Малки истории за велики европейци: ЙОНАС БАСАНАВИЧУС И ЖИВИЯТ ДУХ НА СЪПРОТИВАТА

август 13, 2019 at 1:08 pm (Публицистика) (, , , , )

Пламен Асенов

Лабас на литовски е „здравейте” – първата дума, която Йонас Басанавичюс произнася, когато през 1880 идва в България. Дипломиран в Москва, той е поканен за главен лекар на болницата в Лом. Тогава е на 29 и не знае още колко има, докато се стигне до това литовците с любов да го наричат „патриарх на нацията”.

В Лом Басанавичюс заварва 19 болни, но бързо превръща болницата от място за умиране в място за лекуване. Той е и граждански активен, подкрепя Петко Каравелов, после пътува из Европа и в Прага издава „Аушра” /„Зора”/, първият вестник на литовски език, смятан за крайъгълен камък на литовското национално възраждане. После се жени и се връща в България. Получава българско гражданство и живее във Варна, като съдейства за превръщането на града в голям курортен център, инициатор е за създаване на Археологическия музей, издава книги по етнография и археология. През 1902 става и член на Българското книжовно дружество, сегашната БАН.

Въпреки че обича безкрайно България обаче, през 1905, когато се отменя руската забрана в литовските земи да се печата на литовски език, д-р Йонас Басанавичюс се връща в родината и започва да твори новата история на Литва. Той е инициатор за свикване на Великия литовски сейм, разгръща широка просветителска дейност, а през 1907 е основател на Литовското научно общество.

Големият миг на Йонас Басанавичюс идва на 16 февруари 1918, когато председателства заседанието на Литовската Тариба /Съветът на Литва/, който обявява независимостта на страната. В независима Литва Басанавичус живее да смъртта си през 1927. Не вижда как след 13 години родината му отново е окупирана от руснаците. Но патриархът на литовската нация дори от гроба продължава да поддържа стремежа на народа си към национален суверенитет.

По невероятна случайност, Басанавичюс умира на 16 февруари, датата на литовската независимост. Честването ѝ е забранено при комунизма. Но като не могат да почетат на площада великото дело на политика Йонас Басанавичюс, литовските дисиденти се събират край гроба на книжовника и учения Йонас Басанавичус. Така те поддържат у народа си жив духа на съпротивата, който, в крайна сметка, отново побеждава.  

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: