Малки истории за велики европейци: МУЗИКАЛНИЯТ ВЪЛШЕБНИК ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ

август 23, 2019 at 9:40 am (Публицистика) (, , , , , , , )

Пламен Асенов

През 1813 край Парма се ражда Джузепе Верди. Той се смята за земевладелец, защото свято спазва великата италианска традиция сам да си произвежда месото, зеленчуците, плодовете, зехтина, хляба, виното и сиренето. Но не по-малко свято спазва и великата италианска традиция да твори вълшебна музика.

Започва с „Оберто, графът на Сан Бонифачо”, но тя, заедно с „Лейди Макбет”, е от арсенала на оперните маниаци. На нас, лаиците, ни стига повърхностна радост от музиката на Верди. Наздравицата от „Травиата” например е адски популярна. Други предпочитат „Хор на евреите” от „Набуко”. А „Хорът на циганите” от „Трубадур”? Особено в рок вариант? Кощунство или не – какво ли би казал сам той с блестящото си чувство за хумор. А точно с „Трубадур” е свързана една знаменита история.

Щом свършва операта, Верди кани прочут критик за мнение. „Плоско и неизразително” – отсъжда критикът. А композиторът го прегръща с думите:  „Как се радвам! Щом операта не харесва на вас, тя несъмнено ще се хареса на публиката”. Твърди се също, че в кръчма срещу „Ла Скала” се пази бутилка шампанско – награда за онзи, който успее последователно и разумно да разкаже сюжета на „Трубадур”. Аз не се наемам – не пия шампанско. Пък и предпочитам да си слушам „Трубадур”, не да го разказвам.

Но животът на Верди не е цветя и рози. Той се залюбва с Маргерита, женят се и имат две деца. Но идва голямата трагедия – тримата му най-любими умират в три поредни години. Верди иска да зареже композирането, но има договор – и „принудително” създава „Набуко”. Но тя не е само музикален триумф – възприема се от италианците като призив за национална независимост, затова се припява навсякъде и от всички. От 1951 до 1871 Верди е в златен период – „Риголето”, „Трубадур” и „Травиата”, после – „Бал с маски”, „Силата на съдбата”, „Дон Карлос” и „Аида”.

На 56 всичко му омръзва, спира да пише и живее като богат земевладелец. Все пак 16 години по-късно той се връща към гения на Шекспир с „Отело”, а на 80 пише и последната опера – „Фалстаф”. Умира седем години по-късно от инсулт. Няма нужда от специална музика за погребението му – великият Джузепе Верди вече е композирал своя прочут „Реквием”.

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: