Малки истории за велики европейци: МАРИЯ КАЛАС – БОЖЕСТВЕНАТА

октомври 31, 2019 at 11:28 am (Публицистика) (, , , , , )

Пламен Асенов

Леонард Бърнстейн я нарича „Библията на операта”, но за всички тя си е La Divina, Божествената или просто – Мария Калас. Годината е 1954, Калас пее Верди – „Силата на съдбата”. Заглавието не е за нея, но сякаш е за нея. „Няма такава съдба като моята. Ужасяващо е!” – казва. Родена е и живее 13 години в Манхатън, но учи пеене в Гърция и Италия, и цял живот предпочита европейските сцени. Баща ѝ е темпераментен грък, който обича жените. Майка ѝ – още по-темпераментна гъркиня, на която ѝ писва от изневери, взима си децата и се връща в Атина. Вече е открила таланта на Мария и я мъчи, като я кара да пее и пее.

Maria Callas

Времената са тежки, тя праща тийнейджърката да прави компания за пари и продукти на гръцките, а после и на немските войници. Мария не прекрачва границата от компаньонка към проститутка, но намразва майка си завинаги. И все пак, силата на съдбата – точно заради майчината амбиция, божественият дар на Мария се развива. Дебютът ѝ е през 1938 в Атина, а първото истинско признание – през 1946 на Арена ди Верона. Калас е сто килограмова млада дама, чиито глас и талант карат всички на тълпи да се влюбват в нея. Но и това е само прелюдия към истинския триумф през 1949-та. Тя е ангажирана във Венеция за Брунхилда от „Валкирия” на Вагнер, но се налага да изпълни и Елвира от „Пуритани” на Белини. Само за три дни Калас превключва от неистово драматичната Брунхилда до прелестно цветния глас на Елвира. Според критиците, на света може би има певци, способни да направят този преход, но в рамките на цялата си кариера, не за три дни. Тогава се ражда прозвището на Мария Калас – La Divina. Но тя прави чудеса не само с гласа си. Мария се подлага на изтощителни диети и отслабва, а с античния си гръцки профил и очи на Клеопатра се превръща и в една от най-красивите жени на планетата. Известният италиански режисьор Франко Дзефирели пък, полудял по нейния талант, я учи на актьорство. Но Калас пее редовно в оперни спектакли още само петнадесетина години. После, все по-рядко, участва само в концертни изпълнения. Междувременно изживява любов, за каквато мнозина само мечтаят. А после изживява и любовна трагедия, която никой дори не иска да си представи. Калас дълго е женена за италианския богаташ Джовани Менегини, но през 1957 двамата отиват на гости на Онасис и бракът им се разпада. Мария и Аристотелос се влюбват лудо и веднага решават да заживеят заедно, а Джовани слиза от яхтата самотен. За Мария следват невъобразими години на щастие, лукс, екстравагантност и лудории. Всичко свършва през 68-ма, когато Онасис среща Джаки Кенеди и този път Мария слиза от яхтата самотна. Останала без глас, без любов, без света в краката си, Мария Калас се затваря в къщи с една прислужница и през 77-ма, едва на 54, умира. Така и за света се затваря най-божествената страница от най-знаменитата Библия на операта през ХХ век. 

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: