De Profundis: ДА, НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА, ЩОМ ОПРЯХМЕ ДО СЛАВИ ДА НИ ОПРАВЯ ПОЛИТИЧЕСКИ

август 10, 2019 at 8:40 am (Публицистика) (, , , , , )

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg – https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/de-profundis-da-nyama-takava-darzhava-shtom-opryahme-do-slavi-da-ni-opravya-politicheski

Тези дни ми хрумна, граждани, че май – освен фейк новини, не новини, пиш и бриш новини или спеш новини от прокуратурата – в българската журналистика е редно да направи и специална селекция на смешни новини. Защото иначе има опасност да си умрем от смях, без да знаем от какво точно умираме.

Най-смешната новина напоследък за мен е например напънът на Слави Трифонов да прави партия. Ма толкова смешна е, че ако аз бях Слави Трифонов, дълго щях да се подигравам със себе си в собственото си предаване.

По този повод президентшата Десислава Радева вика: „Проектът Слави” звучи като обида за българите”.

И поне донякъде е права, де. Обиден е проектът – но не за българите. Първо, смята се, че между 5 и 15 процента от тях ще го подкрепят с искрено удоволствие, не може да се твърди, че те ще се почувстват обидени, обратно – ще му се радват, ще ходят да го слушат по площадите, ще припяват на чалга песенната му политика, ще гледат и вярват на телевизиозверенето му и ще попиват всяка проста дума, с която големият вожд ги осенява от малкия екран.

И второ, този проект не е обиден дори за останалите българи, доколкото на повечето от тях изобщо не им пука, а останалите нищо не знаят за него.

Обиден е проектът на Слави обаче за нормалния човешки разум. Както и за принципите на нормалната политическа наука и нормалния политически морал. По същия начин през годините на прехода обидни бяха проектите, които ни пробутаха разни майстори на политическата магия – онези начело с Ахмед Доган, с Жорж Ганчев, със Симеон Сакскобургготски, с Георги Първанов, с Волен Сидеров, с Пламен Орешарски и още ред знайни и незнайни тъмни балкански субекти.

Сега Слави-то просто за сетен път потвърждава пред шашнатата световна публика версията, че истинското лице на масовия българин е същото като на неговите любими „лидери” – лице доста нелицеприятно, съчетало в себе си простотия с наглост и истинско фалшиво самочувствие с пълно незачитане на другите.

Да, това е образът, който се провижда отсега в бъдещата Слави-партия – Бай Ганьо, готов да пльосне в басейна и да поплува в стил „вапор”, за да шашне чужденците. Но преди това – готов да се облъска в косматите гърди и да се похвали сам по начин, че всички тутакси да го разберат що за стока е: „Булгар, булгар!”

Алеко видя този незабравим образ и го описа преди повече от сто години. Само че Алеко не се лигавеше с народоведчески и сиромахомилски твърдения, че това е обидно за нас, българите. Не, той честно каза, че именно това сме ние, българите.

Сега президентската булка вижда нещата по-различно. Ами може, дето се вика – в демократичните общества всеки има право на мнение, независимо колко тъпо е то. Обаче преди изобщо да повярваме в думите на Десислава Радева относно „Проекта Слави”, трябва да положим усилия, за да пренебрегнем скритото в тези думи внушение – че, за разлика от него, „Проектът Радев” е някакъв дар небесен за българите, едва ли не – символ на тяхното величие и достойнство.

Де, кърпел, де!

След всички гафове, които сътвори мъжът на нашата любима президентша, само дълбоко заблудените овчици от българското стадо не си дават сметка, че „Проектът Радев” е от точно същия вид като споменатите байганьовски проекти. Тяхната обща цел е да служат на ретроградните сили, а общата им характеристика – че вече 30 години дърпат България назад, вместо да я  бутат напред.

Още по-смешно от волната програма на Радева по темата обаче на мен ми прозвучаха разните политолози и социолози, които веднага се нахвърлиха на „събитието” и захванаха да го ръфат оттук-оттам с въпроси.

Каква партия ще бъде тази на Слави – питат се взаимно и разтягат локуми. И как пък един не уцели да каже правилния отговор – ще е партия на развилнялата се простотия. Всичко известно досега за основната партийна фигура и неговата широка душа, сочи, че това няма да е партия на умните и талантливите българи, а на чалгата, мутрите и хората с болни амбиции; няма да е партия на реалните политически принципи, а на лесното популистко бръщолевене; няма да е партия, която ще защитава определени, ясно формулирани ценности, а която ще следва думата-закон на бащицата-лидер; в крайна сметка, няма да е партия, която ще работи за развитието на българското общество, а за допълнителната му деградация.

Каква ниша щяла да заеме партията на Слави? – чудят се още мъдреците. Някои викат – ще открадне от БСП. Други – от ГЕРБ. Трети – откъдето може.

В случая обаче нямат истинско значение отговорите, по-важни са въпросите, конкретно – защо всички питат какво ще вземе тази партия, вместо да зададат резонния, истинския политически въпрос – какво ще даде тя на страната, защо изобщо се създава.

Много упражнения по стил имаше и по отношение името на новата партия – „Няма такава държава”.

Дори само този избор на име е достатъчен за нормалните хора, за да схванат, че тук нещата, още преди да са започнали, вече са отишли далеч отвъд нормалността.

Пита се в задачата – ако няма такава държава, в каква държава се създава и за добруването на каква държава ще се труди въпросното политическо образувание. Защото то това си е дълбоко вкоренена политическа простотия по нашите земи – тук, като по закон Божий, партиите никога не работят за добруването на хората или развитието на обществото, а за „държавата”

Навремето Костов беше за „силна България”, ГЕРБ са за европейско развитие на България, БСП, Атака и други тути кванти се застъпват за евразийско развитие и защита на руските интереси в България. Единственото изключение, макар само привидно, прави ДПС. Да, ДПС твърдят, че се борят не за държавата, а за правата на хората, макар че всички знаят дори имената на тези хора – Ахмед Доган, Делян Пеевски и неколцина още марамунгели.

Но за какво ще се застъпва партия НТД, в превод – ”Няма такава държава”? Дали целта няма да бъде – да се създаде най-после такава държава, каквато няма?

Обаче пък – ако ще я създаваме пак такава, за какво изобщо да го правим, пита се в задачата.

Или може би НТД ще се бори самоотвержено за идеята всички други държави да станат „такива”? Горките те – толкова време вече България е в Европейския съюз и досега там да няма нито една „такава” за цяр…..Ми що да не им направим, лесно е – ще им попеем на европейците патриотична чалга, ще им разкажем някой и друг брадат виц, ще ги гледаме смръщено и ще им даваме акъл винаги, когато не са ни го поискали. Готова работа.

Освен това обаче имам и още един много голям кахър, граждани. Как редовите членове и симпатизанти ще скандират по площадите подкрепата си за новата партия на любимия Слави? Нъ-Тъ-Дъ, Нъ-Тъ-Дъ хич не ми звучи политически изискано. Даже обратно, тъпо е.

А какво ще правим, ако Дългият изведнъж вземе властта, на бърза ръка „оправи” нещата и заяви пред митинга на победата, че България под неговото мъдро ръководство вече е станала най-великата държава в света? Пък льохманите отдолу продължат да си скандират партийното име, съзнателно натоварено с „отрицателен заряд”, както го описа великият политически шаман Нидал Алгафари: „Няма такава държава! Няма такава държава!”

Добре, де, май наистина няма – щом опряхме до Слави Трифонов да ни оправя политически…..

 

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: