РУСОФИЛИ ЛИ? АМИ АКО ИМ ПЛАЩАТ, ТЕ И ОСТРОВИТЕ БОРА-БОРА ЩЕ ЗАЛЮБЯТ

септември 13, 2019 at 11:07 am (Публицистика) (, , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Диана/ Българската прокуратура обвини в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов, шеф на Национално движение „Русофили”. Първите оценки за събитието са противоречиви, но развитието на случая тепърва предстои, а най-важно е какво ще стане накрая, в съда – смята политическият ни коментатор Пламен Асенов.

Николай Малинов, бивш депутат от БСП, издател на левия вестник „Дума” и шеф на Национално движение „Русофили”, неочаквано за себе си, а и за мнозина други, се озова в следствения арест с обвинение в шпионаж. Твърди се, че срещу заплащане той е събирал и предавал информация за две руски организации – близкия до Кремъл Руски институт за стратегически изследвания и Обществото „Двуглав орел”, посветено на идеята за възраждане на имперското величие на Русия.

Общ знаменател между тях са две фигури, срещу които прокуратурата в България наложи забрана да влизат в страната през следващите 10 години.

Единият е бившият генерал от КГБ Леонид Решетников, доскоро основен руски резидент на Балканите. Името му е замесено в много скандали тук, включително в неуспешния руски преврат в Черна гора, както и избирането на българския президент Румен Радев през 2016. Другият замесен руснак е бизнесменът Константин Малофеев. Той се определя като „благотворител”, но приятелите му го описват като „Путиновият Сорос” и „Модерният Разпутин”. Малофеев е от първите хора в забранителния списък на ЕС заради активната си роля в руската окупация на Крим и поддръжката, която оказва на сепаратистите в Източна Украйна.

И двамата руснаци, а и обвиненият българин, изобщо не крият, че се познават и са дълбоко свързани – не само поради общи възгледи за развитието на българо-руските отношения, а и финансово. Преди време пред в. „Капитал” Константин Малофеев призна, че подпомага Николай Малинов да купи българската ТВ 7. Самият Малинов, след като бе пуснат от следствения арест срещу гаранция от 50 000 лева, отрече да е получавал пари от руснака. Но на въпрос дали изобщо е получавал пари от Русия, каза: „Да, когато съм издавал в. „Дума”. Но за всичко това съм си плащал данъците”.

На този етап нещата по обвинението са още доста неясни, но вече има на какво да се опрем за ориентация. На пресконференция например главният прокурор Сотир Цацаров каза: „В хода на разследването са събрани доказателства за пряко участие на български гражданин както в схема за финансиране, така и в схема на предаване на информация, защитена от закона”.

Според властите, обвиняемият Малинов е събирал информация за чужди организации с интереси в България, както и за работата на българските държавни органи. Получените пари са отивали както лично за него, така и за финансиране на събития, организирани от Национално движение „Русофили”.

Да напомня – движение „Русофили” от години организира акции и води пропагандна кампания с цел излизане на България от ЕС и НАТО и нейното приобщаване към тъй нареченото Евразийско пространство – общност, измислена и доминирана от Русия, с цел да запази имперското си влияние в тъй наречената от Москва „близка чужбина”. Според прокуратурата обаче, у Николай Малинов е намерено доказателство, че това е нещо повече от нормална политическа визия или свободно изразяване на мнение. Както съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев, при извършените общо 11 обиска на различни лица, са иззети телефони и документи, включително текст на самия Николай Малинов за „необходимата геополитическа преориентация на България”. Той е писан на руски като доклад до партньорите му и в него, казва прокуратурата, има план за конкретните стъпки, които да се предприемат, за да се реализира геополитическата преориентация на България.

Не съм чел текста на Малинов /текстът бе публикуван от прокуратурата доста часове, след като този анализ бе записан – б.а./ и не мога да кажа дали е наистина инкриминиращ или е просто писание на болен мозък. Освен това, поне аз не съм наясно също дали законът прави разлика между това да си шпионин за чужда държава в класическия смисъл на думата и да си неин агент на влияние. Защото ако второто покрива състава на обвинението в шпионаж, то в този случай всичко би трябвало да е много лесно доказуемо.

През годините Националното движение „Русофили” и лично неговият председател Николай Малинов  изобщо не си правят труда да крият, че работят за интересите на чужда държава, че искат геополитическа преориентация на България и че се опитват да накарат колкото може повече българи да ги последват. Много пъти вече гражданското общество задава въпроса – няма ли съответните служби да сложат край на тази активност, насочена срещу демократичните устои на страната, срещу нейния цивилизационен избор и срещу българските национални интереси. Е, сега вече службите се задействаха, като обвиниха Николай Малинов по чл. 105 от НК, който предвижда от 5 до 15 години затвор.

Тази стъпка се приветства от мнозина като правилна, макар закъсняла. Но и с уговорка, че като е казано „а”, трябва да се стигне до „я”, тоест, нишката на престъпното руско влияние в България да се разплете докрай. Това е невъзможно, защото разследващите ще трябва да арестуват част от своите началници, висши политици и богати бизнесмени – твърдят обаче скептиците.

Трети, дори такива, които иначе са против руското влияние тук, са разколебани. Това е само „предизборна пушилка” на ГЕРБ, за да привлекат подкрепата на десния електорат – казва Атанас Атанасов, съпредседател на коалиция „Демократична България”, която по принцип е малка, но има солидни позиции специално в София.

Президентът Румен Радев, който в момента изглежда ако не на стъпка, то на крачка да попадне в най-ярката светлина на прожекторите около шпионската афера, заяви, че ако прокуратурата няма категорични доказателства за обвиненията, ще остане съмнението, че институциите са употребени в режисиране на вътрешно-политически сценарий.

Най-колоритен бе бившият български външен министър Соломон Паси, който каза: „68 шпиони има в руското посолство. Извън него са няколко стотин. Досега имахме великолепна възможност да изгоним един-двама, но защо не  го направихме, не мога да кажа. Все пак обаче, дали си истински русофил се разбира от това къде учи детето ти – дали в Лондон и Вашингтон или в Москва. В България истински русофили няма”.

Е, бих добавил аз, в случай като този не е чак толкова важно дали си истински русофил, колкото дали шпионираш в полза на Русия и Русия ти плаща за това.

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: