Малки истории за велики европейци: ЮНГ И СЪВЪРШЕНСТВОТО, КОЕТО СЕ ПОСТИГА САМО В СМЪРТТА

юли 25, 2019 at 8:39 am (Публицистика) (, , , , , , )

Пламен Асенов

„Удивен съм, разочарован съм, но и съм доволен от себе си. Аз съм тревожен, потиснат и възторжен. Аз съм всичко това едновременно и не мога да пресметна сумата” – тези думи великият швейцарски психиатър, философ и мистик Карл Густав Юнг пише през 1959-та. И наистина е трудно да се сметне сумата от един живот, надарен с толкова разум и страст, с толкова мостове и катастрофи между „аз” и „аз”.

„Аз наричам външната нагласа, външният характер, персона, а вътрешната нагласа – анима, душа” – уточнява Юнг в „Психологически типове”. А в „Архетипове и колективното несъзнавано” разгръща идеята за душата едновременно в човешки и вселенски измерения: „Ако не беше движението и блещукането на душата, човекът щеше да се разложи в своята най-голяма страст, мързела. Разумността е неговата защита, а моралността – негова благословия.”

През 1875 година в Швейцария се ражда едно дете, чието развитие го поставя сред най-одобряваните и най-отричаните хора на планетата. На 6 Юнг научава латински, а после още древни и съвременни езици. Баща му е пастор, но той цял живот се лута между идеята за Бог, идеята за липсата на Бог и после пак идеята за Бог.

През 1907 Юнг, вече завършил психиатрия в Базел, женен, с добра лекарска практика и професорско място в Цюрих, среща за първи път Фройд. Фройд е толкова впечатлен от него, че двамата се затварят и разговарят 13 часа. И скоро превръщат психиатрията в истинска поп-културата на епохата, а психиатрите – в нейните супер звезди.

Аналитичната психология на Юнг се различава от психоанализата на Фройд главно по отношението към несъзнаваното. Юнг не приема, че то се състои само от подтиснати желания, а смята, че има компенсаторна функция спрямо съзнаваното. Той привнася идеята за  „колективното несъзнавано”, нещо като вечен фонд от символи и образи – извън главите ни, но общодостъпни за човечеството. Сред тях са тъй и наречените „архетипи” – идеи, които нямат собствена форма, а са организиращ принцип.

Според Юнг Аз-ът е в центъра на живота, самата цел на живота е да осъзнаем себе си и да приемем, че сме кълбо от противоречия, които съществуват заедно. Истинското съвършенство на личността обаче се постига само в смъртта.

 

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: