

Пламен Асенов

За едни тя е „майка”, за други – „мащеха”, но всеки се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза. Въпросът „как да обичаме Бога” я мъчи цял живот.

Отговорът зависи от тайната смес между музиката в душата и думите в разума. В песента „Благословената Майка Тереза от Калкута”, се пее за католическата монахиня, създала „Мисионери на милосърдието”, орден, който се грижи за най-бедните, болните и умиращите по света. Но наистина ли се грижи или буквално ги изпраща в царството на смъртта, както твърдят критици като британецът Кристофър Хитчънс. Във филма му „Ангел от ада” писателката Мери Лаудън, доброволец в приюта „Дом на умиращия”, споделя: „Това са две стаи с 50-60 мъже в едната, 50-60 жени в другата, те умират, не получават медицинска помощ, не получават болкоуспокоителни….. Запитах се – какъв е смисълът”. „Ангел от ада” е опит да се развенчае мита около Майка Тереза и да се каже истината за нейните земни дела, свързани с култ не толкова към любовта, колкото към смъртта. Истинското име на Майка Тереза е Агнес Гонджа Бояджиу. Тя е албанска католичка от Скопие. На 12 има видение, на 18 постъпва в ордена Лорето и приема името на св. Тереза от Лизийо. После работи в мисионерското училище в Калкута, но един ден усеща „божието призвание да помага на бедни и онеправдани“ и отива в предградията, където мизерията е потресаваща. Получава разрешение от Ватикана да създаде ордена „Мисионери на милосърдието”, но световната слава и потоци с пари се изливат в ордена след „Нещо красиво за Бог”, документален филм на ВВС от 69-та. Авторът, Малкълм Магридж, наричан от Хитчънс „стар измамник и шарлатанин”, твърди, че екипът му участва в „първото телевизионно чудо” – част от лентата, снимана в тъмно помещение, е с отлично качество заради „божията светлина” в хосписите на Майка Тереза. Е, операторът смята, че чудото е от качествата на новата лента „Кодак”, но всеки има право да вярва – дори в телевизионни чудеса. Все пак, Майка Тереза става вдъхновяващ образ на милосърдието и състраданието. Тя набира огромни дарения, прави хосписи и в други страни, в ордена се включват хиляди доброволци, а през 1979 получава и Нобеловата награда за мир. Две години след смъртта си от инфаркт през 97-ма, Майка Тереза е обявена за блажена от папа Йоан-Павел ІІ. Но това не спира въпросите. Критиците питат – защо монахинята не лекува сърцето си в собствените си болници, а в частни клиники в САЩ? Как папата наруши правилата и обяви Тереза за блажена само след две години? Колко животи струват  нейните проповеди срещу абортите и контрацептивите? Какво значи твърдата ѝ вяра, че смъртта е най-висшето развитие на човешкия живот? Истинските отговори знаят малцина в този свят и мнозина в отвъдния. Но името на Майка Тереза е символ, а самата тя казва: „Аз съм, каквато съм в очите на Бога, но много е важно за хората да обичат бедните”.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: