Малки истории за велики европейци: ВОЛФГАНГ АМАДЕУС МОЦАРТ – МУЗИКАТА ЗАВИНАГИ

ноември 4, 2019 at 6:59 am (Публицистика) (, , , , , , , , , )

Пламен Асенов

През 1756 в Залцбург се ражда дребен човек с мръсна уста, който е най-чистият музикален диамант на човечеството. Йохан Хризостом Волфганг Амадеус Моцарт умира на 35, погребан е като куче в общ гроб край Виена, но музиката му се носи над света като вълшебен дъх.

Волфи няма три, но обикаля клавесина като коте, катери се и иска да свири. Скоро вече чете, пише и смята; освен на клавесин, свири на цигулка и орган; на пет композира, а на 6 е на турне из европейските кралски дворове. В немския се появява думата вундеркинд. До 10 той очарова крале и кралици, но после го забравят –  тийнейджърът-чудо не е сладур като детето-чудо. „Живея в страна, където музиката има много малко късмет” – жалва се в писмо. Паралелно го мъчи и друго – има много любов без никакъв секс. От дете Волфи гушка жени на различна възраст, които обожават малкия гении. Като юноша, наоколо се въртят дукеси, принцеси, оперни звезди, но не може да се сближи с тях. На 21 обаче му излиза късметът. В Аугсбург лудият за любов композитор среща братовчедка си Мария Ана Текла Моцарт, с която прекарва две страстни седмици. После се влюбва в красавицата Алоиза Вебер, но майка ѝ предпочита да я продаде на богат жених, а не да я подари на пройдоха-музикант. Но пробутва на Моцарт третата си дъщеря – Констанца. И му прави услуга. Констанца, за която той се жени на 26, е мила, умна, весела и сърдечна жена, която го обича и подкрепя. Тази женитба сякаш бележи граница от безславния към най-славния период в живота на Моцарт. Виенското общество изведнъж вижда, че дребният, непочтителен младеж с лош език и развинтена музикална фантазия, е гении. Обратът започва с опера – „Отвличане от сарая”. „Твърде много ноти” – „просветено” се изказва император Йозеф ІІ, щом я чува за първи път. Но все пак славата идва при Волфи и вече не си отива – никога не му е твърде много, но не твърде много са и парите. Моцарт ги пилее, включително на комар. Той пише непрекъснато, за да навакса, а не чака „вдъхновение”. Да, в музиката Моцарт се води от интелекта, а в живота – от страстта. Има силна памет, така че е гениален импровизатор, но и може да композира методично, общо над 600 творби – 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, концерти за цигулка, за духови и клавирни инструменти, камерни творби. Да не забравяме и оперите, цели 21, с най-прочутите 4 – „Отвличане от сарая”, „Сватбата на Фигаро”, „Дон Жуан” и „Вълшебната флейта”. „Вълшебната флейта е най-масонската опера на Моцарт, но нито масонството, нито геният го избавят от неизбежната смърт. Моцарт е на 35, пише по поръчка знаменития „Реквием”, но се разболява и пророчески казва: „Май го композирам за себе си”. Умира. Захвърлят го в общ гроб, защото семейството няма пари. Тялото му завинаги изчезва в небитието. Музиката му завинаги живее в битието.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: