А АКО ГЕРМАНИЯ ОРГАНИЗИРА ВЪВ ВАРШАВА ИЗЛОЖБА КАК НАЦИСТИТЕ СА ОСВОБОДИЛИ ПОЛША?

септември 6, 2019 at 7:44 am (Публицистика) (, , , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Диана/ Провокативна фотоизложба, която представя окупацията на Източна Европа за „освобождение от нацизма”, организира руското посолство в София. Повод – превратът на 9 септември, създал тоталитарната система в България. Към острата обществена реакция се включи и Външно министерство с предупреждение Русия да не се меси в един вътрешен български дебат. С подробности по темата слушаме Пламен Асенов.

Българското МВнР подкрепи протеста на българското гражданско общество срещу поредната руска провокация под формата на уж невинна фотоизложба с архивни материали, озаглавена „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма”. Това веднага бе разпознато като поредната груба пропагандна лъжа, част от хибридната война, която Кремъл води срещу цяла Европа.

За разлика от много пъти досега, когато официална България си затваря очите за подобни руски провокации, този път Външно министерство реагира адекватно, бързо и точно, като излезе с декларация, в която се казва: „Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономически развитие и откъсване от динамиката на процесите в развитите европейски държави. Съветваме руското посолство – се заявява още в текста на декларацията – да не заема позиция в подкрепа на исторически съмнителни тези като „освобождението”, теза, която привилегирова само някои политически среди в България”.

В декларацията се изтъква също, че от гледна точка на международното право фактите са ясни – превратът на 9 септември е пряка последица от войната, обявена на България от СССР на 5 септември 1944 и навлизането на съветски войски. А това се случва не само, след като страната винаги е била неутрална към СССР, но и след като тук вече е на власт демократично правителство, което къса връзките с нацистка Германия.

Последвалата първа реакция на руското посолство в София изразява „загриженост” относно изявлението на външно министерство. В нея се твърди, че единствената цел на изложбата е да запознае българската общественост с неизвестни досега архивни материали от руски хранилища. „Това няма нищо общо с днешния български вътрешно-политически дискурс или отделни политически сили. Следователно ние сме донякъде разочаровани, че се прави официално изявление, преди запознаването с експозицията” – се казва в отговора на посолството.

Разбира се, това „разочарование” е просто продължение на самата начална провокация с темата за „освобождението”, донесено от Сталин за народите от Източна Европа и в частност на България.

Първо, отговорът не казва например дали част от представените „непознати досега архиви” не са част именно от онези архиви, откраднати от България по време на руската окупация, които Русия официално счита за „военна плячка”.

Второ, отговорът на руското посолство отново настоява на тезата за „освобождението”, без изобщо да се съобразява с факта, че именно тя е в центъра на острата българска реакция.

И трето, това е първата, но вероятно няма да е последната декларация от руска страна по случая. Медиите в Москва вече започнаха остра атака, а един руски историк дори каза, че „България нямаше да съществува като независима държава, ако не беше освобождаването ѝ от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия”. Друг коментатор призова в отговор на българската декларация Русия да намали силно чартърните полети до България, тоест, да ограничи туристите. Аз очаквам скоро и официална Москва да изостри тона и да се опита да размаха пръст на София, доколкото за господаря на Кремъл ще е трудно да преглътне повторно унижение в рамките само на няколко дни по една и съща тема.

Да, преди броени дни Русия получи оглушителен шамар от Полша заради позицията си по време на Втората световна война. Руският президент Путин официално и съзнателно не бе поканен във Виелун за тържествата, свързани с началото на войната, а това наистина вбеси Кремъл.

Поляците се базират на факта, че през 39-та и 45-та СССР всъщност два пъти окупира Полша – първо я подели с нацистите, а после наложи комунистическа тоталитарна диктатура. Освен това – немският президент се извини за поведението на страната си, извинение, което, впрочем, Германия прави не за първи път – за разлика от съветския окупатор. И още повече, Полша и Германия сега са демократични страни, съюзници в ЕС и НАТО, а Русия, 75 години след войната, още е агресор – както отбеляза в изказването си полският президент Анджей Дуда.

Та на този фон декларацията на българското Външно министерство, която не само не признава съветското „освобождение”, но и казва истината за съветската окупация на България и Източна Европа, е нещо като втори официален шамар, ударен на Кремъл. Още по-хубава става историята, защото Русия и в двата случая може само да втвърдява тона и да заплашва, но практически няма възможности да реагира както би искала – не просто с думи, а с груби и агресивни действия.

Ще видим обаче как ще реагират онези хора и партии в България, които са известни като платени или дори безплатни лобисти на руските интереси тук. Всъщност, някои реакции вече се появиха.

Например от БСП, в тон с руската реакция, веднага побързаха да определят българската декларация като „неочаквано ненужна и дори агресивна”. Очаква се всеки момент отношение да вземе и считаният за откровено проруски български президент Румен Радев. Още повече – в сряда той беше директно призован за това от руския сенатор Владимир Джабаров.

Вече се появи и „историкът” Искра Баева, известна с готовността си да разтегне и изкриви всяка историческа истина, само за да угоди на Русия и нейните български помагачи. Онзи ден по една телевизия тя каза, че – да, през 1939 СССР влиза в Полша след Германия, но това са си някакви техни отношения, а не разпалване на Втората световна война. По повод спорната изложба на руското посолство в София пък Баева нагло попита: „Изложбата е организирана вътре в руския център. Нима отричате право на такива институции да правят изложби, каквито те искат?”.

Не знам как стои въпросът с правата на подобни институции, но съм сигурен, че ако немското посолство организира във Варшава изложба как нацистките окупатори са освободили Полша, последствията ще са много сериозни. А тезата, обикновено изтъквана като защита в подобни случаи – че комунизмът не е лош като нацизма, тоест, че Сталин е по-добър от Хитлер, е напълно несъстоятелна и неадекватна.

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

2 коментара

  1. Иван Керефейски said,

    Мисля, че по-близък пример е германското посолство да организира на седми ноември изложба за освобождението на руския народ от гнета на царизма. Германия е съдействала доста за появяването на Ленин в Русия, а съвременните руски империалисти правят всичко за възхвала на бившата империя и за забрава на Октомврийската революция.

  2. Иван Керефейски said,

    Съжалявам, не мога да видя какво точно написах на телефона, но ми се струва, че пропуснах да напиша „германското посолство в Москва“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: