Малки истории за велики европейци: МНОГОТО ИМЕНА НА ЛЮБОВТА – ШАРЛ АЗНАВУР

август 5, 2019 at 12:20 pm (Публицистика) (, , , )

Пламен Асенов

Любовта няма нужда от много приказки, едно име стига – Шарл Азнавур. Макар че според него „Изабел е най-сладкото име”. А той знае много любовни имена и как да ги събере в образа на самата любов – Тя.

„Тя – може би лицето, което не мога да забравя, дирята от удоволствие или от съжаление, може би съкровището ми или цената, която трябва да платя”. Годината е 1974. Шарл Азнавур, певец, композитор и актьор, е на крехката любовна възраст 50 години, когато създава един от най-големите си хитове – „Тя”. В онова лудо рок-време албумът става платинен във Великобритания – За разлика от Франция, където продажбите са провал. Но Азнавур е така популярен в родината си, че спокойно си позволява много езикови изневери – от над 1 000 негови песни, 370 са на други европейски езици.

Шанур Вахинаг Азнавурян е роден в семейство на арменски емигранти през 1924. Той расте в артистична среда, още на 9 зарязва училището, приема името Шарл и поема по трудния път към голямата сцена. Истинският обрат е през 1941-ва, когато среща Пиер Роше, с него пее по кабаретата. Още по-важна е 46-та, когато среща Едит Пиаф. Тя го взима под крилото си, той пък пише песни за нея. Твърди се, че нищо сексуално няма в тази връзка, само любов, която обаче завършва с опустошителна раздяла. За сметка на това, кариерата на Азнавур тръгва нагоре – през втората половина на петдесетте той превзема главните парижки сцени – „Алхамбра” и „Олимпия”, снима и в киното. През 1963 песента му от филма „Търсете идола” става огромен хит по целия свят. Пее я прелестна арменка от България – Силви Вартан, най-красивата.

През 1973 Азнавур е на турне в САЩ и среща фантастичната Лайза Минели. 22 години по-младата Минели е в тежка депресия и пробва смес от дрога с алкохол, но се влюбва лудо в дребния арменец с големи кадифени очи и още по-кадифен глас. Азнавур пък е баща на 6 деца, женен трети път, но и той се влюбва неустоимо и всичко продължава през следващите 20 години. „Тя – казва Азнавур – е най-голямата любов в моя живот.”

„Ще пея до 90 и ще умра на сто” – заканва се той та живота. Е, докара само до 94 и си тръгна – но пък още не спира да пее.

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: