Малки истории за велики европейци: ОБЩИЯТ СВЯТ НА КАРЛ ЯСПЕРС

август 3, 2019 at 1:06 pm (Публицистика) (, , , , , )

Пламен Асенов

ХХ век идва с рагтайм на Скот Джоплин. В Хайделберг 18-годишният Карл Ясперс върви между странни за Германия растения – маслини, бадеми, смокини и мисли – да продължи с правото или да учи медицина. Избира медицина, тоест, съдбата си да е сред най-големите философи, белязали с идеите си безумния и фантастичен ХХ век.

През 1913 Ясперс се жени за Гертруд Майер и любовта между чистия ариец и немската еврейка надмогва превратностите на времето. През 1914 Голямата война разбива на парчета La belle époque и ражда „загубеното поколение”. Но и „модерната храброст”, израз на Ясперс, който значи – да живееш напук на всичко, което в теб пищи да не живееш. Ясперс е баща на екзистенциализма, една от най-забележителните идеи на ХХ век, която, покълнала в душите ни, пренася се и в ХХI. Какво точно се пренася? Философът твърди, че емпиричният метод на модерната наука има граница – и тя е, където започва съмнението в реалността. Застанал там, човек трябва да избере – да потъне в отчаяние или да скочи в неизвестното.

И Ясперс скача. Той е неприятно изненадан, когато Хитлер идва на власт. За разлика от Хайдегер е против нацистите, но смята, че партията ще се разпадне заради вътрешни противоречия. Отначало не е засегнат от режима, издава първа част на „Разум и съществуване”, книгите си за Ницше и Декарт, както и „Философия на съществуването”. Но после натискът се засилва, семейството му е под заплаха и през 42-ра приятели ги уреждат с визи за Швейцария. Въпреки разрешението, жена му е спряна и Карл прави истински екзистенциален избор – остава с нея.

След войната Ясперс поставя публично болезнената за германците тема за вината. Но отива отвъд разискването на колективната вина – до темата за личната отговорност. На германците това не им харесва и той заминава за Базел, където е професор по философия до смъртта си след 30 години.

Като се има предвид идеята на Ясперс за границата на емпиричния опит и съмнението в реалността, разбираемо е, че той стига и до източните философии. Не изпада обаче в кух възторг от тях, а търси сечението между Изтока и Запада, един вид – търси основанието за съществуването на общия ни свят. И изследва развитието му като общ. 

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: