ДОБРЕ, ДЕ, ХАКНАХА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА – НО ЗАЩО

август 2, 2019 at 9:54 am (Публицистика) (, , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Обвинения в кибертероризъм последваха, след безпрецедентната хакерска атака срещу българската Национална агенция по приходите, извършена през юли. Личните данни на 5.5 милиона души са вече публични, но властите не дават яснота по основния въпрос – откъде и защо е извършена атаката. Темата обсъждаме днес с Пламен Асенов.

– Пламен, ключови данни за 5.5 от общо 7 млн. българи, откраднати от данъчната администрация, станаха публични. Има арести и обвинения, но вижда ли се краят на тази история?

– Не, Фили, не смятам, че краят се вижда. И то не само заради философската страна на въпроса, формулирана брилянтно от СиЕнЕн: „Цяла една нация беше хакната”. Не, имам предвид и практическите последствия. Защото според специалисти практически невъзможно е да се докаже в съда обвинение за кибертероризъм. Но има и още една дребна подробност – според първоначално изтеклата до четири медии информация, публикуваният досега масив данни е само част от откраднатия. Твърди се, че той е в размер на 11 от общо наличните у хакерите 30 гигабайта информация. Кога те ще решат да пуснат и останалата част или за какво ще я използват, можем само да гадаем.

– Имам чувството обаче, че не само за това, но и за много други неща, свързани със случая, сме принудени да гадаем, така ли е?

– Да, и с напредване на времето мътилката само се увеличава, Фили. Казвам това по отношение и на детайлите за самата хакерска атака, и на реакцията на българските власти. Първо, имаше писмо до 4 български медии с информация за изтичането на данни, което дойде от руски имейл адрес. Второ, специалисти от НАП казаха, че са засекли външна намеса още през юни и тя е идвала от чужбина. Трето, имаше писмо от руски гражданин, доколкото стана ясно – женен за българка, който даде доста подробна информация за това колко и какви масиви са свалени, а в същото време предлагаше и някакво обяснение защо е извършен самият пиратски акт.

– Какво беше това обяснение?

– Доста нелицеприятно за нас, българите, Фили. „Правителството ви е бавноразвиващо се. Киберсигурността ви е пародийна” – се казва в писмото. И се добавя, че ако властите не разкрият пред обществото истината за хакването на системата, огромна част от наличната информация ще бъде качена на руски и български торент тракери, така че да е свободно достъпна. Добавя се също, че системата на НАП е пробита и данни се точат още от 2011 година.

– Как възприеха властите това писмо?

– Според мен го неглижираха, Фили, и тръгнаха в съвършено друга посока. Въпреки че първата реакция на вътрешния министър Младен Маринов беше да каже, че следите са в посока Русия, без, разбира се, да уточнява кого точно в Русия има предвид. Маринов добави също, че неслучайно хакерската атака се разгласява само ден, след като българското правителство одобри сделката с американците за закупуване на изтребители Ф-16. Това негово изявление обаче още в момента беше подложено на съмнение от финансовия министър Владислав Горанов, който каза, че обикновено хакерите крадат информация, за да получат пари, а не по политически причини. И почти веднага след това версията за евентуална руска връзка бе изцяло заметена под килима покрай името на Кристиан Бойков. Така се казва 20-годишното момче от Пловдив, което броени дни след хакерската атака бе обвинено и арестувано за нея.

– Защо точно Кристиян Бойков?

– Преди 2-3 години, още като ученик, той прави демонстрация по телевизията колко е лесно да се хакне електронната система на МО и да се промени в нея всичко, дори теми за изпити и оценки от тях. С други думи – Бойков е нещо като добронамерен критик на сигурността на системата, от което обаче системата явно чува само думата „критик” и действа срещу него. Бойков бе арестуван и обвинен за източване на данни, но това обвинение предвижда много лека присъда, така че беше освободен. Самият той отрича да е източил данните, а и много от водещите български IT специалисти обясниха, че намират обвиненията срещу него за нелепи или направо изфабрикувани. Не разбирам от хакерски работи, Фили, но ще кажа две неща от техните обяснения, които смятам за важни. Първо, твърде съмнителна е невероятната скорост, с която полицията пробива защитата на един истински специалист по киберсигурност, какъвто е Бойков. И второ – истинските хакери работят под Линукс, а намереното в компютъра на Бойков е под Уиндоус, което внася огромни съмнения, че става дума за подхвърлени улики. Дали са подхвърлени от самата полиция, дали от конкурентни компютърни фирми, дали от някой друг, можем само да гадаем. А аз пък допълнително си представям, Фили, какво ли ще трябва гадаем, ако се окаже, че системата на НАП наистина е „отворена” още през 2011, когато Кристиан Бойков е на 12…..

– Но Бойков не е единствен заподозрян. С обвинения в кибертероризъм са арестувани вече и шефове на фирмата ТАД, в който той работи, а прокуратурата казва, че и това не е дъното на разследването…..

– Тя прокуратурата вече прескочи всякакви граници, Фили, като каза, че от ТАД са хакнали дори компютрите на предприятието „Поливни системи” с великата идея – като минат покрай Парламента български или чужди държавници, те да задействат пръскачките, да полеят с вода колите им и така да създадат смут в държавата. Наистина отдавна не бях чувал нещо толкова тъпо дори от официалните български институции, които иначе са големи майстори на парадоксите. Та същата тази прокуратура, както се гордееше с арестуването на Кристиан Бойков, изведнъж обяви, че той е пионка и има поръчители. Без обаче да отговори на ключовия въпрос – каква е целта на поръчката. Поне засега, Фили, не се е чуло масивът от данни на НАП да е използван да се рекетира човек или фирма от страна на хакерите, така че версията за рекет става все по-малко вероятна с течение на времето, през което властите не вадят доказателства за това. Има нещо друго важно обаче – случилото се води до несигурност в българското общество. Неговото доверие към държавните институции и без това е ниско, а сега спада още повече. Защото никой не вярва на официалните клетви, че цялата тази история няма – или е много малко вероятно да има – лоши последствия за кой да е конкретен български гражданин.

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: