ЗАРАДИ ИСТОРИЯТА ДА НЕ ПРАВИМ ИСТОРИЧЕСКИ ГЛУПОСТИ С МАКЕДОНИЯ

октомври 4, 2019 at 8:14 am (Публицистика) (, , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Пореден скандал между България и Македония, свързан с исторически спорове, заплашва да спъне македонското членство в ЕС. Събитията се развиват броени дни преди 17 октомври, когато се очаква Европейският съвет да даде зелена светлина за започване на преговорите с Македония. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, през юни Европейският съвет отложи началото на преговорите с Македония за октомври. Може ли сега да го отложи пак заради нерешените спорове между София и Скопие?

– Съмнявам се, че ще има второ отлагане, Фили. Това би било политическа грешка, защото ще налее много вода в мелницата на антиевропейските сили, и то не само в Македония. Балканската шахматна дъска е малка, но сложна, чувствителна и податлива на влияния, а последиците от отлагането ще са доста неприятни както за западните Балкани, така и за Европа. Например, тъй като европейското членство на Албания се приема за възможно в пакет с Македония, то новото отлагане на преговорите със Скопие ще бъде и ново разочарование за Тирана. Оттам фигурите се пренареждат – това ще забави още повече членството на Черна гора, която и без това изпитва известно нетърпение. Страната даде истинско доказателство за готовността си да се интегрира в евро-атлантическия свят, като, въпреки силния руски натиск, стана член на НАТО и дори предотврати стимулиран от Русия преврат. А забавянето на Черна гора пък ще запрати европейските перспективи за Сърбия, Косово и Босна в толкова далечно бъдеще, че от гледна точка на хората там, ще ги обезсмисли изобщо.

– Но през последните дни в България се заявява, че трябва да се наложи вето за началото на преговорите с Македония. Защо?

– Пореден повод за скандал станаха два факта. Първо, заседанието, което проведе на 18 септември официалната българо-македонска комисия за изясняване и съгласуване на позициите по ред спорни въпроси от историята на двете страни, зацикли здраво по темата какъв е Гоце Делчев – българин, македонец или гражданин на Османската империя. Зациклянето бе отбелязано като тревожен факт от българския президент Румен Радев. Той призова комисията да изчисти спорните въпроси, преди сакралната за европейското членство на Македония дата 17 октомври. На този фон обаче за някои прозвуча разочароващо фактът, че следващото заседание на комисията е насрочено за 15 октомври, само ден преди срещата на Европейския съвет в Брюксел. В това български политици видяха пореден опит на Скопие да протака и да получи подкрепа от София за европейско членство, без да изпълни ангажиментите си, поети по Договора за приятелство между двете страни от 2017. Това можеше да остане без последствия, ако не беше едно изказване от 28 септември на президента Стево Пендаровски пред македонската телевизия Сител. Пендаровски заяви, че Гоце Делчев се е определил като български гражданин и е взел български паспорт по същия начин, както и днес македонците получават български паспорти, но е сигурен факт, че той се е борил за автономна Македония, не за Сан-Стефанска България. Македонският президент добави също, че не е толкова належащо да се притиска комисията за изясняването на историята със срокове, а да се остави тя да свърши работата си, без това да се обвързва с началото на преговорите за европейско членство.

– По повод на това изказване ли беше острата реакция на българския военен министър и председател на ВМРО Красимир Каракачанов?

– Да, Фили, Каракачанов, който обикновено е в основата на почти всички скандали, свързани с Македония, и този път не изневери на себе си. Той изригна с декларация, която започва с думите, че щом Македония иска да отложи решенията на комисията, то България трябва да отложи въпроса за македонското членство в ЕС. Каракачанов директно заяви, че в противен случай партията му ще напусне сегашното правителство и ще предизвика криза. Неговите заплахи предизвикаха няколко различни реакции. Първо, те бяха подети и потвърдени по един или друг начин от БСП и президента Румен Радев. Радев дори свика специален консултативен съвет по темата, на който присъстваха висши български политици, но на него просто по-ясно се очертаха две основни линии. Едната, условно казано, с президента начело, която клони към строгост и неотстъпчивост спрямо Македония, включително до налагане на вето срещу Скопие и блокиране на началото на интеграционния процес на 17 октомври. „Македонците си играят с нас” – заяви след срещата при президента военният министър Красимир Каракачанов. Другата линия, условно поддържана от премиера Борисов, смята, че България трябва да подкрепи Македония за нейното членство, независимо от всичко, защото обратното би било доста позорно и политически абсолютно непродуктивно поведение на страната ни – но в същото време трябва да се окаже натиск за постигане на необходимите договорености по спорните теми вече в хода на преговорния процес. „Този процес е достатъчно дълъг и ние имаме достатъчно инструменти да го направим” – каза по този повод външният министър Екатерина Захариева.

– Според теб коя от двете линии ще надделее?

– Силно се надявам официална София да не прави глупости, Фили, и да върви по линията на настоящето и бъдещето, вместо да се вторачва чак толкова в миналото, като на 17 октомври подкрепи еднозначно Скопие. Оттам нататък наистина могат много неща да се свършат, но е факт, че интересът на България е свързан с македонската европейска интеграция, която да отприщи и интеграцията на целите Западни Балкани, а не с обратното. Интерес за обратното има Москва и нейните хранени хора тук. В случая аз съм много доволен обаче и от нещо друго важно – реакцията на българското гражданско общество. Мнението на ред от истинските водещи интелектуалци, които се изказаха, се свежда до идеята, че, вместо с македонците да ни разделят костите на Гоце Делчев, трябва да ни свързват неща като още нереализирания балкански транспортен коридор №8, засилването на икономическото сътрудничество, общите проекти в културата, образованието и други сфери. А единственият шанс подобно практическо сближаване наистина да се реализира, минава през членството на Македония в ЕС.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: