Малки истории за велики европейци: ЩРАУС И ИМПЕРИЯТА НА ВИЕНСКИЯ ВАЛС

юли 24, 2019 at 8:22 am (Публицистика) (, , , , )

Пламен Асенов

През 1804 във Франция Наполеон става император, Франц ІІ обявява Австрийската империя и се ражда Йохан Щраус, който основава музикалната империя на виенския валс, пълна още с оперети, полки и маршове. Говорим за Йохан, наричан още Щраус Баща, Старият Щраус или Щраус І.

Йохан е роден в бедно семейство, но на 28 вече си позволява луксозната виенска къща Hirschenhaus и отдъхва. Сигурно затова създава бързата полка, наречена „Въздишката”. В нея музиката спира, за да може оркестърът…..да въздъхне с облекчение. Истински артистичен чаровник с голям музикален талант и способност да продава изкуството си, Йохан Щраус Баща завладява европейската музикална сцената и превръща виенския валс в модна икона на епохата, а така подготвя и пъта за сина си – Йохан Щраус ІІ.

Ако бащата Йохан създава славата на виенския ¾ валс, като го измъква от блатото на предразсъдъците, то синът Йохан издига „леката музика” до гост на най-прочутите салони и музикални театри. Да, валсът от възникването си през втората половина на ХVІІІ век има лоша слава, защото мъжете и жените са твърде близо един до друг, а понякога дори се докосват. Църквата го забранява, но забраната не спира младежите да продължат с удоволствие да се докосват под формата на танц. Но през ХІХ век валсът върви не просто към реабилитация, а към истински разцвет, най-вече в творчеството на Йохан Щраус Младия, известен още като Щраус Син или Щраус II.

По онова време, освен музикален, Виена е и социално-революционен кошер – но бащата е на страната на империята, а синът – за революцията. Двамата имат търкания, но Щраус Баща умира на 45, а Щраус Син, освен таланта, страстта към жените и голямата къща, наследява от него и прочутия му оркестър.

Другите братя – Йозеф и Едуард, също са прочути композитори. Йозеф помага на Йохан в управлението на оркестъра и участва в турнетата. Умира след едно турне в окупираната от Русия Полша. За смъртта му има две версии – че по време на концерт пада от диригентския пулт и си удря главата, или че е бит от пияни руски солдати. И в двете версии смъртта е нелепа и трагична. Едуард пък има тъжната съдба през 1901 да разпусне прочутия Щраус оркестър и да закрие цялата музикална империя Шраус.

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: