Малки истории за велики европейци: УЙЛЯМ БЪТЛЪР ЙЕЙТС – ЛЮБОВТА, ПОЕЗИЯТА, СМЪРТТА И ИРЛАНДИЯ

октомври 24, 2019 at 10:17 am (Публицистика) (, , , , , )

Пламен Асенов

Не знам как да започна. Със „смърт” не е добре. С „поезия” – но как ще свърша, поезията никога не свършва. С Ирландия? Родината не е частна собственост. Е, ще започна с трите едновременно – Уйлям Бътлър Йейтс.

„Внезапно аз видях студеното, измамно вкусното небе”. При Йейтс поезията, смъртта и Ирландия живеят заедно и неслучайно през 1923 нобеловият комитет му присъди наградата за литература с мотив: „За неговата винаги вдъхновена поезия, която по крайно артистичен начин дава израз на духа на цяла една нация“. Критиците наричат Йейтс „последният романтик”, макар да е автор на стихотворение с не особено романтичното заглавие „Пиянска песен”. „Виното влиза през устата, а любовта през очите. Това е всичко, което трябва да знаем за истината, преди да остареем и умрем” Е, не е пиянска песен, а опияняващ химн за живота, дишането и любовта. Май забравих любовта – четвъртата най-важна дума в живота и творчеството на Йейтс. Той е роден през 1865 в Дъблин, в англо-ирландско протестантско семейство. От първата си любов – фолклора, Йейтс взима митологията като основен поетичен инструмент, романтизма като поетична пелерина и страстта към метафизиката като житейска и творческа нагласа. „Мистичният живот е център на всичко, което правя, мисля и пиша” – твърди той. В Лондон Йейтс се привързва още повече към Ирландия, а, в Дъблив създава Abbey Theatre, сегашния Национален театър. Откриването е с негова пиеса, която носи силен националистически заряд, който не е характерен за поезията му. Но крушката с национализма има дълга и красива опашка. Тя се казва Мод Гоун, къдрава чаровница, склонна към окултното и върл националист, в която Уйлям се влюбва за секунда. Мод е музата, която го тормози, а той пише за нея поезия, прави я героиня в пиеси. На 51 Йейтс, твърдо решен да се задоми, предлага брак на дъщерята на Мод, 21-годишната Изиолт. Тя отказва. Все пак поетът се жени за 25-годишната Джорджи Хайд-Лес и тя му вдъхва нов живот. Двамата се отдават на автоматично писане и окултни практики. Йейтс вече е сред най-прочутите ирландски писатели, става сенатор и е увлечен по фашизма на Мусолини. В следващите години, въпреки разклатеното здраве, той има вдъхновяващи романтично-сексуални връзки и издава доста книги. Критиците го броят за странна птица, тъй като най-добрите му книги излизат след, а не преди Нобеловата награда. През 1939 поетът заминава за Южна Франция да се закрепи здравословно и там умира. Вече е написал „Смърт”: „Човекът знае смърт какво е, защото човекът е създал смъртта”. Според волята на Йейтс, след войната, през 1948-ма, ирландското правителство праща специален кораб, за да прибере останките на великия си поет. Капитан на кораба – по приумица на съдбата – е синът на Мод Гоун, голямата любов в живота на Уйлям Бътлър Йейтс. Освен, разбира се, любовта му към поезията, смъртта и Ирландия.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: