Малки истории за велики европейци: УИНСТЪН ЧЪРЧИЛ, КОЙТО НИКОГА НЕ СЕ ОТКАЗВАШЕ /част втора/

юли 22, 2019 at 5:49 am (Публицистика) (, , , )

Пламен Асенов

Чърчил, въпреки че при срещите с Рузвелт е почти винаги наквасен, влиза под кожата му, а когато научава за Пърл Харбър, казва – спечелихме войната. Междувременно наистина се съюзява и с дявола – Сталин.

Нещо повече, през 1944, когато краят на Германия вече се вижда, но бъдещето на Европа още не е светло, договаря с диктатора съветското и западното влияние в Източна Европа. Говоря за листчето с проценти, което и днес е предмет на спорове. Едни упрекват Чърчил, че е предал Източна Европа, други го защитават, че в ситуация, когато руските танкове можеха да настъпят до Атлантика, все пак откъсна от лапите им Австрия, Гърция и донякъде Югославия.

Така или иначе, победата идва на 8 май 1945. Чърчил казва на хората пред Уайт хол: „Това е вашата победа”. „Не, твоята е!” – отвръщат те. Той няма повече думи и запява „Земя на надежда и слава”, подхваната от тълпата. Но Чърчил не може да се примири, че част от Европа е под комунистическия ботуш и подготвя „Операция Немислимо”. Планът за изтласкване на руснаците наистина е немислим, поне според британските генерали. Сега историци твърдят, че са имали грешна информация за мощта на Сталин в онзи момент…..

Независимо от победата, Чърчил губи изборите през 45-та и минава в опозиция. Но не стои кротък. На другата година във Фултън, САШ,  произнася речта си за Желязната завеса: „От Шчечин на Балтика до Триест на Адриатика, една Желязна завеса се е проснала над континента.”

Тази реч се сочи за начало на Студената война. Берлинската стена още не е изградена, но преди това, с активната роля на Чърчил, се изграждат две важни за просперитета на Европа организации – НАТО и Европейският съюз. Той печели и още един премиерски мандат – от 51-ва до 55-та година, в залеза на Британската империя, което му носи повече горчивини, отколкото вдъхновение. После живее още 10 години, умира на 90 с няколко тъжни думи на уста: „Вече всичко ми е омръзнало”.

Отказал ли се е Уинстън Чърчил, човекът, който съветваше никога да не се отказваме? Не знам, може би просто е продължил да не се отказва, но на друго място. 

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: