De Profundis: ЩЕ ЯДЕ ЛИ РУСКИЯТ АСАН ЕВРОПЕЙСКА БАНИЦА

юли 29, 2019 at 5:48 am (Публицистика) (, , , , )

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg – https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/de-profundis-shte-yade-li-ruskiyat-asan-evropeyska-banitsa

В това жежко лято, граждани, много бих искал да обсъдим някои важни и дълбоко хуманистични въпроси като онези, които задават героите на Франсоа Рабле. Например, кое е първичното – жаждата или пиенето. Дали човек мокри гърлото, за да го суши, или го суши, за да го мокри? И също – кой е най-подходящият инструмент за качествено изтриване на задника, съчетано с най-голямо удоволствие от това.

Но времената са сложни и динамични, така че нямаме време за подобни философски разсъждения, а трябва да се занимаваме с отговори на наистина глупави въпроси, на които обаче очевидно никой друг не може да отговори. Пита се например в някаква медия:

Защо българските плажове са празни посред лято, а гръцките са пълни?

Не съм специалист по туризма колкото министър Ангелакова, но подозирам, че цялата работа има нещо общо със съкровената политика, която тя практикува изначално и явно ще практикува до края –  да се канят руски и само руски туристи в България.

То даже не е обикновено канене, а живо калесване, ако ме разбирате. Само дето досега, като пристигнат руските туристи на аерогарата, още не сме ги „послужили по една ракийка”, както цветисто се изразява дядо ви Поп Минчо Кънчев в знаменитата „Видрица”.

Иначе от българска страна на руснаците се дават визови, финансови и други облекчения; по морето търговци, бармани и хотелиери сутрин, вместо да се упражняват да развият у себе си ценното качество „учтивост”, се упражняват по два часа пред огледалото в говорене на развален руски; почти във всички магазини табелите са на същия чутовен всеславянски език; а и самите ни курорти са строени сякаш специално за руснаци – бетонни джунгли, където спокойно да водиш дълга градска партизанска война, ако внезапно те нападнат враговете.

И въпреки всичко, руснаците не идват. А всъщност не идват по две причини. Едната е, че бедните руснаци, за които реално са предназначени нашите курорти, под мъдрото управление на Путин вече обедняха съвсем и, вместо да почиват, предпочитат да берат гъби в близката брезова горичка, за да се изхранват. Другата причина е, че богатите руснаци се гнусят да ходят по местата за бедни руснаци, защото те са места за бедни руснаци.

Ето защо и нормални западни туристи у нас също не идват – първо, защото не ги канят, или поне не ги канят както трябва, и второ, защото ако случайно дойдат, тук им е неприятно и не повтарят.

От своя страна и българите, като истински европейци, все повече бягат към Гърция и Турция. Там курортите са направени не за руснаци, а за нормални хора, обслужването е на ниво и цените са равностойни, а на места и по-ниски от тези в България.

И оти да ручаме жабетата тук? Само от гол патриотизъм ли или има нещо друго, с което министър Ангелакова да ни убеди?

Защо годишният Доклад за националната сигурност излиза посред юли, когато никой няма да му обърне внимание?

Може би точно за да не му обърне никой внимание.

Докладът за националната сигурност и заплахите срещу нея през 2018 година бе приет от правителството, внесен е в Парламента, където ще бъде гласуван и после ще отиде директно в архив, без будното българско общество да прояви какъвто и да било интерес към него.

Разбираемо е. Както винаги насред юли, будното българско общество спи на плажа, за да си почине – гаче ли се е претрепало от работа в тази наша любима европейска страна с най-много почивни дни през годината. А въпросният Доклад е поучително четиво и заслужава поне малко внимание. Даже би трябвало да се превърне в истинско медийно събитие – поне колкото щедрото виме на някоя плеймейтка. Но не би.

„Значителни заплахи за националната и съюзната сигурност генерира и активното използване от руска страна на хибридни операции и заплахи за употреба на военна сила при защитата на интересите ѝ” – пише едно към едно в Доклада.

И правилно се добавя: „Продължаващото неизпълнение и избирателното прилагане от Руската федерация на фундаментални международни договори в областта на контрола на въоръженията, в това число развитието и разполагането на ракетна система в нарушение на Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег на действие, засили рисковете за евроатлантическата сигурност”.

Не остава извън вниманието на Доклада и темата за Крим и характера на руската игра там: „Продължилото интензивно засилване и модернизация на военните способности на Руската федерация на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, включително и на прилежащите акватории, е задълбочило геостратегическия и военния дисбаланс в Черноморския регион.”

Значи знаем. Всичко знаем. Но въпреки това се правим на умрели лисици и настояваме България да има повече бизнес с Русия, да се сключват нови договори, чрез които още повече да зависим от руснаците военно и политически, да рушим евро-атлантическото си доверие за да угодим на евразийските претенции на лудата руска империя.

Но може би пък не сме точно правилните хора тия, дето знаем. Защото се обзалагам, че до Румен Радев, Волен Сидеров, Румен Петков, Корнелия Нинова и другите прочути русофилистици този доклад никога не е стигал, сега не е стигнал и никога няма да стигне. А и да стигне, те пък няма да го прочетат, за да не би случайно нещо в тях да се пречупи и да заговори в полза на българския, а не на руския национален интерес. Горките!

Ще яде ли руският Асан европейска баница?

Не, няма да яде, въпреки че много се опитва да я разчупи, за да си откъсне някое по-тлъсто парченце от средата. Крим и Източна Украйна очевидно не му стига на руския Асан, така че той продължава да се взира смръщено наоколо и, за да постигне целите си, тъче на много станове.

Един от любимите ми персонажи – Владимир Чижов, постоянен представител на Русия в ЕС, каза пред в. „Известия”: „Броят на хората, които разбират, че въпросът за Крим е окончателно решен, се увеличава”.

Чижов не обясниа, разбира се, откъде има тази информация. Но и няма нужда. За руската пропаганда е важно да кажеш нещо пръв и да излъжеш така здраво, че дори умните да се разколебаят – абе може и да е истина, защото никой не би лъгал чак толкова нагло. Така работят те, милите, още от Ленин и Сталин насам.

Ето ви я и Мария Захарова. След като големият началник Путин даде акъл на целия Свободен свят как да се справи с либерализма, който вече не върши работа, наскоро и Захарова ощастливи ЕС с мнение как Европа да се отнася към Турция. „Русия не може да приеме едностранната политика на санкции на ЕС по отношение на Турция” – каза Захарова и поплака малко по болната за самата Русия тема „санкции” изобщо.

Е, да, след като продаде ракетни системи на Турция, сега Кремъл трябва да намери начин да ги вкара в употреба, за да реализира нови и нови продажби. А от руска гледна точка – какво по-хубаво от това да се сблъска Турция с Европа и Путин не само да гледа сеир, но и да бере плодове от подобен конфликт.

Иначе конкретния повод за напрежението са започналите турски петролни сондажи в шелфа на Кипър, тоест, на европейска територия. Така че руснаците наистина нямат нищо общо с този въпрос, освен неистовата нужда да си врат гагата, където не им е работа и да творят интриги.

Но като споменах петролни сондажи, та се сетих за още един доклад, който излезе наскоро и който остана далеч от вниманието на българската общественост. Това е доклад на Фондация „Свободна Русия” за намесата на Кремъл в западния свят. И България е спомената вътре, не е пропусната, включително с ролята тук на петролната компания „Лукойл”.

„Вероятно никоя друга държава не е дала на Русия „да командва в къщата ѝ” повече от България. Чрез договори, възложени без конкурс, до законодателни промени, позволили да се настанят руски бизнеси, свързани с Кремъл, освободени от държавен надзор, България е позволила на Русия да подкопае нейния суверенитет” – се казва в доклада.

По отношение на „Лукойл пък текстът е доста подробен, а в обобщение се отбелязва: „Лукойл” има специална роля за Кремъл и неговата клептократична мрежа не само в България, а и в цяла Европа”.

Какво да ви кажа, граждани, въпреки тези и много други усилия, които полага, руският Асан няма да яде европейска баница по няколко причини – защото европейците не са безпросветни тъпаци, защото нямат психика на мужици, защото Русия е твърде нагла и вече събужда защитни сили в Европа и в края на краищата – защото Путин дълбоко в себе си знае, че ако посегне наистина, ще го плеснат здраво през мръсната, граблива ръчичка.

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: