МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ – АЛТЕРНАТИВА ВСЯКА ТУКА ЗАБРАВЕТЕ

ноември 2, 2019 at 7:44 am (Публицистика) (, )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Резултатите от проведения в неделя първи тур на местните избори в България показаха практически пълно съвпадение с прогнозите – ГЕРБ са първа политическа сила със стабилна преднина пред основната опозиционна партия  БСП, а ДПС запазва и дори леко разширява влиянието си извън смесените райони. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, имаше ли каквато и да било изненада на тези избори?

– Този път боговете на политиката не ни зарадваха с нищо неочаквано, Фили. Да, това е странно, особено когато говорим за местни избори в България. Обикновено картината е пъстра и на повърхността избиват неочаквани ефекти от местни специфики, но тази година прогнозите се сбъднаха практически напълно. За да илюстрирам казаното: през целия изборен ден май най-голямата интрига в медиите и социалните мрежи беше въпросът дали в Пловдив кандидатът, за който се смяташе, че ще е втори, ще стане трети, а, след като той все пак си остана втори – дали това не стана по втория начин, с купени гласове например. Тоест – твърде постна интрига на второ ниво. Но наистина, по-интересна нямаше.

– Дори да ти звучи скучно обаче, нека припомним резултатите на основните партии.  

– Първо, сбъдна се прогнозата, че ГЕРБ ще отстъпят от наистина фантастичните позиции, които спечелиха на предишните местни избори – но ще отстъпят съвсем малко. С други думи, те пак ще имат над 120, тоест, почти половината кметски места от всичките 265 общини в страната, но този път на повече места ще трябва да се явят на балотаж, за да ги вземат. В повечето случаи преднината на техните кандидати е такава, че резултатът от балотажа е наистина предизвестен. Второ, пак както се очакваше, по обратния начин стоят нещата с основната опозиционна сила – БСП. Ако съпоставим реалната бройка гласове с тези от предишния местен вот,, ще видим, че социалистите са повдигнали нивото на подкрепа в страната, но съвсем малко. Основното, с което те могат да се похвалят – и наистина се хвалят – като резултат от вота в неделя, е, че техни кандидати все пак стигнаха до балотаж на повече места, отколкото преди 4 години.

– Това значи ли, че на предстоящия в неделя втори тур БСП има шанс да пробие поне в някои от големите градове и така да поразчупят пълната доминация на ГЕРБ?

– Твърде съмнително е подобно развитие, Фили. Резултатите от първия тур сочат, че БСП води само в един от големите градове – Русе. За разлика от ГЕРБ обаче, които имат възможности на балотаж да привличат гласове от дясното пространство и от тъй наречените „националистически формации”, с които са коалиционни партньори, то социалистите нямат съюзници и нямат потенциал за разширяване на подкрепата. Така че не е сигурно дали ще им бъде достатъчна преднината от десетина процента, която засега имат в Русе. Докато обратното е по-вероятно – там, където ГЕРБ имат преднина от десетина процента, те да спечелят.

– Пламен, а какво стана с очакванията битката за София да бъде оспорвана?

– Ами всъщност по доста мирните критерии на тези избори, може да се каже, че тя наистина беше оспорвана, Фили, доколкото за първи път от над 15 години в София ГЕРБ не спечели още на първи тур, а отива на балотаж. Да, Йорданка Фандъкова има преднина от близо 10 на сто пред кандидата на левицата Мая Манолова. Освен това, разбивката на изборните резултати показа, че ГЕРБ са много по-консолидирани зад своя кандидат и имат потенциал за привличане на допълнителна подкрепа, докато нищо от това не е валидно за кандидата на левицата. Така че в столицата изненади на балотажа не се очакват. Подобно е положението и в Пловдив, където кандидатът на ГЕРБ надали ще изтърве победата срещу кандидата на ВМРО, който се класира срещу него. Според предварителните очаквания, ГЕРБ спечелиха във Варна още на първи тур, също в Бургас и доста други от най-големите градове.

– Пламен, а какво направи ДПС на тези избори?

– ДПС практически задържа позиции, а дори може да се каже, че и леко подобрява представянето си. Например – партията за първи път има двама общински съветника в София, нещо, което Ахмед Доган отдавна се опитва да постигне. Иначе другите по-малки формации в национален мащаб получават подкрепа, която показва, че общо взето едва дишат, Фили. Това е валидно както за десните партии, така и за тъй наречените „националисти”. Десните вече се разроиха толкова много, че дори имената им трудно се помнят, да не говорим за имената на техните „лидери” – така че оттам скоро не може да се очаква нищо смислено. А след няколко години в управлението, притиснати както от тежката сянка на ГЕРБ, така и от собствената си политическа некадърност, партиите на тъй наречените „националисти” в момента също се намират в период на полуразпад, който заплашва до времето на редовните парламентарни избори да се превърне в период на пълен разпад.

– Пламен, спомена „редовни парламентарни избори”. Няма ли да има предсрочни, както на мнозина им се иска?

– Иска им се, Фили, но този филм ще го гледаме друг път, както личи от стабилните позиции, които се оказва, че ГЕРБ продължава да държи в цялата страна. Дори откровено свързани с БСП политолози като Андрей Райчев признават това и казват, че при това положение сегашното правителство ще изкара пълния трети мандат. Разбира се, със задължителната уговорка – ако не стане нещо наистина много извънредно, което да предизвика обществен взрив. Всъщност обаче, Фили, фактът, че си дадохме реална сметка какви са обществените нагласи в момента, е доста добър резултат от тези иначе наистина скучни избори. Паралелно с това обаче върви и неприятният извод, който май от години не е новина, а вече започва да остарява и брадясва – няма и в обозримо бъдеще не се вижда откъде може да се появи реална алтернатива на сегашното управление на партия ГЕРБ, въпреки че то е наистина безобразно в много отношения.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: