СДЕЛКАТА ЗА Ф-16 – ЧАСТ ОТ ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА ИГРА ЗА БЪЛГАРИЯ

юли 26, 2019 at 10:12 am (Публицистика) (, )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Президентът Румен Радев наложи вето върху закупуването на 8 самолета Ф-16 Блок 70 от САЩ. Очаква се днес Парламентът ще отхвърли ветото, но темата ще продължи да е в центъра на общественото внимание – смята нашият политически коментатор Пламен Асенов.

– Пламен, темата кой самолет да купи българската армия отдавна предизвиква спорове, но стигнаха ли те връхна точка сега, с президентското вето за Ф-16?

– Не мисля, Фили. Темата ще продължи да е актуална по една основна причина – това е не просто спор за пари и технически параметри, а спор за цивилизационния избор на България – да се присъединим към демократичните и свободни държави. В този смисъл ние не просто купуваме крилати машини, а отправяме послание в две посоки. Първо, твърдо заявяваме на Москва, че България не е руски протекторат, скрит под чула на троянски кон в ЕС и НАТО, както в Кремъл продължават да смятат. И второ – даваме ясно доказателство на нашите евро-атлантически партньори, че сме лоялни съюзници, на които може да се разчита.

– Затова ли и съпротивата срещу Ф-16 е толкова силна? 

– Да, всички сили, свързани с Москва тук, са мобилизирани да се противят с каквото могат на сделката с американците. Като започнем от президента Радев, минем през парламентарните партии БСП, Атака и Воля, та стигнем до извънпарламентарната АБВ на бившия президент Георги Първанов. Но тяхната съпротива е силна не само в името на руските интереси, а и защото осъзнават, че сделката за Ф-16 е силен удар по самите тях, по същността им на проруски партии и политици.

– Как се очаква да се развият нещата конкретно с ветото на президента?

– Президентът си противоречи, Фили. В едно интервю през 2012, още като началник на българската авиация, той се застъпи категорично за закупуването на американските Ф-16, защото „цената на пакета е в пъти по-ниска от другите предложения”. Сега обаче налага вето сякаш на това собствено мнение. Очаква се ветото още днес в Парламента да стане повод за поредния опит на проруските сили да заблуждават и манипулират българското общество. Виждаме това дори в мотивите за президентското вето. Радев например твърди, че по сделката за Ф-16 няма обществено съгласие. Но Българският атлантически съвет отговори: „Напротив, съгласие има и придобиването на Ф-16 олицетворява евро-атлантическия цивилизационен избор на нашия народ. Това, което видяхме в Парламента, изобщо не беше „липса на обществена подкрепа”, а дирижирана политическа партизанщина в помощ на инспирираната, включително отвън, лобистка кампания против Ф-16.” В мотивите си Румен Радев също заявява: „На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав”. Тези негови думи внушават, че Ф-16 няма тези многофункционални възможности.

– А не е ли така? Знае се, че заради по-ниската цена, България в момента не взима пълния комплект ракети „въздух – земя”, високоточни бомби и други детайли….. 

– Ключовата дума тук е „в момента”, Фили. Да, с първата партида от 8 самолета Ф-16, армията взима точно онова, което е необходимо. Първо, защото основната цел на самолетите е въздушното патрулиране, а не въздушна атака. И второ, предстои дълъг период на обучение на механици и пилоти за работа с новия самолет, а използването на ракетите „въздух – земя” и високоточни бомби е последен етап от това обучение. Тоест, няма защо да взимаме непълен комплект от тях, след като ще стоят по складовете. Но и това не е всичко – да погледнем темата за цената. Стойността на сделката сега е 1 256 милиона долара, но от тях 60 милиона ще се поемат директно от американския конгрес. Тези пари изглеждат много, особено защото трябва да се платят наведнъж. България досега не е правила военни сделки с американците, няма позитивно кредитно досие, затова плаща на куп. Това е сега. Но за нуждите на армията предстои да се купят още 8 изтребителя, още въоръжение и друга техника. А при втората, третата и следващи сделки не само цената пада рязко, но и ще плащаме разсрочено. Така че логичният въпрос е – защо сега да заровим още милиони в ракети, след като можем да получим по-късно по-добри финансови условия за тях, като при това с нищо не застрашим готовността на българската авиация да изпълнява своите задачи.

– Но, Пламен, може би шведският самолет „Грипен”, за закупуването на който лобира отдавна и открито самият президент Румен Радев, предлага по-добри възможности?

– Единственото по-добро, което предлага „Грипен”, Фили, е цената на самолетите. Но това само изглежда добре, а всъщност е нищо, като се има предвид, че – да, цената на самите хвърчила е по-ниска, но в нея не е включен никакъв боекомплект. Изобщо. Всъщност липсата на пълен пакет въоръжение и съпътстващо оборудване, за които говори Румен Радев в мотивите си за ветото срещу Ф-16, е характеристика на офертата на „Грипен”, която той подкрепя. И това ако не е парадокс…..

– Тоест, шведите предлагат самолет, но не и онова, което го прави функционален?

– Да, идеята е, че, дори да си купиш „Грипен”, цялото въоръжение и някои специфични уреди трябва се купят пак от ”Локхийд-Мартин”, същата американска компания, която произвежда Ф-16. Но тогава цената би се натоварила още, а обучението на персонала ще се оскъпи и удължи, защото половината ще се води в Швеция, половината – в Щатите. Изобщо, Фили, дори да оставим настрани всички политически основания и се концентрираме само върху техническите параметри на сделката, Ф-16 пак стоят далеч по-добре от „Грипен”. Разбира се, въпросът с тяхното купуване още не е окончателно решен, дори днес Парламентът да отхвърли ветото на президента. Предстои той да се произнесе още по два закона, свързани със сделката. И всички знаят, че, дори да наложи вето и на тях, то пак ще бъде отхвърлено. Обаче съпротивата срещу Ф-16 има и друга опция. Сделката при сегашните условия има поставени от американска страна времеви параметри – до 5 септември парите трябва да бъдат платени, за да стартира изработката на самолетите. В същото време българският президент няма регламентиран срок за произнасяне по даден закон. Теоретично е възможно той да се разсее, да отиде на море и да протака ветото, докато изтече срокът на сделката и тя отпадне от само себе си. Да, това е начин недостоен да се саботира националния интерес, но пък изглежда е неделима част от голямата геополитическата игра за България, която се води в момента.

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: