Малки истории за велики европейци: ДАЛИ ШЕКСПИР Е ШЕКСПИР ИЛИ ОЩЕ ЗА ЧУДЕСАТА НА ТВОРЧЕСТВОТО

юли 23, 2019 at 9:48 am (Публицистика) (, , , )

Пламен Асенов

„Сватбен марш” на Менделсон е част от увертюрата „Сън в лятна нощ” по пиесата на Шекспир. А любовта между света и главният му поет, Уилям Шекспир, е и ще остане безсмъртна. През 1564 в Stratford-upon-Avon се ражда Уйлям, но никой не е впечатлен – поредният живот в мъка и радост, погребан като старото пиянде Бил. Всъщност, така и става, де – доказателство, че всеки живот може да се разкаже в едно изречение.

На 21 Уйлям, с жена, голям креват и три деца, зарязва всичко и хуква към Лондон, за да се прероди след 7 години в най-великия драматург и поет на човечеството. Ето защо се ражда въпросът дали Шекспир е Шекспир. Така или иначе, през 1592 една от пиесите му вече се играе – започва чудото на творчеството. За 20 години Шекспир написва и поставя 38 пиеси. Не знам дали си давате сметка що за психика е нужна да напишеш дори две за година, а той пише понякога три, че и четири. В тях Шекспир използва 29 хиляди думи, докато първото английско издание на Библията – едва пет хиляди.

Версиите за това кой е Шекспир са над 60. Сред популярните кандидати са философът Френсис Бейкън, граф Едуард де Вер, драматургът Кристофър Марлоу, дори Мигел де Сервантес Сааведра. Освен самоличността, въпросът за сексуалната ориентация на Шекспир също занимава изследователите. Твърденията за хомо или бисексуалността му се базират най-вече на неговите сонети и пак има много кандидати за тайна връзка. Аз пък смятам, че въпросът е свързан с религията на Шекспир, ревностен католик – и сонетите му са директно обръщение към Христос. Не, защото носят силен сексуален заряд и биха се приели за кощунство ли? Нищо подобно. Любовта към бога има много измерения, включително сексуални. Вижте скулптурата „Екстазът на Света Тереза”, която откровено изобразява взривен женски оргазъм. В края на краищата обаче, Шекспир е така богат и многопластов, та подлежи на всякакви спекулации.

Но за мен е важно друго. В Stratford-upon-Avon пих бира и спах в страноприемницата „Опашката на сьомгата”. Обиколих Шекспировия театър и се разходих край реката. В двора на църквата „Света Троица” отидох при гроба на някой си Уйлям Шекспир. Там, кой знае защо, ме нападна съскаща гъска. И, пак там, по-късно разбрах защо реалността е по-важна от всички въпроси, свързани с нея. Понякога и от всички отговори.

 

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: