ОБВИНЕНИЯТ В ШПИОНАЖ ЗА РУСИЯ НИКОЛАЙ МАЛИНОВ ГОВОРИ, А БЪЛГАРИЯ МЪЛЧИ

ноември 8, 2019 at 7:08 am (Публицистика) (, , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Истински трилър се разигра в България, след като обвиненият за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов се оказа в Москва, бе награден лично от Путин и спокойно се върна в София. Ще чуят ли българските власти този оглушителен шамар и ще вземат ли най-после мерки да се ограничи до минимум влиянието на Кремъл – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, как човек, обвинен в шпионаж, със съдебна забрана да напуска страната, все пак я напуска?

– Простичкият отговор, Фили, е, че същият съд, който по-рано налага забраната на Николай Малинов да напуска България, сега му разрешава. Да, прави го друг съдия, Андон Миталов, който безцеремонно зачерква решението на колегите си. Или поне не му пука за изискванията на закона и ги заобикаля. Разбираемо, представителите на съдебната система в България са практически недосегаеми, не носят отговорност за действията си и най-многото, което може да им се случи, е колегиално потупване по рамото с думите – ах, ти, лошо момче, друг път да не правиш така. Освен ако самата прокуратура не бръкне по-дълбоко и не отговори честно на въпроса – защо точно при Миталов отиват адвокатите на Малинов и как така лесно получават разрешението. За целта вече има назначена проверка от главния прокурор Сотир Цацаров. Той изглежда бесен и по юридически, и по политически причини. Първо, с даденото разрешение съдия Миталов директно заобикаля прокуратурата. Законът казва, че подобно искане трябва първо да мине през наблюдаващия прокурор, а Цацаров е особено ревнив, щом някой руши авторитета на институцията му и лично неговия. Второ, случилото се е толкова огромен гаф в политически план, че вероятно в един момент някой ще трябва да плати за него и всеки замесен по веригата се страхува, че може да е той.

– Добре, Николай Малинов, официално обвинен в шпионаж, който не трябва да минава границата, я минава със специално съдебно разрешение. Оттам нататък какво става?

– Ами предполагаемият московски шпионин отива в Москва. Добре, де, бяга – не е за първи път, ще каже някой. Да, но не бяга. Това е изцяло нов сюжет, съчинен от Кремъл, Фили, с идеята да отговаря на реалностите в днешния свят, както си ги представят в КГБ. Май там толкова са се надули с успехите си в хибридната война срещу Запада, че прескачат вече всяка разумна мярка. Да, засега са избрали нагло да се подиграят на България, най-слабото звено в ЕС и НАТО, но нищо чудно утре да го направят и с по-сериозни, но объркани държави – защо не с Германия например, която политически в момента е почти парализирана заради болестта на канцлера Меркел и неспособността ѝ да взима важни решения. Така че няма да се учудя, ако Кремъл награди и някой от многобройните руски шпиони в Германия, а после си го върне в страната, за да продължи  той отровната си дейност. Така е, Москва няма нужда нейните шпиони да стоят в Москва, където са безполезни, но трябва да бъдат хранени – има нужда от тях в собствените им страни. И, както виждаме в българския случай, измисля начин да ги използва, дори когато те вече са провалени, разкрити и ще бъдат съдени.

– Да се върнем на действията на Николай Малинов в Москва, какво направи той там?

– Там Малинов отива първо да се види с бившия генерал от КГБ Леонид Решетников, който заради шпионски действия у нас и на Балканите има официална забрана да влиза в България за 10 години. Двамата ходят на парна баня и дълго си говорят. Това не е измислица, а разказ на самия Малинов. После той отива на официална церемония в Кремъл, където е награден лично от президента Путин с Орден на дружбата, високо отличие, което върви с чек за 2.5 милиона рубли, около 70 хиляди лева. Като имаме предвид, Фили, че вече нарушената мярка за неотклонение на Николай Малинов, постановена от българския съд, е 50 000 лева, точно ще му останат пари за джобни на адвокатите. След което Малинов спокойно се връща в София, започва да дава интервюта в национални медии и се държи не просто като национален герой, а като човек, от когото едва ли не зависи съдбата на страната. „Истината е, че аз казвам кога Борисов или Радев ще се срещнат с Путин и това става” – самодоволно се произнесе Малинов, като визира премиера на България Бойко Борисов и президента Румен Радев. Освен огромна наглост, това е открита подигравка не просто с националния интерес и националната сигурност на България, а и с нейния статут на независима държава. Доказва го и предупреждението, паралелно с това отправено към България от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Той буквално размаха пръст и постанови  случката да не се използва като повод за допълнителни обвинения срещу Николай Малинов, защото това „би било нелогично и би имало много пагубни последици” – думи, казани от Дмитрий Песков с тон на руски губернатор, който издава разпорежданията си на имперската провинция България.

– Какви могат да бъдат пагубните последици, уточни ли Песков?

– Не, Фили, това е стар, брадясал метод за психологическо въздействие. Казвам – ще ти се случи случка и оставям собственият ти мозък да роди чудовищата, които ще те унищожат, като си представяш всичко най-лошо, което може да стане. Най-лошото в случая е чрез платените си хора тук, руснаците да вдигнат нивото на напрежение, да създадат хаос и дори да опитат да свалят българското правителство. Правили са го вече, така че доказано го могат. Но още по-лошо ще е, ако точно сега България се отдръпне и застане на колене пред заплахите. Всъщност, във всичките си действия Русия е доказала, че, като всеки нормален страхливец – бяга, ако срещне реална съпротива.

– А как реагираха българските власти на това ново, драматично за страната развитие на единия от поредицата шпионски скандали напоследък, свързани с Русия?

– Засега властите колективно мълчат, сякаш такъв проблем не съществува, Фили. Може би в часовете между записа на това предаване и излъчването му ще кажат нещо, но аз се притеснявам дали то няма да влоши нещата, вместо да ги постави на мястото им. Да, властта в България отдавна знае, че Москва не вярва на сълзи. Крайно време е обаче да научи, че Москва разбира само от достойни отговори на предизвикателствата. И да започне да се държи достойно.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: